"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Περιμένοντας τον Αγιο Βασίλη με τα δώρα του


Η φήμη του διαδόθηκε ανά τους αιώνες τόσο όσο χρειαζόταν για να αποκτήσει ισχυρή εμπορική αξία.  

Του έστειλα e-mail, τον πήρα και τηλέφωνο. Δεν απάντησε ποτέ.  

Λες να μην υπάρχει, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι; 

Αν έκανα το λάθος να συμφωνήσω, ίσως να ακύρωνα τις γλυκές αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας.

 
Τότε που παίρναμε δώρο τρεις φορές το χρόνο, η επίσκεψη στο «Μινιόν» ελάμβανε επετειακό χαρακτήρα, η αγορά μιας κούκλας El Greco ήταν μορφή επένδυσης και ο στολισμός του δέντρου δεν ήταν γκρινιάρικη διαδικασία («να δούμε ποιος θα το ξεστολίσει το ρημάδι!»).


Τώρα που τα πιτσιρίκια διαχειρίζονται άνετα έναν ωκεανό πληροφοριών, που τα παιχνίδια δεν έχουν την αξία του παρελθόντος, που έχουν αναπτύξει μια έξοχη κριτική σκέψη, τι απομένει από μία ειλικρινή απάντηση για το αν υπάρχει ο Αγιος Βασίλης;


«Μαμά, τα δώρα μου τα φέρνεις εσύ με τον μπαμπά κι όχι ο Αγιος Βασίλης, σωστά; Μαμά, υπάρχει ο Αγιος Βασίλης;»


Ψέματα δεν λέμε. Της απάντησα: «Ναι, εμείς τα φέρνουμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει Αγιος Βασίλης, δεν τον έχω δει ποτέ. Επειδή, όμως, δεν τον έχω δει, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει».



Τα σενάρια ζωής γι' αυτόν τον τύπο είναι πολλά:
Οπως ότι το όνομά του δεν είναι Βασίλης, αλλά Νικόλας. Οτι μπαινόβγαινε στις φυλακές κι ότι τον σάπιζαν στο ξύλο οι Ρωμαίοι. Δεν ήταν χαριτωμένος γεράκος, αλλά ένας ξερακιανός παπάς από τα Μύρα της Λυκίας στην Τουρκία που ορφάνεψε νωρίς. Φτωχό δεν τον λες. Οι γονείς του τού άφησαν μεγάλη κληρονομιά. Δεν την έφαγε, αλλά βοηθούσε στα κρυφά όποιον είχε ανάγκη. Δεν θέλει πολλή σκέψη το γιατί η φήμη του διαδόθηκε στα πέρατα της γης. Τα λείψανά του βρίσκονται στην Ιταλία. Κάτι ναυτικοί, λένε, τα βούτηξαν από τους Τούρκους οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούν την επιστροφή τους καθώς θεωρούν δικό τους τον «πατέρα των Χριστουγέννων».


Αλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον Βασίλη όντως τον έλεγαν Βασίλη. Δεν ήταν Αγιος, αλλά Μέγας. Γεννήθηκε στην Καππαδοκία και ήταν ο εμπνευστής του πρώτου «κινήματος» αλληλεγγύης. Ξερακιανός με γαμψή μύτη και αυτός. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 κι από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ευλογημένη.


Οι Γάλλοι τον φωνάζουν «Περ Νοέλ», οι Ολλανδοί «Σίντερ Κλάας», οι Γερμανοί «Βάιναχτσμαν», οι Κινέζοι «Λαμ Κουνγκ Κουνγκ», οι Γιαπωνέζοι «Χοτέισο», οι Ιταλοί «Babbo Natale»... και τα στελέχη της Coca Cola πίνουν στ' όνομά του!


Η φήμη του διαδόθηκε ανά τους αιώνες τόσο όσο χρειαζόταν για να αποκτήσει ισχυρή εμπορική αξία. Τη δεκαετία του 1920 η Coca Cola βγάζει τις πρώτες διαφημίσεις «κοινής συνεργασίας» μαζί του. Η εμφάνισή του μέχρι τότε παρέμενε πιστή στο πνεύμα του Thomas Nast, ενός ιστορικού σκιτσογράφου που τον ήθελε υπέρβαρο, γέροντα με αχτένιστη γενειάδα, ρυτιδιασμένο, με το ένα χέρι να κρατά δώρα και με το άλλο να καπνίζει πίπα.


Τη δεκαετία του 1930 οπότε και η Coca Cola αποφασίζει να μετατρέψει το αναψυκτικό σε «οικογενειακό ποτό», τον εκμεταλλεύεται για να πείσει τα πιτσιρίκια πως τα ανθρακούχα Χριστούγεννα είναι καλύτερα!


Τον ντύνει στα κόκκινα, τον χτενίζει, του κόβει το κάπνισμα και, που λέει ο λόγος, του χτυπά και μία λεύκανση στα δόντια. Υπεύθυνος για το νέο look, ο ζωγράφος Fred Mizen.


Ο Stephen Wagner, ερευνητής ανεξήγητων φαινομένων που ζει στη Νέα Υόρκη, εδώ και χρόνια έχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα για το αν υπάρχει ο Αγιος Βασίλης: «Πολλοί αναφέρουν ότι τον έχουν δει. Ψευδαίσθηση ή πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων;»


Ο Wagner δέχεται και επιστολές! Οπως αυτή της 14χρονης Alex Η., από το Μπρίστολ της Αγγλίας: «Παραμονή Χριστουγέννων. Ολοι στο σπίτι κοιμούνταν εκτός από μένα. Τα μεσάνυχτα άκουσα βήματα στο σαλόνι. Φοβήθηκα, αλλά κατέβηκα να δω τι συμβαίνει. Είδα έναν γιγαντόσωμο άνδρα με δώρα. Δεν πλησίασα. Πίστευα ότι θα θυμώσει. Το πρωί το είπα σε όλους. Κανείς δεν με πίστεψε»...

Μαθηματική προσέγγιση

Υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο. Ο Αγιος Βασίλης πρέπει σε 31 ώρες να επισκεφτεί 91.800.000 σπίτια. 822,6 επισκέψεις το δευτερόλεπτο. Για κάθε σπίτι έχει μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου να παρκάρει, να πηδήξει από το έλκηθρο, να βουτήξει στην καμινάδα, να τοποθετήσει τα δώρα, να φάει κάτι και να φύγει. Για να προλάβει το έλκηθρο πρέπει να τρέχει με 650 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή 3.000 φορές την ταχύτητα του ήχου.


Αν για κάθε παιδί κουβαλά ένα μεσαίου μεγέθους δώρο, το έλκηθρο μεταφέρει 321.300 τόνους. Δεν προσμετράται ο υπέρβαρος Αγιος. Δεδομένου πως ένας κανονικός -όχι ιπτάμενος- τάρανδος σηκώνει μέχρι 300 κιλά, χρειάζονται 214.200 τάρανδοι για το έλκηθρο. Τελικό βάρος: 353.430 τόνοι!


353.430 τόνοι που κινούνται με 650 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο δημιουργούν τεράστια αντίσταση αέρος. Οι πρώτοι τάρανδοι θα αρχίσουν να θερμαίνονται επικίνδυνα. Το πρώτο ζευγάρι ταράνδων θα εκτοξεύει 14,3 τετράκις εκατομμύρια τζάουλ ενέργειας ανά δευτερόλεπτο. Θα αναφλεγεί ακαριαία παρασέρνοντας και τους υπόλοιπους σε μία αλυσιδωτή εκκωφαντική έκρηξη. Ολοι τους θα εκραγούν σε 4,26 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Εν κατακλείδι, ο Αγιος Βασίλης θα αποτεφρωθεί πριν το «χο χο χο»!


Μούφα η μαθηματική διάψευση της ύπαρξής του. Ο Αϊνστάιν υποστήριζε πως ο χρόνος είναι ελαστικός. Μπορεί να εκταθεί και να συρρικνωθεί μέσω της πολύ γρήγορης κίνησης. Αν στον ισχυρισμό Αϊνστάιν συμπεριλάβουμε την πιθανότητα ο Αγιος Βασίλης να μην είναι ένας, αλλά πολλοί, φτιάχνουμε το τέλειο σενάριο για τα φετινά Χριστούγεννα.


Χρόνια πολλά και μην απογοητεύεσαι. Ισως εκεί που δεν το περιμένεις να εμφανιστεί από κάποια γωνιά ο Λαμ Κουνγκ Κουνγκ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: