"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Στα άδυτα της NSA - Από περίγελος της Ουάσιγκτον, παγκόσμιος "Μεγάλος Αδελφός"!!!


Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μια υπερδύναμη στην παγκόσμια σφαίρα της κατασκοπείας; 
 
Οσο κι αν κάποιοι τη μισούν και άλλοι τη λατρεύουν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία μυστική υπηρεσία στον κόσμο που να μπορεί να συγκριθεί με την υπηρεσία των μαζικών ηλεκτρονικών υποκλοπών των ΗΠΑ, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA). Σχεδόν όλες οι ιστορίες που έχουν γραφτεί για την NSA - άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο - εστιάζουν σε ένα φαινομενικά αδιαπέραστο πέπλο μυστικότητας που καλύπτει όλες τις σκοτεινές δραστηριότητές της. Κι όμως, η NSA προσπαθεί πράγματι πάρα πολύ σκληρά να φέρει εις πέρας κάθε αποστολή με άκρα μυστικότητα. Οποιοσδήποτε εν ενεργεία ή συνταξιούχος κρυπτολόγος, άλλωστε, μπορεί να βεβαιώσει πως για να λειτουργήσει μία ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μη γνωρίζει η «άλλη πλευρά» ποιες ραδιοσυχνότητες, e-mail ή τερματικά υπολογιστών υποκλέπτονται. Αυτός είναι και ο λόγος, σχολιάζει ο συγγραφέας Μάθιου Εϊντ στην «Ιντιπέντεντ», που οι πρόσφατες αποκαλύψεις για ορισμένα - όχι όλα - άκρως απόρρητα προγράμματα παρακολούθησης έχουν φέρει τα πάνω - κάτω στη NSA.
 
Δεν ήταν όμως πάντα υπερδύναμη η Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Αριστα καταρτισμένος σε ό,τι αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, ο Εϊντ θυμάται την εποχή που η NSA ήταν σχεδόν ο περίγελος της Ουάσιγκτον.  
 
Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε. Το 1999, δύο χρόνια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, αρκετοί μέσα στους κόλπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του Κογκρέσου θεωρούσαν ότι η NSA έπασχε από οξεία «κώφωση» και «τύφλωση», καθώς μετά την Πτώση του Τείχους και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, στις αρχές του '90, είχε μείνει «αιώνες» πίσω τεχνολογικά. Ακόμη και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της NSA παραδέχεται σήμερα ότι έως και την ημέρα που κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι η υπηρεσία βρισκόταν σε κρίση∙ δεν είχε καν αντιληφθεί ότι το Ιντερνετ, τα καλώδια οπτικών ινών και τα κινητά τηλέφωνα άλλαζαν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ο στρατός, οι εταιρείες, αλλά και οι απλοί πολίτες επικοινωνούσαν.
 
Σήμερα, ασφαλώς, η NSA δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την ταλαιπωρημένη και κάπως αποκαρδιωμένη μυστική υπηρεσία.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.  
Μέσα σε 13 χρόνια αναδιοργανώθηκε και αναπροσανατολίστηκε πλήρως χάρις στα περισσότερα από 40 δισ. δολάρια που επένδυσε η αμερικανική κυβέρνηση. Τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν για την αύξηση του προσωπικού - προσελήφθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι -, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης υποδομής και την αγορά υψηλής τεχνολογίας κατασκοπευτικών εργαλείων και ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει μια μυστική υπηρεσία αυτού του βεληνεκούς στο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα.
 
Το τεράστιο μέγεθός της, οι οικονομικοί πόροι που έχει στη διάθεσή της καθώς και το γεγονός ότι έχει πρόσβαση στις πιο ευαίσθητες ηλεκτρονικές επικοινωνίες εχθρών αλλά και συμμάχων συναρπάζει αλλά και τρομάζει. Με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους προσωπικό, εκ των οποίων οι μισοί είναι στρατιωτικοί, και ετήσιο προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια, η NSA είναι μακράν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη υπηρεσία όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και εντός της αμερικανικής κατασκοπευτικής κοινότητας
 
Ακόμη και επικριτές της στην Ουάσιγκτον - και υπάρχουν πολλοί - απρόθυμα παραδέχονται ότι η NSA μπορεί να φθάσει σε μέρη και να κάνει δυνατά όσα είναι αδύνατα για οποιαδήποτε άλλη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ χάρις στην ολοένα και πλουσιότερη συλλογή της σε αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.  
Μικρές ή μεσαίες, οι μονάδες της NSA είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο, από το Γιορκσάιρ έως το Αφγανιστάν. Πέραν αυτού, όμως, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι επιχειρήσεις της έχουν ενσωματωθεί πλήρως με τις επιχειρήσεις των μακροχρόνιων εταίρων της, τη Βρετανική Υπηρεσία Επικοινωνιών (GCHQ) στο Τσέλτενχαμ, καθώς και τις υπηρεσίες συλλογής σημάτων (Sigint Agencies) στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
 
Υπάρχουν βέβαια τόσο πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε και για την ίδια την NSA και για τη δραστηριότητά της. Αυτό είναι που τρομάζει τον περισσότερο κόσμο. Αυτό όμως είναι και το ζητούμενο. Πολύ πριν αρχίσουν να σκάνε οι βόμβες του νεαρού πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν, πέρσι περίπου τέτοια εποχή, ο Εϊντ είχε μία σχετική συζήτηση με έναν συνταξιούχο αξιωματούχο της NSA. «Ελπίζω να μην περιμένεις να μάθεις κάτι για τις επιλογές μας στο άμεσο μέλλον. Ο λόγος που όλα λειτουργούν με άκρα μυστικότητα είναι για τον φόβο και τον τρόμο των πολλών. Ας πούμε ότι είναι πιο ασφαλές και πολιτικά σκόπιμο για όλους να βρίσκονται σε μακάρια άγνοια».

Το στρατηγείο
Το υπερσύγχρονο στρατηγείο της NSA απλώνεται σε μία αχανή έκταση στη δυτική πλευρά του Φορτ Μιντ, κάπου μεταξύ Βαλτιμόρης και Ουάσιγκτον. Απαρτίζεται συνολικά από 26 κτίρια. Για τη φύλαξη του κτιριακού συγκροτήματος έχουν προσληφθεί επιπλέον 400 αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με άγρια σκυλιά, τυφέκια εφόδου, πολυβόλα, χειροβομβίδες και έναν στόλο θωρακισμένων οχημάτων για τη μεταφορά του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: