ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ξέφραγο αμπέλι η Εθνική Πινακοθήκη και με τη βούλα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
(Σκίτσο του Α. Πετρουλάκη από την "Καθημερινή")
Του ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Απίστευτες παραλείψεις και ολιγωρίες στο σύστημα ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης που οδήγησαν τον περασμένο Ιανουάριο στην κλοπή τριών πινάκων τεράστιας αξίας -έναν του Πικάσο και δύο του Μοντριάν- καταγράφει η αποκαλυπτική έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή.
Όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται στο πόρισμα «η διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαν επαρκώς αξιολογήσει τον κίνδυνο πιθανής διάρρηξης ή κλοπής και δεν είχαν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποτροπή του». Το γεγονός δε ότι μετά την κλοπή ελήφθησαν επιπλέον μέτρα για τη ασφάλεια της Πινακοθήκης, δηλώνει ότι σύστημα ασφάλειας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της ασφαλούς φύλαξης, σημειώνουν οι επιθεωρητές.
Ειδικότερα, το κλιμάκιο των επιθεωρητών που πραγματοποίησε εκτεταμένους ελέγχους κατέληξε, μεταξύ άλλων, στις εξής θλιβερές διαπιστώσεις:
-Η εγκατάσταση των συστημάτων Ασφαλείας και επιτήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης έγινε το 1992 και το 2000, έγινε βελτίωση και αναβάθμιση. Έκτοτε, ουδεμία αναβάθμιση-βελτίωση έχει επέλθει, ενώ όπως αναφέρεται στο πόρισμα «όλο αυτό το διάστημα (1992 - 2011) δεν έχουν αντικατασταθεί οι κεντρικοί πίνακες Ασφαλείας που αποτελούν το σημαντικότερο μέρος του συστήματος».
-«Πολλές φορές χτυπάει ο συναγερμός χωρίς να υπάρχει πρόβλημα επειδή έχουν λήξει οι μπαταρίες και δεν έχουν αντικατασταθεί».
-«Οι κασέτες που γράφουν τα συμβάντα, επειδή χρησιμοποιούνται χωρίς να αντικαθίστανται (λόγω έλλειψης χρημάτων), πολλές φορές δεν γράφουν, και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται εικόνα ή λαμβάνεται μη ευκρινής εικόνα από τις κάμερες που είναι εγκατεστημένες στην Πινακοθήκη».
-Όπως παραδέχθηκαν στις καταθέσεις τους και οι υπεύθυνοι της εταιρείας φύλαξης «υπάρχουν τυφλά σημεία στον εξωτερικό χώρο που δεν καλύπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας (κάμερες) που είναι εγκατεστημένο».
-Οι φύλακες δεν έχουν περάσει ποτέ από ειδική εκπαίδευση που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η φύλαξη και τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν σε περίπτωση συμβάντος. Τα δύο τελευταία χρόνια μόνο δύο ή τρεις φορές έγινε επίδειξη λειτουργίας από τον υπεύθυνο συντήρησης και αυτές μόνο για τα συστήματα πυρασφάλειας.
-Δεν υπάρχει online σύνδεση με το υπουργείο Πολιτισμού ή την Αστυνομία. Η Αστυνομία ειδοποιείται από την εταιρεία ΕΡΜΗΣ και όχι από το φύλακα.
-Πρόβλημα δημιουργεί και η απουσία του απαιτούμενου προσωπικού. Στην Πινακοθήκη απασχολούνται 18 ημερήσιοι και 2 νυχτερινοί φύλακες, ενώ βάσει των καταθέσεων προκύπτει πως «ο αριθμός των φυλάκων που ασχολούνται με αμιγώς φυλακτικά καθήκοντα είναι αρκετά μικρότερος». Στην ουσία, φύλαξη κάνουν μόνο 11 άτομα, καθώς ένας είναι στην γκαρνταρόμπα, δύο απασχολούνται στο πωλητήριο, ένας στα εισιτήρια, ένας έχει το συντονισμό και κατά κανόνα ένας θα λείπει για οποιονδήποτε λόγο. Το βράδυ απασχολούνται στην καλύτερη περίπτωση δύο νυχτοφύλακες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου