"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Tα «like» αποκαλύπτουν πολλά - Επιστήμονες σκιαγράφησαν το προφίλ δεκάδων χιλιάδων χρηστών του Facebook

Tίποτε δεν παραμένει κρυφό υπό τον ήλιο του Facebook. H ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που συγκεντρώνει εκατομμύρια χρήστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, μπορεί να αποκαλύψει πτυχές της ύπαρξής μας που πιθανώς να επιθυμούσαμε να κρατήσουμε κρυφές

Κι αυτό τo επιτυγχάνει όχι χάρη σε κάποιο μαγικό, αλλά διότι... απλούστατα εμείς αποκαλύπτουμε τις μύχιες σκέψεις, θέσεις και συναισθήματα επιλέγοντας σε ποιες αναρτήσεις, φωτογραφίες κ.ο.κ. θα δηλώσουμε «like».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ χρησιμοποιήσαν αλγόριθμους προκειμένου να προβλέψουν τη θρησκευτική, πολιτική και σεξουαλική «ταυτότητα» κάποιων χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και όπως φαίνεται τα κατάφεραν καλά. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, τα «πορτρέτα» που κατάφεραν να σκιαγραφήσουν με βάση μόνο τα «like» είναι εξαιρετικά αξιόπιστα. Τα αποτελέσματα, λένε οι υπέρμαχοι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αποτελούν ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολουθήσαν 58 χιλιάδες χρήστες του Facebook που μαζί με το «μου αρέσει» και διάφορες άλλες πληροφορίες έδωσαν στους επιστήμονες και τα αποτελέσματα ψυχομετρικών τεστ μέσα από τα οποία αποκαλύπτονταν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Στη συνέχεια, τόσο τα «like» του Facebook όσο κι όλα τα άλλα στοιχεία εισήχθησαν στους αλγόριθμους μαζί με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα διάφορα τεστ. Οπως διαπιστώθηκε, η πρόβλεψη ήταν ορθή στο 88% όταν επρόκειτο για την ανδρική σεξουαλικότητα, στο 95% κατέστη δυνατή η διάκριση των Αφροαμερικανών από τους λευκούς και στο 85% των Ρεπουμπλικανών από τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Επίσης, οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν στο 82% τους μουσουλμάνους από τους χριστιανούς, ενώ με αρκετή ακρίβεια προβλέφθηκε το κατά πόσο ο χρήστης του Facebook ήταν σε σχέση, όπως και εάν έκανε κατάχρηση κάποιας εξαρτησιογόνου ουσίας (με ακρίβεια 65% και 73% αντίστοιχα).

Oι σύνδεσμοι τους οποίους επέλεγαν να «ανοίξουν» οι χρήστες πολύ σπάνια αποκάλυπταν κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Λιγότερο από το 5% των ομοφυλόφιλων χρηστών παραδείγματος χάριν είχε δηλώσει την αρέσκειά του σε αναρτήσεις που αναφέρονται στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Αντιθέτως, οι αλγόριθμοι μπορούν να συνεκτιμήσουν μεγάλους αριθμούς «like» σε μουσικές και τηλεοπτικές εκπομπές έτσι ώστε να καταλήξουν σε προσωπικά προφίλ.


Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, τα συμπεράσματα της έρευνας προκάλεσαν έκπληξη. Ενα είδος τηγανητής πατάτας με κυματισμούς, παραδείγματος χάριν, συνδέεται με άτομα υψηλότερης νοημοσύνης, ενώ αυτοί που αγαπήσαν την ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης» έχουν λιγότερους φίλους στο Facebook.

Η μελέτη σίγουρα χαροποιεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φιλοδοξούν να πλουτίσουν με τη βοήθεια του «στοχευμένου μάρκετινγκ». Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί ανησυχούν για τον θάνατο της ιδιωτικής ζωής και την απόλυτη έκθεσή μας στα αδιάκριτα βλέμματα, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: