"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Στρέφεται στην αγκαλιά της Κίνας (Pakistan Pulls Closer to a Reluctant China)


Καθώς οι σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν μετά την εξολόθρευση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο, οι ηγέτες του Πακιστάν εστράφησαν στην Κίνα που θεωρείται σταθερός φίλος, παντός καιρού, και εναλλακτική λύση σε σχέση με τους αυταρχικούς Αμερικανούς που δημιουργούν προβλήματα. 

Τα τελευταία έτη, το Πεκίνο συνέδραμε στρατιωτικά το Πακιστάν, ενώ προσέφερε σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος και συνεργάστηκε μαζί του στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών. Οι ισχυρές σχέσεις Πακιστάν-Κίνας θεωρούνται αντίβαρο στην Ινδία, χώρα που είναι αντίπαλος και των δύο. Προσφάτως Πακιστανοί αξιωματούχοι μετέβησαν στο Πεκίνο προσβλέποντας σε κινεζικές επενδύσεις σε ναυτικές βάσεις και σε όπλα, καθώς και σε εμπορικές συμφωνίες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν εξετάσει κανείς τα πράγματα πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι η ικανότητα του Πακιστάν να χρησιμοποιήσει την Κίνα ως αντίβαρο στις κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι διαφαίνεται και ότι υπάρχει ενδεχόμενο το Πακιστάν να βρεθεί στο περιθώριο όταν οι Αμερικανοί αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν και περιορίσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Η ανερχόμενη Κίνα με τις παγκόσμιες φιλοδοξίες δεν είναι πιθανό ότι θα υποκαταστήσει τις ΗΠΑ στο Πακιστάν, όπως υποστηρίζουν Κινέζοι αναλυτές στο Πακιστάν αλλά και Πακιστανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Καθώς η οικονομία του Πακιστάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και η χώρα πλήττεται διαρκώς από τρομοκρατικές επιθέσεις, ορισμένοι Πακιστανοί διερωτώνται αν η Κίνα αποδειχθεί τελικώς τόσο χρήσιμη.  

«Από στρατηγικής απόψεως, το Ισλαμαμπάντ μπορεί να είναι πολύτιμο για το Πεκίνο, και αυτό μας οδηγεί στη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, ωστόσο είναι σημαντικό το Πακιστάν για την Κίνα από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως;». Αυτό το ερώτημα έθετε προσφάτως η πακιστανική αγγλόφωνη εφημερίδα The News. Η απάντηση είναι ότι ίσως όχι. Οι δύο χώρες έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον ως προς την ανάσχεση της Ινδίας και είναι αλήθεια ότι η Κίνα δεν αποθαρρύνει το Πακιστάν από τη δαπανηρή κούρσα των εξοπλισμών -συμβατικών και πυρηνικών όπλων- με το Νέο Δελχί.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, τα ουσιαστικά συμφέροντα της Κίνας βρίσκονται αλλού – στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την ανατολική Ασία. Η Κίνα έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για να συμβάλει στην ανάκαμψη της πακιστανικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση υποδομών στο Πακιστάν -κυρίως στην κατασκευή εμπορικού λιμένα στην Γκουαντάρ στην Αραβική Θάλασσα- όμως έχουν αποχωρήσει από άλλα ανάλογα σχέδια, λόγω της απειλής της τρομοκρατίας. Οπως οι ΗΠΑ, έτσι και η Κίνα ανησυχεί για την αδυναμία του Πακιστάν να πατάξει την τρομοκρατία, παρότι το Πεκίνο εστιάζει το ενδιαφέρον στους αυτονομιστές Ουιγούρους που δρουν εκτός Πακιστάν και επιδιώκουν αποσταθεροποίηση της γειτονικής, και ιδιαίτερα σημαντικής για τον τομέα της ενέργειας, κινεζικής επαρχίας της Ξινγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: