"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ: H απίστευτη δύναμη των... Τρόλ !


Με φωνάζουν Τρόλ
που δαγκώνει το φεγγάρι,
Γίγαντα των ανέμων,
Κατάρα των καταιγίδων,
Σύντροφο της Σίβυλλας,
Γριά που τριγυρνά τη νύχτα,
Καταπιόνα της φραντζόλας
του ουρανού.
Τι είναι ένα τρολ, εκτός από αυτά;
Από ένα ποίημα του Νορβηγού Μπράγκι Μπόντασον
(Τα πρωτότυπα τρολ είναι κάτι τρομακτικά, γιγάντια, νυκτόβια όντα της νορβηγικής μυθολογίας - πολλές φορές χαρακτηρίζονται και ανθρωποφάγα).   

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Ντομινίκ Μπροσάρ, καθηγήτρια Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν στο Μάντισον, θέλησε να κάνει ένα πείραμα.  
 
Πρώτα φρόντισαν ώστε οι συμμετέχοντες να συνιστούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού. Κατόπιν, έδωσαν σε όλους να διαβάσουν ένα άρθρο με θέμα τη νανοτεχνολογία, γραμμένο από κάποιον επιστημονικό συντάκτη. Στο κείμενο γινόταν αναφορά, με τον πιο ουδέτερο δυνατό τρόπο, στα προσδοκώμενα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της τεχνολογίας αυτής.
 
Ολοι οι συμμετέχοντες διάβασαν το άρθρο online, μαζί και τα σχόλια που είχαν αφήσει από κάτω άλλοι αναγνώστες. Δεν διάβασαν όμως όλοι τα ίδια σχόλια. 
 
Μια ομάδα διάβασε σχόλια που είχαν συνταχθεί με προσοχή και δεν ήταν προκλητικά, ανεξαρτήτως τοποθέτησης. 
 
Μια άλλη διάβασε σχόλια ως επί το πλείστον γραμμένα από τρολ - στη διαδικτυακή αργκό τρολ ονομάζεται κάποιος που ποστάρει σε μια online ανοιχτή κοινότητα εμπρηστικά, σκοπίμως ανόητα ή επιτηδευμένα εκτός θέματος σχόλια, με στόχο να προκαλέσει τους υπόλοιπους χρήστες ή / και να διαταράξει τη φυσιολογική, πάνω στο θέμα συζήτηση.
 
Οι ερευνητές ρώτησαν κατόπιν τους συμμετέχοντες πώς είχε επηρεάσει το άρθρο την άποψή τους για τη νανοτεχνολογία. 
 
Η ομάδα που είχε διαβάσει τα «ευγενή» σχόλια είχε μείνει ουσιαστικά ανεπηρέαστη. 
 
Από τη δεύτερη ομάδα, εκείνη που διάβασαν (και) τα εμπρηστικά σχόλια, όσοι συμμετέχοντες έκλιναν αρχικά προς το να βλέπουν θετικά τη νανοτεχνολογία ανακοίνωσαν πως πλέον την έβλεπαν πολύ πιο θετικά∙ όσοι έκλιναν αρχικά προς το να βλέπουν εχθρικά τη νανοτεχνολογία ανέφεραν πως πλέον τις έβλεπαν πολύ πιο εχθρικά. 
 
Και κάπως έτσι οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά εμπειρικά τη δύναμη των τρολ - που πλέον έχουν ξεφύγει από τα στενά όρια του Ιντερνετ και βρίσκονται ολόγυρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: