"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Στον πάγο...


Η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Λευκωσία, εν μέσω εκβιασμών και απειλών της Αγκυρας, ακόμα και για πολεμική επιχείρηση εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων, δεν μπορεί παρά να καταγραφεί στα θετικά του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας για την Τουρ­κία, αλλά και με έμμεσο τρόπο για τις μεθοδεύσεις του γενι­κού γραμματέα του ΟΗΕ και των περίεργων συνερ­γατών του. Η απόρριψη του λεγόμενου «Σχεδίου Β» που προω­θεί η Αγκυρα μέσω του άβουλου Μπαν κι Μουν, είναι θέση αρχής και την εξέφρασε με τον ορθό τρόπο ο Ελλη­νας πρωθυπουργός. 

Βέβαια, πολλά από τα εύσημα ανή­κουν στον YΠΕΞ, Σταύρο Δήμα, ο οποίος έχει καθαρές απόψεις για το Κυπριακό και τις απαράδεκτες διεκδική­σεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσό­γειο. Είναι παρουσία-σιγουριά στο πολύπαθο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεινοπάθησε με τεράστια ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού και πολύ λιγότερο των «αντ' αυτού» που επέλεξε. Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και με την οικονομία της να δεινοπαθεί εν μέσω της, ως κινού­με­νης άμμου, παγκόσμιας οικονομίας, το τελευταίο πράγ­μα που πρέπει να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση είναι η «διευθέτηση» των εθνικών θεμάτων, τα οποία πρέπει να «παγώσουν». Δεν υπάρχει η παρα­μι­κρή περίπτωση ελληνικής επικράτησης, ούτε καν έναντι των αδύναμων εθνικιστικών ταραξιών των Σκοπίων.

Ολες οι ελληνικές προσπάθειες, συμπεριλαμβα­νομέ­νων και των διπλωματικών, πρέπει να γίνονται για το μοναδικό θέμα που απασχολεί την Ελλάδα: την οικο­νομία. Ο κ. Δήμας, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσιγκτον, είναι καιρός να επιχειρήσει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Να έχει συναντήσεις με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και να συντονίσει την Ελληνική Ομογένεια, που αποσυντόνισε και παραλίγο να απαξιώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι φιλότιμες προσπάθειες του Δημήτρη Δόλλη χάνονταν μέσα στην ανικανότητα των εξωθεσμικών «φίλων», οι οποίοι κατέστρεψαν την καλύτερη πρωτοβουλία που ξεκίνησε ποτέ, για μαζικές επενδύσεις από Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: