"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Σύσφιξη σχέσεων με την Κίνα με φόντο τα πυρηνικά

Ιστορική περιοδεία πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κίνα. Η τετραήμερη επίσκεψη του κ. Ερντογάν, η πρώτη ενός τούρκου πρωθυπουργού στην Κίνα εδώ και 27 χρόνια, πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία, σε όλους τους τομείς, ειδικά στον κατασκευαστικό, τραπεζικό και τηλεπικοινωνιακό τομέα.

Η επίσκεψη Ερντογάν ξεκίνησε από το Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Ουιγουρικής Επαρχίας του Σιντζιάνγκ, στη Δυτική Κίνα, σε μια προφανή προσπάθεια εξομάλυνσης των σινο-τουρκικών σχέσεων, οι οποίες είχαν δοκιμαστεί στο κοντινό παρελθόν, όταν η Τουρκία είχε αυτοαποκληθεί «προστάτης» της τουρκογενούς μουσουλμανικής κοινότητας των Ουιγούρων.

Είναι η πρώτη φορά, αναφέρει το ρεπορτάζ, που επισκέπτεται αυτή την περιοχή της Κίνας ένας τούρκος πρωθυπουργός, με τον Ερντογάν να καλεί τους Ουϊγούρους «ομόφυλούς» του να προάγουν την ανάπτυξη στην περιοχή τους και να επιδιώξουν την ενσωμάτωση στην κινέζικη κοινωνία, χωρίς να εγκαταλείψουν την κουλτούρα τους και χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στις κοινότητές τους. Τη Μ. Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Ουέν Ζιαμπάο, ενώ τη Μ. Τρίτη θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο.

Ωστόσο, το κορυφαίο ζήτημα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας με τους κινέζους αξιωματούχους είναι η προοπτική ανάθεσης σε κινεζικά συμφέροντα του δεύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που η Τουρκία φιλοδοξεί να δημιουργήσει στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. 
Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνουν τουρκικές εφημερίδες, ο Ερντογάν συνοδεύεται από 300 επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν εκτενείς επιχειρηματικές συνομιλίες σε Πεκίνο και Σανγκάη με στόχο τόσο την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων όσο και την προώθηση των τουρκικών εξαγωγών.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος συνοδεύει τον τούρκο πρωθυπουργό, δήλωσε πως σε δυο μήνες η Τουρκία θα έχει αποφασίσει με ποιά χώρα θα συνεργαστεί για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου το οποίο θα βρίσκεται στην Σαμψούντα. «Η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Κίνα είναι ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες. Η επίσκεψή μας αυτή θα ξεκαθαρίσει την μελλοντική μας συνεργασία με την Κίνα στο πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός, με την κινεζική ηγεσία να βλέπει στο έργο της Σινώπης την ιδανική ευκαιρία να (ξανα)προβάλλει διεθνώς την πυρηνική της τεχνογνωσία.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: