"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Tα πραγματικά εγκλήματα της χούντας του Εβρέν θα μείνουν ατιμώρητα

«Το να παρακολουθείς τον Κενάν Εβρέν να καταθέτει στο δικαστήριο ισοδυναμεί με τους Ιρακινούς να βλέπουν τον Σαντάμ Χουσεΐν να λογοδοτεί για τα εγκλήματά του» γράφει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Today's Zaman με αφορμή τη δίκη του πρώην προέδρου και στρατηγού, που ξεκίνησε σήμερα στη Τουρκία.

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, πέρα από την ψυχολογική ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει στους Τούρκους η δίκη του 94χρονου σήμερα επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, Εβρέν και ακόμη ενός μέλους της χούντας, του απόστρατου πτέραρχου Ταχσίν Σαχίνκαγια, δύσκολα θα αποδώσει δικαιοσύνη για τα πιο σοβαρά εγκλήματα που οι ίδιοι διέπραξαν. «Υπάρχουν κάποιες γκρίζες περιοχές» στην υπόθεση, γράφει η εφημερίδα.

«Τα μέλη του στρατιωτικού πραξικοπήματος θα δικαστούν για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης, αλλά όχι για τα υπόλοιπα - και πιο σοβαρά - εγκλήματά τους. Σε όλα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα υπάρχουν πάντα πολύ σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από αυτή την άποψη το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Απλά θυμηθείτε ότι 650.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και σχεδόν όλοι βασανίστηκαν ενώ βρισκόντουσαν υπό κράτηση σε άθλιες συνθήκες. Έχει διαπιστωθεί ότι 172 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια των βασανιστηρίων» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αυτά αλλά και άλλα εγκλήματα που διέπραξε η στρατιωτική χούντα στη Τουρκία τη δεκαετία του 1980 συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Δεν διαθέταμε το συγκεκριμένο έγκλημα στον ποινικό μας κώδικα πριν από το 2004, όταν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας προστέθηκαν στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα στο Άρθρο 77» γράφει η Today's Zaman. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου να εφαρμοστούν σε αυτή την υπόθεση, ο Εβρέν και ο Σαχίνκαγια δικάζονται μόνο για εγκλήματα κατά του κράτους.

«Παρά αυτή τη νομική δυνατότητα, οι εισαγγελείς τους παρέπεμψαν για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χούντας. Η οργάνωση ενός πραξικοπήματος είναι από μόνη της ένα πολύ σοβαρό έγκλημα προς τη δημοκρατία και κατά συνέπεια συντελούνται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των κατοίκων αυτής της χώρας, αλλά τα μέλη της χούντας διέπραξαν και άλλα πολύ συγκεκριμένα εγκλήματα για τα οποία δεν δικάζονται σε αυτή την υπόθεση» αναφέρει η εφημερίδα και καταλήγει: «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα αυτής της δίκης».

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: