"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οταν κανενός τα μυστικά δεν είναι ασφαλή


Τις ημέρες της Σοβιετικής Ενωσης και της δράσης της KGB, όταν οι Μοσχοβίτες ήθελαν να έχουν «μια ιδιωτική συνομιλία», πήγαιναν στο πάρκο Γκόρκι της ρωσικής πρωτεύουσας. «Δεν υπάρχει πάρκο Γκόρκι στη διαδικτυακή πραγματικότητα» υποστηρίζει η Φρίντα Γκίτις, πρώην δημοσιογράφος του CNN και συγγραφέας του βιβλίου «Το τέλος της επανάστασης: ένας κόσμος που αλλάζει στην εποχή της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης», συνοψίζοντας σε μία φράση τι πραγματικά σημαίνουν για όλους τους πολίτες του κόσμου οι αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν, για το ευρύ πρόγραμμα τηλεφωνικών και διαδικτυακών παρακολουθήσεων Prism της αμερικανικής NSA.

Με την αμερικανική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα να παραμένουν διχασμένες για το εάν ο Σνόουντεν είναι ήρωας ή προδότης, ενώ αποκαλύπτεται ότι και άλλα κράτη (ανάμεσά τους το Βέλγιο και η Ολλανδία) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγει το Prism και ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, να υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης απέτρεψε ή βοήθησε στην αποτροπή δεκάδες δυνητικές τρομοκρατικές επιθέσεις, ένα είναι σίγουρο, «κανένα μυστικό δεν παραμένει για πάντα κρυφό - ειδικά στη διαδικτυακή πραγματικότητα».

Η μεγάλη ειρωνεία του σκανδάλου, σχολιάζει ο νομικός Γκλεν Σούλμασι, που συνεργάζεται για θέματα εσωτερικής ασφάλειας με το Κέντρο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είναι ότι η αμερικανική υπηρεσία δεν μπόρεσε να κρατήσει κρυφές τις παρακολουθήσεις. Και τι μας λέει τελικά αυτό; «Οτι κανενός τα μυστικά δεν είναι ασφαλή. Ούτε των κατασκόπων ούτε των εταιρειών ούτε φυσικά και των πολιτών, όσες παραμέτρους ασφαλείας και να χρησιμοποιούν».

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Δικτύου δεν προέρχεται μόνο από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και δεν εξαντλείται στα... μυστικά. Ολα «τα βήματα» που κάνουν οι χρήστες ονλάιν, καταγράφονται, αποθηκεύονται και... περιμένουν έναν χάκερ, μία μυστική υπηρεσία, μία εταιρεία για να ανασυρθούν και να αποκαλυφθούν.

Εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, η Yahoo, το Facebook, ο AOL, το πρόγραμμα Skype, το YouTube, η Apple και το PalTalk, φυσικά και αρνούνται, ότι οι κυβερνήσεις έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών τους. Ομως τι πραγματικά υπάρχει στους σέρβερ; 

Γιατί είτε πιστέψουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν πρόσβαση είτε όχι, πραγματικότητα παραμένει ότι υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για όλους όσοι χρησιμοποιούν το Ιντερνετ.  

Οι σέρβερ του Google έχουν πολύ περισσότερα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνουμε μέσω του Gmail. Περιέχουν όλες τις λέξεις που βάζουμε στις μηχανές αναζήτησης, τα ονόματα των συμμαθητών ή όποιων άλλων ψάξαμε, τις ασθένειες για τις οποίες αναζητήσαμε πληροφορίες ονλάιν, όλες τις φωτογραφίες που κοιτάξαμε, τα τηλεφωνήματα που κάναμε μέσω Google Voice και, μην ξεχνάτε, γνωρίζουν και το πού βρίσκεται ο κάθε χρήστης όταν προχωρεί σε διαδικτυακές αναζητήσεις. Εκπρόσωποι του Facebook παραδέχθηκαν ότι ακόμη και εάν σβήσουμε υλικό από το λογαριασμό μας, αυτό δεν διαγράφεται από τον κεντρικό σέρβερ, εκτός και αν διακόψουμε εντελώς τη χρήση του λογαριασμού μας.

«Τα στοιχεία αυτά δεν προστατεύονται, παρά τις διακηρύξεις των ιντερνετικών εταιρειών» σχολιάζει ο Γκλεν Σούλμασι, υπενθυμίζοντας ότι ο επικεφαλής της Google, Ερικ Σμιντ, είχε δηλώσει: «Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν θέλετε να μάθουν οι άλλοι, τότε καλύτερα να μην το κάνετε ονλάιν». 

(Πηγές: www.cnn.com, BBC, www.telegraph.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: