Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Κατέστρεψε τα αρχεία με τα αποικιακά της εγκλήματα
Συστηματικά καταστρέφονταν ή αποκρύπτονταν ντοκουμέντα που περιέγραφαν τις πλέον επονείδιστες πράξεις και εγκλήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια της βρετανικής αυτοκρατορίας, σύμφωνα με επίσημη ανασκόπηση.
Τα έγγραφα που επιζούσαν της εκκαθάρισης στέλνονταν με διακριτικότητα στη Βρετανία όπου παρέμειναν κρυμμένα για 50 χρόνια σε ένα μυστικό αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, εκτός πρόσβασης για ιστορικούς και κοινό και παραβαίνοντας τους νόμους που επέτασσαν την ελεύθερη διακίνησή τους.
Το αρχείο ήρθε στο φως πέρυσι, όταν μια ομάδα Κενυατών οι οποίοι φέρονται να είχαν φυλακιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μάου Μάου κέρδισαν το δικαίωμα να καταθέσουν αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης. Τότε το υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε να αποχαρακτηρίσει 8.800 αρχεία από 37 πρώην αποικίες.
Ο ιστορικός που ανέλαβε την επίβλεψη αυτής της διαδικασίας, διευθυντής του Κλερ Κόλετζ στο Κέιμπριτζ, Τόνι Μπάτζερ δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε σε «μια σκανδαλώδη, ντροπιαστική θέση». «Αυτά τα έγγραφα θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του 1980», είπε.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν μηνιαίες αναφορές για την «απομάκρυνση» των εχθρών των αποικιακών ηγεσιών, δείχνουν ότι οι υπουργοί στο Λονδίνο γνώριζαν για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες του Μαόυ Μάου στην Κένυα, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ενός άντρα ο οποίος «ψήθηκε ζωντανός» καθώς και λεπτομερείς περιγραφές των υποχρεωτικών μετοικήσεων νησιωτών από το Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό ωκεανό.
Παρόλα αυτά, ανάμεσα στα έγγραφα που «επέζησαν» υπάρχουν και κάποια τα οποία δείχνουν ότι τα πλέον επιβαρυντικά ντοκουμέντα απλώς καταστράφηκαν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οδηγίες για την καταστροφή εγγράφων που θα μπορούσαν «να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Αυτού μεγαλειότητάς της της βασίλισσας Ελισάβετ».
Μεταξύ των εγγράφων που καταστράφηκαν βρίσκονται αρχεία για την κακομεταχείριση των επαναστατών Μάου Μάου οι οποίοι κρατούνταν από τις βρετανικές αποικιακές αρχές, οι οποίοι βασανίζονταν και σε πολλές περιπτώσεις δολοφονούνταν, εκθέσεις που ενδέχεται να περιέγραφαν την υποτιθέμενη σφαγή 24 χωρικών στη Μάλαγια από Σκότους στρατιώτες το 1948, τα περισσότερα από τα ευαίσθητα ντοκουμέντα που φυλάσσονταν από τις αποικιακές αρχές στο Άντεν, όπου υπήρχε μυστικό κέντρο βασανιστηρίων ως το 1960, καθώς και κάθε ευαίσθητο έγγραφο που διατηρούσαν οι αρχές στη Βρετανική Γουιάνα.
ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου