KΟΣΜΟΣ: Η ιστορία πίσω από την εικόνα που κέρδισε το Πούλιτζερ
Η 12χρονη Ταράνα Ακμπάρι ουρλιάζει από τρόμο ελάχιστα λεπτά αφότου βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε ναό στην Καμπούλ. Η φωτογραφία αυτή, που τραβήχτηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011, κέρδισε το εφετινό βραβείο Πούλιτζερ. Ο φωτογράφος Μασούντ Χοσαΐνι, που εργάζεται για το γαλλικό πρακτορείο Agence France Presse (AFP), είναι ο πρώτος Αφγανός που κερδίζει Πούλιτζερ (στην κατηγορία της ειδησεογραφικής φωτογραφίας).
«Οταν κατάφερα να σηκωθώ, είδα ότι όλοι γύρω μου ήταν κάτω, γεμάτοι αίματα. Φοβήθηκα πάρα, πάρα πολύ», λέει η Ταράνα - της οποίας το όνομα σημαίνει «μελωδία». Από τις 17 γυναίκες και παιδιά της οικογένειάς της που πήγαν εκείνη τη μέρα στον ναό αυτό της Καμπούλ για να γιορτάσουν την σιιτική Ασούρα, επτά έχασαν την ζωή τους, μεταξύ των οποίων ο επτάχρονος αδερφός της Σοάιμπ. Αλλοι εννέα συγγενείς της τραυματίστηκαν. Συνολικά 70 άτομα σκοτώθηκαν σ' εκείνη τη βομβιστική επίθεση.
Ο Χοσαΐνι γεννήθηκε στην Καμπούλ πριν από 30 χρόνια, επί σοβιετικής κατοχής. Οταν ήταν έξι μηνών και ο πατέρας του συνελήφθη από το κομμουνιστικό καθεστώς, η οικογένειά του κατέφυγε στο Ιράν. Τελειώνοντας το σχολείο εντάχθηκε στο κίνημα των μεταρρυθμιστών στο Ιράν. Στη δράση του ως ακτιβιστή, συνειδητοποίησε πόσο σημαντική είναι η καταγραφή των γεγονότων και έγινε φωτογράφος. Επέστρεψε στο Αφγανιστάν το 2002, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν. Στο AFP άρχισε να εργάζεται το 2007.
Η σκηνή του κοριτσιού με το πράσινο φόρεμα που ουρλιάζει τρομαγμένη ενώ αίμα τρέχει στο πρόσωπό της σόκαρε και τον ίδιο τον φωτογράφο. Εκείνη τη μέρα είχε πάει να καλύψει τον εορτασμό της Ασούρα από τους σιίτες του Αφγανιστάν (όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες).
Την ημέρα αυτή, είθισται τα παιδιά να φορούν πράσινα. Η Ταράνα «είχε παρακαλέσει τους γονείς της να της αγοράσουν ένα πράσινο φόρεμα για τη γιορτή», είπε ο Χοσαΐνι στο BBC. Το φόρεμα αυτό είχε τραβήξει την προσοχή του φωτογράφου από την αρχή της γιορτής, κατά την πομπή στους δρόμους της Καμπούλ.
Λίγο αργότερα, ο βομβιστής αυτοκτονίας μπήκε μέσα στο πλήθος και ανατινάχτηκε. Ο φωτογράφος τραυματίστηκε από τα θραύσματα. «Είχα ένα μικρό αλλά βαθύ τραύμα στο αριστερό μου μπράτσο», λέει. Παρά το τραύμα του, άρχισε αμέσως να τραβάει φωτογραφίες. Τότε ξαναείδε την Ταράνα με το πράσινο φόρεμα. «Ηταν σε σοκ και ούρλιαζε», λέει. Τράβηξε πολλές φωτογραφίες και μετά «επέστρεψα στο γραφείο γιατί ο πόνος γινόταν αφόρητος».
Με το ένα χέρι, «φόρτωσε» τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του AFP. Οταν τελείωσε, πήγε στο σπίτι των γονιών του. «Είχα ανάγκη να βρεθώ με την οικογένειά μου. Η σύζυγός μου δεν ήταν στην Καμπούλ εκείνη τη μέρα. Δεν μπορούσα να μείνω μόνος», λέει.
Τρεις ώρες αργότερα, το AFP του τηλεφώνησε για να τον πληροφορήσει ότι τρεις μεγάλες εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει την φωτογραφία του. «Είναι πολύ σημαντικό για ένα φωτογράφο να δει την δουλειά του στην πρώτη σελίδα εφημερίδων όπως οι"New York Times", "Los Angeles Times" and "Washington Post"», θυμάται. Λίγες ημέρες αργότερα, ήρθε σε επαφή με την Ταράνα και την οικογένειά της.
Το Πούλιτζερ είναι το τρίτο διεθνές βραβείο που κέρδισε ο Χοσαΐνι για την φωτογραφία αυτή. Τα βραβεία όμως δεν κατάφεραν να επουλώσουν το τραύμα της μέρας εκείνης. «Ακόμη δεν μπορώ να κοιτάξω τις φωτογραφίες που τράβηξα στην γιορτή της Ασούρα», λέει.
BHMA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,
ΒΗΜΑ,
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου