"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Σύζυγος φυλακισμένου νομπελίστα στην κομμουνιστική κόλαση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενας χρόνος έκλεισε το Σάββατο από την ημέρα που ο σύζυγός της, ο Λιου Σιαομπό, κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης - παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση τον είχε κλείσει στη φυλακή με τον χαρακτηρισμό του «εγκληματία». 

Ακριβώς μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, οι Αρχές επέτρεψαν στη Λιου Σιά, η οποία είναι ποιήτρια και φωτογράφος, να κάνει μια επίσκεψη-αστραπή στον σύζυγό της στη φυλακή. Και στη συνέχεια την τιμώρησαν για το «αδίκημά» της να είναι παντρεμένη μ' έναν νομπελίστα της ειρήνης. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους, ζει σε υποχρεωτική απομόνωση στο διαμέρισμά της, στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας σε γειτονιά του Πεκίνου. Βρίσκεται ουσιαστικά υπό κατ' οίκον κράτηση, παρακολουθείται από την αστυνομία, δεν έχει τηλέφωνο ούτε πρόσβαση στο Ιντερνετ και δεν της επιτρέπεται να δει οποιονδήποτε πέρα από λίγα μέλη της οικογένειάς της.

Η ανακοίνωση, πέρυσι στις 8 Οκτωβρίου, της βράβευσης του Λιου Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης ενθάρρυνε τους διαφωνούντες, όμως εξόργισε το Πεκίνο και τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι Αρχές έθεσαν υπό κράτηση δεκάδες υποστηρικτές του. Εθεσαν σε απομόνωση τη Λιου Σιά επιδιώκοντας να μην αποτελέσει εστία συσπείρωσης των πολιτικών ακτιβιστών.  

«Η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει να της θυμίζουν την ανθρώπινη πλευρά του εγκλεισμού του Λιου Σιαομπό και, για να το πετύχει, θέλει να διαγράψει τη Λιου Σιά από τη μνήμη των ανθρώπων», λέει στο Ασοσιέιτεντ Πρες ο Ουάνγκ Σονγκλιάν, ερευνητής στην οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ. Η μεταχείριση της Λιου Σιά ενδέχεται να αποτελεί τα σκληρότερα αντίποινα που έχουν επιβληθεί ποτέ εις βάρος της οικογένειας ενός νομπελίστα της ειρήνης - «είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία του βραβείου», σχολίασε ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής του Νομπέλ, Γκέιρ Λούντεσταντ.

Η φιλία ανάμεσα στον Λιου Σιαομπό και τη Λιου Σιά άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βασισμένη στην κοινή αγάπη τους για την ποίηση και τη λογοτεχνία. Ο πατέρας της, ένας ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος, της είχε ετοιμάσει μια καλή και άνετη δουλειά στην εφορία, όμως εκείνη παραιτήθηκε διότι ήθελε περισσότερη ελευθερία, σύμφωνα με ένα δοκίμιο που έχει γράψει για το ζευγάρι ο διαφωνών συγγραφέας και φίλος τους Γου Τζιέ. Παντρεύτηκαν το 1996, όταν εκείνος ήταν κλεισμένος σ' ένα στρατόπεδο «αναμόρφωσης διά της εργασίας», ώστε να μπορεί ως σύζυγος να τον επισκέπτεται. «Θέλω να παντρευτώ αυτόν τον "εχθρό του κράτους"!», είχε πει στην αστυνομία..

Από τη φυλακή όπου τον επισκέφθηκε πέρυσι μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ, μετέφερε ένα μήνυμά του, ότι αφιερώνει το βραβείο σ' αυτούς που σκοτώθηκαν το 1989 στην καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν. Εκτοτε δεν της έχει επιτραπεί να τον επισκεφθεί. «Εκτίω την ποινή μου σε μια χειροπιαστή φυλακή, ενώ εσύ περιμένεις στην άπιαστη φυλακή της καρδιάς», της είχε γράψει ο σύζυγός της το 2009.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: