"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αυστηρή προειδοποίηση Α. Νταβούτογλου προς τη Συρία

Η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε απαραίτητο μέτρο, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από τα σύνορά της, για να απαντήσει στις απειλές εναντίον της ασφάλειάς της που προέρχονται από τη Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα ισχυρό κράτος το οποίο δεν θα διστάσει ποτέ να λάβει κάθε μέτρο που κρίνει απαραίτητο ώστε να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν συμβουλεύω κανένα συριακό κίνημα ούτε στο καθεστώς (της Δαμασκού) να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν λίγες ημέρες αφού η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας κατέρριψε ένα συριακό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο φέρεται να παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κι ενώ χθες συστήματα αεράμυνας της Συρίας εγκλώβισαν τουρκικά μαχητικά στα σύνορα, χωρίς όμως να ανοίξουν πυρ.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει κάθε νόμιμό μέτρο, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, αν απειληθεί η ασφάλειά της, περιλαμβανομένης της περιοχής που βρίσκεται ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα στρατεύματά της που βρίσκονται γύρω από την ιστορική αυτή τοποθεσία, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας στο εσωτερικό της Συρίας, εξαιτίας των απειλών της ισλαμιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν του Α΄, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση «να απαντήσουν άμεσα σε οποιαδήποτε παραβίαση» των συνόρων μας, υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: