"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Επικράτηση Erdogan και παρατράγουδα

Του Κώστα Ράπτη

Στα... σκοτεινά αναζητεί το πολιτικό της μέλλον η γειτονική Τουρκία, καθώς η βραδιά της καταμέτρησης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών σημαδεύτηκε από καταγγελίες για ανεξήγητες διακοπές ρεύματος, οι οποίες διατάραξαν την καταμέτρηση των ψήφων.
Εν μέσω του κλίματος απόλυτης καχυποψίας που έχουν δημιουργήσει οι καταγγελίες για διαφθορά των κυβερνώντων, αλλά και για “απόπειρα πραξικοπήματος από το παράλληλο κράτος”, οι διαρροές υποκλαπεισών συνομιλιών και η απαγόρευση του Twitter και του YouTube, αξιωματούχοι του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν διακοπές ρεύματος σε εννέα περιοχές του Eskişehir, αλλά και στη Şanlıurfa και το Gaziantep της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς και στο Bakırköy (Μακροχώρι) της Κωνσταντινούπολης. 
 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız απάντησε υποστηρίζοντας ότι οι διακοπές οφείλονται αφενός σε μία ισχυρή ανεμοθύελλα που πλήττει τις περιοχής της Μερσίνας, των Αδάνων και του Gaziantep και αφετέρου στις χιονοπτώσεις στο Erzurum και το Ardahan.

Την ίδια ώρα, σκότος επικρατεί και ως προς την ροή των αποτελεσμάτων καθώς το μεν ημικρατικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται πανεθνικά στα τοπικά συμβούλια με ποσοστό 46,88% (έναντι 27,32% του CHP), το δε ιδιωτικό πρακτορείο Cihan Νews, με καταμετρημένο το 54% εμφανίζει το AKP στο 43,83 και το CHP στο 27,46%.

Πέραν της προφανούς αντοχής του ΑΚΡ και της στασιμότητας του CHP, ενδιαφέρον παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNN Türk, η ενίσχυση του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στο 14,40% και του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) στο 7,07% - κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Στις δύο πόλεις πάντως που κατεξοχήν συγκεντρώνουν τα βλέμματα, η μάχη κρίνεται οριακή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Cihan News οι υποψήφιοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα, Melih Gökçek και την Κωνσταντινούπολη, Kadir Topbaş συγκεντρώνουν ποσοστό 44,8% και 45,27% αντιστοίχως, με προβάδισμα και στις δύο περιπτώσεις μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από τους κυριότερους αντιπάλους τους του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Ειδικότερα στην τουρκική πρωτεύουσα, η εικόνα παρουσιάζεται εντελώς συγκεχυμένη καθώς ο υποψήφιος του CHP, Mansur Yavaş ήδη διακήρυξε τη νίκη του σε συνέντευξη Τύπου, για να ακολουθήσει, με τον ίδιο ισχυρισμό ο Melih Gökçek, ο οποίος διεκδικεί την παραμονή του στον δημαρχιακό θώκο για πέμπτη κατά σειρά θητεία.

“Πρόκειται για χειραγώγηση. Κανείς δεν πρέπει να δίνει βάση στο Cihan News” δήλωσε ο Gökçek, ο οποίος υποστήριξε ότι διαθέτει προβάδισμα έξι μονάδων και επεσήμανε την ασυμβατότητα των όσων μεταδίδει το ιδιωτικό πρακτορείο, με την ροή αποτελεσμάτων στο κρατικό Adadolu. Από την άλλη, πλευρά το CHP έχει καταγγείλει το πρακτορείο Anadolu για παιχνίδι καλλιέργειας εντυπώσεων.

Νωρίτερα, 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, όταν περίπου 50 υποστηρικτές του ΑΚΡ, μετέβησαν με έξι μινι-βαν σε δημοτικό σχολείο της συνοικίας Keçiören και επιτέθηκαν με λοστούς σε συγκεντρωμένους οπαδούς του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει τεράστια πολιτική και συμβολική σημασία, λόγω του πληθυσμιακού της όγκου, αλλά και του γεγονότος ότι βρίσκεται στα χέρια των ισλαμιστών από το 1994, οπότε την δημαρχία κατέκτησε ο ίδιος ο Recep Tayyip Erdoğan, η τοπική οργάνωση του ΑΚΡ δηλώνει ότι ο νυν δήμαρχος Kadir Topbaş αναμένεται να επανεκλεγεί με ποσοστό 47-50%. Πάντως, με καταμετρημένο το 10% των ψήφων, ο υποψήφιος του CHP Mustafa Sarıgül προηγούνταν με 45,01%, έναντι 44,62% του Topbaş. Η Πλατεία Ταξίμ, που αποτελεί το σύμβολο της αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας έχει αποκλειστεί από θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας με κανόνια νερού.

Όπως μεταδίδει η αγγλόφωνη ιστοσελίδα της Hürriyet, οι γεωγραφικές διαιρέσεις παραμένουν ακλόνητες:  
Στη Σμύρνη, παραδοσιακό προπύργιο των κεμαλιστών, το CHP καταλαμβάνει ποσοστό άνω του 50%, ενώ διατηρεί το προβάδισμά του και στην Ανατολική Θράκη. Αντίστοιχα, το ΑΚΡ συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 50% στη Σεβάστεια, την Καισάρεια, την Yozgat, αλλά και το Erzurum (γενέτειρα του πρώην συμμάχου και νυν μεγάλου αντιπάλου του Erdoğan, ιεροκήρυκα Fethullah Gülen. Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία το κυβερνών κόμμα εκτινάσσεται στο 68,30% στο Rize (ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού) και στο 65,20% στην Malatya και το Ικόνιο.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης πρέπει να προστεθεί η εκλογή τριών γυναικών για πρώτη φορά ως επικεφαλής μητροπολιτικών δήμων (της Gaziantep, Fatma Şahin του ΑΚΡ στο Gaziantep, της Gültan Kışanak του BDP στο Diyarbakır και της υποστηριζόμενης από το CHP Özlem Çerçioğlu, στο Αϊδίνι), καθώς και ενός δημάρχου από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας – του Fatih Mehmet Maçoğlu στο Ovacık του νομού Tunceli.

Δεν υπάρχουν σχόλια: