"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σταθερός ο στρατός των «δικών μας» συνεργατών

Του Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗ

Ενας ετερόκλητος και πολυπρόσωπος στρατός, όλων των ειδικοτήτων και δεξιοτήτων, από πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, δικηγόρους και αρχιτέκτονες μέχρι συνταξιούχους, φοιτητές ή απλά κομματικούς φίλους, λειτουργεί δίπλα και παράλληλα στον δημόσιο τομέα.

Είναι αυτοί που κατέχουν την πραγματική εξουσία στο Δημόσιο αφού στελεχώνουν τις νευραλγικές θέσεις γύρω από υπουργούς, υφυπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αυτοί που παράγουν, κατευθύνουν και υλοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις, συνήθως αμειβόμενοι καλύτερα από τους υπόλοιπους υπαλλήλους, αλλά και με το μειονέκτημα ότι η σύμβασή τους λύεται με την αποχώρηση του υπουργού ή της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τους μετακλητούς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους με τους οποίους στελεχώνεται η κορυφή της κρατικής μηχανής κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, αλλά και κάθε φορά που αλλάζει η πολιτική ηγεσία σε ένα υπουργείο, οι οποίοι ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες, αν και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι.

Πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε (με μεγάλη δόση υποκρισίας) ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων, υπολογίζοντας ότι μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό δημιούργησε επιπλέον 84 θέσεις μετακλητών με συνολικό κόστος 3.438.178. Και επίσης ότι μόνο στα γραφεία των αντιπροέδρων και ορισμένων υπουργών απασχολούνται 234 υπάλληλοι, από τους οποίους οι 176 είναι πρόσφατα διορισμένοι.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι θέσεις προβλέπονται από τον νόμο για να συνδράμουν το έργο των υπουργών και υφυπουργών και ακόμα πως δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις που δικαιούνται τα μέλη της κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αφού στα 15 υπουργεία αντιστοιχούν κάπου 300 μετακλητοί αλλά και αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου υπάλληλοι, ενώ άλλοι 145 υπηρετούν στο γραφείο του πρωθυπουργού και στις διάφορες μονάδες που συστήθηκαν την περσινή χρονιά.

Δηλαδή, πραγματικές προσλήψεις, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -όσο δηλαδή διαρκεί η θητεία του υπουργού ή υφυπουργού-, είναι μόνον οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι ειδικοί σύμβουλοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ακριβής αριθμός δεν υπάρχει και είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν εμφανίζονται ούτε στο οργανόγραμμα του κάθε υπουργείου, ενώ πολλοί είναι μετακινούμενοι, αφού όταν ένας υπουργός μετατίθεται σε άλλο υπουργείο παίρνει μαζί του όλους τους συνεργάτες του, ακόμα και τους δημοσίους υπαλλήλους μέσω νέας απόσπασης. Ολοι όμως είναι οι ευνοούμενοι της κρατικής μηχανής, καθώς, πέρα από την ειδική σχέση που έχουν με την πολιτική ηγεσία, αμείβονται καλύτερα -αν και οι περικοπές των τελευταίων δύο χρόνων αφορούν και αυτούς- και ενίοτε "βολεύονται" από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς ακόμα και όταν οι τελευταίοι αποχωρούν από την κυβέρνηση ή την εξουσία.

Σε αυτή την πρακτική, των μετακλητών και ειδικών συνεργατών, δεν αντιστάθηκε ούτε η σημερινή κυβέρνηση, κυρίως γιατί "έπρεπε" να αμειφθούν οι συνεργάτες των υπουργών όσο ήταν στην αντιπολίτευση και πρόσφεραν τις υπηρεσίες με... υποσχετική.

Γι' αυτό, η συντριπτική πλειονότητα των συνεργατών των υπουργών είναι οι "δικοί τους" άνθρωποι που τους ακολουθούν από την προεκλογική εκστρατεία, αυτοί δηλαδή που έχουν φέρει ψήφους στον πολιτικό και ανταμείβονται με μια θέση συμβούλου ή διευθυντή όταν αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο. Δίπλα σ΄αυτούς βρίσκονται διάφοροι τεχνοκράτες που προστίθενται στην πορεία και αφού ανέλαβε υπουργείο ο πολιτικός.

Και ενώ στην αρχή υπήρχε μια αυτοσυγκράτηση στο πνεύμα των ημερών για περιορισμό των προσλήψεων και της σπατάλης, στη συνέχεια λίγο-πολύ όλα τα μέλη της κυβέρνησης επιδόθηκαν σε μια καταιγίδα προσλήψεων.

Οι θέσεις που "δικαιούται" κάθε υπουργός και υφυπουργός άρχισαν να καλύπτονται από μετακλητούς ή ειδικούς συμβούλους και όχι από τη μεγάλη δεξαμενή του Δημοσίου όπου θα μπορούσαν να βρεθούν υπάλληλοι με τα αντίστοιχα προσόντα.

Μάλιστα, οι υπουργοί δεν δείχνουν να πτοούνται παρά τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναρτούν ακόμη και σήμερα στο Διαδίκτυο διορισμούς σε πολιτικά γραφεία και μάλιστα με αμοιβές εν ενεργεία δημοσίου υπαλλήλου του υψηλότερου μισθολογικού κλιμακίου.

Αναδρομικό ρουσφέτι
Ακόμη και σήμερα αναρτώνται στο Διαδίκτυο υπουργικές αποφάσεις διορισμών μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συνεργατών, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στα υπουργεία έγιναν τον Ιούνιο.

Σαν να αυξήθηκε ξαφνικά η δουλειά ή να βιάζονται να "βολέψουν" φίλους - και μάλιστα οι υπουργοί προβάλλουν το γεγονός ότι ενώ δικαιούνται περισσότερες θέσεις, δεν τις έχουν καλύψει ακόμα...

Ετσι, διορίζουν για να στελεχώσουν θέσεις συμβούλων ή ειδικών συνεργατών στα πολιτικά γραφεία υφυπουργών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Οπως προκύπτει από σχετική απόφαση, διορίστηκε υπάλληλος ως ειδικός συνεργάτης στο γραφείο υφυπουργού με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά ο διορισμός ισχύει από τις 20 Ιουλίου.

Συνωστισμός στο Μαξίμου και στα υπουργεία
Το "παράδειγμα " το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεγάλωσε κατά πολύ τον στρατό των συνεργατών του μέσα σε λίγους μήνες, μέσω της δημιουργίας νέων διευθύνσεων και μονάδων.

Ειδικότερα, το 2010 οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ήταν 105, οι οποίες αυξήθηκαν στη συνέχεια στις 125 θέσεις "προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού. Σ΄ αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 26 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μαζί με τους 120 στελεχώνουν τις νέες μονάδες που δημιουργήθηκαν και συνολικά είναι 146 άτομα.

Στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου υπηρετούν συνολικά 10 μετακλητοί διοικητικοί υπάλληλοι και 5 ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες καθώς και 5 υπάλληλοι με απόσπαση. Επίσης, άλλοι 20 στελεχώνουν το γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος διατηρεί και στελεχώνει 35 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει στο πολιτικό του γραφείο συνολικά 14 υπαλλήλους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας έχει 9 μετακλητούς και ειδικούς συνεργάτες και 5 αποσπασμένους, ο υφυπουργός του Ντίνος Ρόβλιας έχει 10 μετακλητούς και 8 αποσπασμένους, ενώ ο άλλος υφυπουργός Παντελής Τζωρτζάκης επίσης 10 μετακλητούς και 8 με απόσπαση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κυρίως εξαιτίας των τριών υπουργείων που προΐσταται, έχει 27 μετακλητούς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες και 13 με απόσπαση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης έχει 16 μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους και 7 με απόσπαση και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος έχει στελεχώσει 8 θέσεις ειδικών συμβούλων και μετακλητών και 6 υπαλλήλους με απόσπαση.

Οι περισσότεροι διορισμοί έγιναν τον Ιούλιο και αποτελούν συνέχεια συνεργασιών στα προηγούμενα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου ή αφορούν τους συνεργάτες των νέων προσώπων που μπήκαν στην κυβέρνηση. Ομως, τους τελευταίους δυο μήνες οι υπουργοί συνεχίζουν να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες ή να παίρνουν με απόσπαση δημοσίους υπαλλήλους, επικαλούμενοι τις κενές θέσεις που έχουν.

Επιπλέον, προέκυψαν νέες θέσεις από την αναβάθμιση υφυπουργών, οι οποίοι έγιναν αναπληρωτές υπουργοί και άρα χρειάζονται περισσότερους συνεργάτες για να συνεπικουρούν το έργο του υπουργού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση.

Μάλιστα, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις έχουμε μετακλητούς υπαλλήλους που διορίστηκαν ως γενικοί γραμματείς σε γενικές γραμματείες μεγάλου υπουργείου.

Η κυβέρνηση Καραμανλή
Διόριζε μέχρι την τελευταία στιγμή
Την τακτική αυτή του βολέματος των "δικών της παιδιών" εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπου ακόμα και την τελευταία ημέρα πριν παραδώσει την εξουσία, αρκετοί μετακλητοί υπάλληλοι διορίστηκαν σε φορείς του Δημοσίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Επίσης, ενώ σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατακεραυνώνει την κυβέρνηση ότι έχει στρατιές συμβούλων και μετακλητών, τα ίδια έκανε η ίδια ως κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή υπηρετούσαν περισσότεροι από 110 υπάλληλοι που μαζί με ασφάλεια, καθαρίστριες κλπ. έφταναν τους 300, ενώ μεγάλο αριθμό συνεργατών είχαν και οι υπουργοί του, αν και πολλές δουλειές (όπως μελέτες, αναλύσεις, αναδιαρθρώσεις, υπηρεσίες επικοινωνίας) τις ανέθεταν σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: