"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Περιμένοντας την «εθνική τσόντα»!


Περιμένοντας την «εθνική τσόντα» πέρασε η χθεσινή μέρα στην Τουρκία, αφού εδώ και μέρες φημολογούνταν ότι χθες θα διέρρεε στο Διαδίκτυο βίντεο του Τούρκου πρωθυπουργού σε ιδιαίτερες στιγμές με πρώην μοντέλο.

Βίντεο δεν είδαμε, αλλά οι φήμες εξακολουθούν να οργιάζουν. Η φημολογία εκτός από το βίντεο αφορά και την αναμονή διαρροής ηχογραφημένου ντοκουμέντου σχετικά με την πτώση το 2009 του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο ηγέτης του μικρού ακροδεξιού «Κόμματος Μεγάλης Ενότητας» Μουχσίν Γιαζιτζίογλου. Πρόκειται για άτομο σεβαστό σχεδόν σε όλο τον συντηρητικό χώρο της Τουρκίας (πολιτικό Ισλάμ και εθνικιστές) και ο θάνατός του είχε προκαλέσει σάλο, αφού από την πρώτη στιγμή αιωρούνται πολλά ερωτήματα για το αν η πτώση του ελικοπτέρου ήταν «σχέδιο δολοφονίας» του Γιαζιτζίογλου.

Το εν λόγω ντοκουμέντο φημολογείται ότι εμπλέκει τον Ερντογάν στο «σχέδιο δολοφονίας».

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν προχθές έκανε μία δήλωση, αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα ως προς το φημολογούμενο ροζ βίντεο. Κατά την προεκλογική ομιλία που έκανε στην Τραπεζούντα, δεν αναφέρθηκε βέβαια στη συγκεκριμένη φήμη, αλλά κάνοντας λόγο γενικά για τη διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών, είπε ότι «αυτοί έχουν μπει στο χαρέμι αυτών που κυβερνούν την Τουρκία και προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως απειλή». 

Το τι ακριβώς εννοούσε με το χαρέμι το οποίο είναι μάλλον κάτι που σχετίζεται με Οθωμανούς σουλτάνους, παρά με ηγέτες της σύγχρονης Τουρκίας, αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Σε άλλη προεκλογική ομιλία αναφέρθηκε στο κλείσιμο του twitter στην Τουρκία και είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η εικόνα μας στον κόσμο ή στην Ευρώπη, αλλά ενώπιον του λαού και του Θεού».
 
Ο ΟΗΕ πάντως, μέσω του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να προχωρήσουν στην άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στο εν λόγω δίκτυο και είπε πως η απόφαση περί απαγόρευσης «μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: