"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Συμφώνησε με τον ανεκδιήγητο Γερουλάνο στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις να συμμετέχει με την Ελλάδα ΣΑΝ ΜΙΑ (!!!) ΧΩΡΑ. Αντε και εις ανώτερα Paul!!!

Bravo Paul -- Στα βήματα του εργοδότη σου Mr BravoYorgos...

Συνέντευξη του Τούρκου υπουργού ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
στην Κατερινα Σωκου

Αισιόδοξος ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την από κοινού προσέλκυση ξένων τουριστών δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της γείτονος, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, λίγο πριν από τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ελληνα ομόλογό του. Μιλώντας στην «Κ», στο περιθώριο του ελληνοτουρκικού τουριστικού φόρουμ της περασμένης εβδομάδας, εξηγεί ότι «εδώ υπάρχουν και εκπρόσωποι των υπουργείων και ιδιώτες επενδυτές, κυρίως των τουριστικών πρακτορείων. Ελληνες και Τούρκοι έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους για το είδος της συνεργασίας, και αυτή θα βάλουμε στα χαρτιά».

- Τι προβλέπει το πρωτόκολλο συνεργασίας;

- Να κάνουμε κοινές διαφημιστικές προσπάθειες, να υπάρξει υποστήριξη για να μπορέσουν οι δύο πλευρές, δηλαδή τα πρακτορεία των δύο χωρών, να έρθουν πιο κοντά. Στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις να υπάρξει κοινή συμμετοχή σαν μία χώρα, σαν ένα πακέτο. Επίσης, να υπάρξει κοινή συνεργασία στην εκπαίδευση. Αυτή βέβαια δεν είναι μονό δική μας προσπάθεια και άποψη, αλλά είναι και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος τη στηρίζει και τη ζητεί.

- Ηδη έχει ξεκινήσει μία συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για την προσέλκυση τουριστών από την Κίνα. Θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες;

- Πέρυσι κάναμε μία τέτοια προσπάθεια. Οταν είχαν έρθει tour operators από την Κίνα, τους φιλοξενήσαμε και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Τώρα θέλουμε να κάνουμε το ίδιο και στην Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική, σε αυτές τις αγορές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο μπορεί να γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στη Σμύρνη και στην Αθήνα. Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι με ένα δεκαήμερο πακέτο μπορεί να γνωρίσουν αυτές τις περιοχές. Δεν το είπα στη σύσκεψη που είχαμε, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε στην Αθήνα και την Τουρκία κοινά πολιτιστικά κέντρα, διότι έχουμε πολλά κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, π.χ. στο φαγητό, στη μουσική. Ετσι θα μπορούμε να προβληθούμε στο εξωτερικό με έναν κοινό τρόπο, αν θέλουμε. Αυτοί που έρχονται κυρίως από μακρινούς προορισμούς δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη θάλασσα, ενδιαφέρονται περισσότερο γι' αυτούς τους προορισμούς, άρα πρέπει να προβάλουμε τον πολιτισμό μας στο εξωτερικό.

Και βέβαια να πω ότι όταν καλούμε τον κόσμο να μας επισκεφθεί, να προσπαθήσουμε παράλληλα να έρθουν και οι δύο λαοί πιο κοντά, να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον. Εγώ τα τελευταία χρόνια βλέπω ακόμη περισσότερους Ελληνες επισκέπτες στην Εφεσο και στην Κωνσταντινούπολη. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι που πήγα στη Ρόδο ήταν γεμάτη τουρκικά σκάφη, ενώ και στη Σύμη όλα τα εστιατόρια ήταν γεμάτα Τούρκους τουρίστες. Πρέπει να μπούμε στην ελληνική αγορά, κάθε χρόνο δίνουμε 7 - 8 εκατ. τουρίστες από τη χώρα μας στο εξωτερικό, ε, ας έλθουν περισσότεροι στην Ελλάδα!

- Εχετε στοιχεία για το πόσοι Τούρκοι επισκέπτονται σήμερα την Ελλάδα;

- (Απαντά ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα, Χασάν Γκεγιούς) Το 2009 ήταν 187.000, το 2010 ήταν 512.000. Για το 2011 δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, αλλά υπολογίζουμε ότι θα είναι 700.000 - 800.000. Αν δεν υπήρχε ο περιορισμός της βίζας, θα ήταν ένα εκατομμύριο!

- Η άρση της βίζας για τα ημερήσια ταξίδια στον Εβρο θα θέλατε να επεκταθεί και στα νησιά του Αιγαίου;

- Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αυτή η πληροφορία. Βεβαίως όμως θέλουμε διευκόλυνση στο θέμα της βίζας.

- Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στον θαλάσσιο τουρισμό;

- Ηδη υπάρχει συνεργασία, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Πρέπει οπωσδήποτε να προβληθεί περισσότερο η εύκολη πρόσβαση στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, πολλοί Τούρκοι δεν το γνωρίζουν αυτό. Και οπωσδήποτε, μετά την προβολή, πρέπει να υπάρχει μία διευκόλυνση στη βίζα.

«Τώρα είναι η ώρα να πάμε στην Ελλάδα»
Ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών πρακτορείων της Τουρκίας, Μπασαράν Ουλουσόι, εγγυάται ότι «αν αρθεί η βίζα, μέσα σε μία ημέρα οι Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα θα φτάσουν το εκατομμύριο». 

Οπως λέει, «οι Τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα, ψωνίζουν, τρώνε, είναι οι καλύτεροι πελάτες! Αλλά στη σύγχρονη εποχή κανενός δεν του αρέσει να περιμένει σε ουρές για τη βίζα. Δεν μπορεί να είναι 15 λεπτά η απόσταση ανάμεσα σε δύο πόλεις και να περιμένει 15 ημέρες για τη βίζα! Ακόμη και τα πρακτορεία τουρισμού παίρνουν δύσκολα βίζα, με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να στέλνω τους πελάτες μου στην Τυνησία. 

Ο λαός είναι έτοιμος, οι πολιτικοί είναι έτοιμοι, οι τουριστικοί πράκτορες είναι έτοιμοι, λοιπόν, τι περιμένουμε; Εμάς το σύνθημά μας είναι ότι «τώρα είναι η ώρα να πάμε στην Ελλάδα, τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα»». Και μέχρι να καταργηθεί η βίζα, τι προτείνει; «Τουλάχιστον, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθεί το υπαλληλικό προσωπικό στα προξενεία, ώστε να δίνονται πιο εύκολα οι βίζες».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: