"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H Euro Disney πρώτο βιολί του γαλλικού τουρισμού

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΨΥΛΗ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αμφισβητήθηκε όσο λίγα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια στη Γαλλία. Οι αμφισβητίες δεν είχαν τόσο οικονομικά επιχειρήματα όσο πολιτιστικά. Υποστήριζαν ότι επρόκειτο για σχέδιο αμερικανοποίησης της διασκέδασης στη γαλλική πρωτεύουσα. Επειτα από 20 χρόνια λειτουργίας στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, η Euro Disney έχει ενσωματωθεί πλήρως στο γαλλικό πολιτιστικό τοπίο. Επιπλέον, προσφέρει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στους Γάλλους, δικαιώνοντας έτσι τόσο τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Μιτεράν όσο και την Κεντροδεξιά του Ζακ Σιράκ (ήταν η εποχή της πρώτης συγκατοίκησης) που την είχαν στηρίξει πολιτικά.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της στη «Figaro» η Ματίλντ Βισεριάς, «η Euro Disney με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε βαρύ πυροβολικό της γαλλικής οικονομίας και σε πρώτο βιολί του γαλλικού τουρισμού». 

Δεν είναι υπερβολικοί οι χαρακτηρισμοί αν σκεφθεί κανείς ότι η Euro Disney είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός όχι μόνο της Γαλλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Από το 1992 που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό, η ευρωπαϊκή Disneyland είχε έως τώρα 250 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι έχουν δαπανήσει 59 δισ. ευρώ. Aπό αυτά 34,4% δαπανήθηκε μέσα στην Euro Disney, ενώ το υπόλοιπο εκτός του πάρκου.

Σύμφωνα με μελέτη που παρήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση και συγχρηματοδότησαν το γαλλικό Δημόσιο Ιδρυμα Αστικού Σχεδιασμού και η ίδια η Euro Disney, έως τώρα η επιχείρηση έχει προσφέρει συνολικά στη γαλλική οικονομία «προστιθέμενη αξία» 50 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα από τις υπηρεσίες που προσφέρει υπολογίζονται σε 5,33 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς η Euro Disney αποτελεί τον πέμπτο ξενοδοχειακό πόλο στη Γαλλία, μετά το Παρίσι, τη Λούρδη, τη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή της Λυών. Το 2011, 15,7 εκατ. επισκέφθηκαν τη Euro Disney και συνέβαλαν κατά 6,2% στο σύνολο των τουριστικών εσόδων της Γαλλίας. Αλλωστε, 4,6% των 76,8 εκατ. τουριστών που υποδέχθηκε η χώρα επισκέφθηκε το πάρκο.

Τεράστια, όπως εξυπακούεται, είναι η συνεισφορά της επιχείρησης και στη γαλλική αγορά εργασίας. Η Euro Disney στηρίζει 55.000 θέσεις εργασίας άμεσα ή έμμεσα στη χώρα, καθώς οι μέσες ετήσιες επενδύσεις που γίνονται στα δύο τεράστια θεματικά πάρκα που λειτουργούν φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κάθε θέση εργασίας εντός του πάρκου υποστηρίζει άλλες τρεις θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού ή στη λοιπή χώρα (κυρίως χάρη στο τεράστιο δίκτυο προμηθευτών της εταιρείας).

Η Euro Disney δεν ήταν εξαρχής πετυχημένη υπόθεση. «Το σχέδιο θα είχε αποτύχει αν δεν το στήριζαν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και αν δεν κατασκευάζονταν οι σταθμοί του Μετρό και του τρένου υψηλής ταχύτητας (TGV) που εξυπηρετούν το πάρκο», δηλώνει στη «Figaro» ο Ζιλ Πελισόν, διευθύνων σύμβουλος της Euro Disney από το 1997 έως το 2000. Ο προκάτοχός του (από το 1993 έως το 1997) Φιλίπ Μπουργκινιόν συμφωνεί και επαυξάνει: «Χρειάστηκε χρόνος για να αποδώσει η επένδυση. Πέρασα καταπληκτικά χρόνια στη Euro Disney, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που ο δικηγόρος μου μού εξήγησε τι ρισκάρω σε προσωπικό επίπεδο αν η εταιρεία κηρύξει πτώχευση. Είναι η χειρότερη ανάμνησή μου».

Ο «χρόνος οικονομικής προσαρμογής» της Euro Disney είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύσει η εταιρεία τεράστια χρέη. Τα χρέη αυτά φθάνουν σήμερα τα 1,8 δισ. ευρώ και αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Euro Disney Φιλίπ Γκας εξηγεί ότι η εταιρεία έχει ανάγκη από τεράστιες επενδύσεις κάθε χρόνο (περίπου 100 εκατ. ευρώ) για να διατηρεί «τη μαγεία του Ντίσνεϊ». Επιπλέον, η εταιρεία δαπανά άνω των 255 εκατ. ευρώ ετησίως για τόκους και αποσβέσεις. Από το 2007 η Euro Disney εμφανίζει λειτουργικά κέρδη, παραμένει όμως ζημιογόνο επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση εξευτελιστικά χαμηλή, κάτω των 180 εκατ. ευρώ

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: