Η ζωή χωρίς αποδείξεις
Tου Σεραφειμ Κωνσταντινιδη
serkon@otenet.gr
Ολα ξεκίνησαν από την εύστοχη παρατήρηση Φλαμανδού υπαλλήλου διεθνούς οργανισμού που εποπτεύει τη χρεοκοπημένη Ελλάδα: «Δεν είναι φυσιολογικό να μην πληρώνουν φόρο 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι».
«Συμφωνώ ότι δεν είναι σωστό» απάντησε ο υπουργός και κοίταξε με νόημα τον υφυπουργό που ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του.
«Πώς δεν το σκέφθηκα εγώ, θα μπορούσα να κάνω δηλώσεις» σκέφθηκε ο υφυπουργός κοιτάζοντας αυστηρά τον γενικό γραμματέα που ανυπομονούσε να αποχωρήσουν οι υπουργοί για να συνεχιστεί η συνάντηση.
Την επόμενη μέρα, ο γενικός μεταβίβασε την εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες που έγραφαν το νέο (85ο το τελευταίο τρίμηνο) φορολογικό νομοσχέδιο. Γνώριζαν το θέμα και δεν χρειάστηκε να καταναλώσουν πολλούς καφέδες για να βρουν τη λύση. «Θα μειώσουμε το αφορολόγητο όριο και θα πληρώσουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από αυτό» είπε ο προϊστάμενος και πρόσθεσε «για να τους αιφνιδιάσουμε, το νέο αφορολόγητο θα ισχύει από το φετινό εισόδημα. Κάντε τους υπολογισμούς».
Ο νεώτερος της παρέας άνοιξε το Εxcel στον υπολογιστή του και μετά από λίγη ώρα έφερε δυσάρεστα νέα. Η μείωση του αφορολογήτου δεν επαρκούσε. Πονηροί φορολογούμενοι είχαν ανακαλύψει πολλούς τρόπους για να πληρώνουν λιγότερους φόρους.
«Ποιους», ρώτησαν με απόγνωση, σύμβουλοι του υπουργού που είχαν προστεθεί στην παρέα για να μεταφέρουν τις εξελίξεις στην «πολιτική ηγεσία».
Ο προϊστάμενος ανέλαβε να εξηγήσει. «Ορισμένοι κάνουν τρίτο ή και τέταρτο παιδί και αποσπούν μεγαλύτερο αφορολόγητο».
«Να κοπούν οι φοροαπαλλαγές» έσπευσαν οι παριστάμενοι.
«Αυτοί είναι λίγοι», απάντησε ο προϊστάμενος, «περισσότεροι είναι όσοι αρρωσταίνουν, πάνε στους γιατρούς ή κάνουν εγχειρήσεις και άλλες ακριβές θεραπείες. Αλλοι πάλι πληρώνουν υψηλό ενοίκιο για κύρια κατοικία».
«Να περιοριστούν οι απαλλαγές στο ελάχιστο», είπαν οι παρατρεχάμενοι.
«Δεν είναι μόνον αυτοί», συνεχίζει ο παλιός. Πολλοί στέλνουν παιδιά στο φροντιστήριο, πληρώνουν ασφάλειες ζωής ή ασφαλιστικά Ταμεία, δείχνουν οικολογικές ευαισθησίες και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά».
«Να περιοριστούν στο ελάχιστο», επανέλαβαν.
Αυτό που δεν είχαν καταλάβει είναι ότι ενίσχυσαν την παραοικονομία. Οι γονείς τώρα έχουν λόγο να αποσπάσουν καλύτερη τιμή για ιδιαίτερο χωρίς απόδειξη, οι ασθενείς θα δώσουν με χαρά το φακελάκι, οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία που μειώνουν άλλωστε τις συντάξεις. Ενα χαμηλότερο ενοίκιο χωρίς απόδειξη είναι η καλύτερη αποταμίευση.
Οι πολύτεκνοι, όσοι έχουν τρία, τέσσερα παιδιά και πιθανότατα έχει μειωθεί το εισόδημά τους λόγω της κρίσης; Ούτε αυτοί πρέπει να έχουν παράπονο. Υποθέτουμε ότι απόλαυσαν τη διαδικασία τεκνοποίησης, γι’ αυτό άλλωστε την επαναλάμβαναν.
Οταν ο επιμελής Φλαμανδός μελετήσει τα επόμενα απολογιστικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα, θα ζητήσει μετάθεση. Σε οποιαδήποτε υπηρεσία δεν ασχολείται με την Ελλάδα.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Σ.,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου