"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κρυφτούλι 25 χρόνων του «Big Mac» με τις Αρχές

Της Εύας Καραμανωλη

«Ο Μάκης Ψωμιάδης καταζητείται», «ο Μάκης Ψωμιάδης συνελήφθη» και σε λίγες ημέρες, «ο Μάκης Ψωμιάδης καταζητείται και πάλι»

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για τη συνοπτική περιγραφή των σχέσεων του επιχειρηματία - εκδότη - ποδοσφαιρικού παράγοντα Μάκη Ψωμιάδη με τη Δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές κατά τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια. Και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. Η αρχή έγινε το 1987 από τον ανακριτή της Γενεύης Bradley Capole, ο οποίος εξέδωσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης για απάτη και πλαστογραφία τίτλων.  

Είναι άγνωστο εάν ποτέ το ένταλμα εκτελέστηκε, όπως άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των ενταλμάτων που εκδόθηκαν έκτοτε εις βάρος του από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το σίγουρο είναι ότι για τις δικαστικές περιπέτειες του Μάκη Ψωμιάδη, αλλά και για τους «απίστευτους» τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιεί τον ποινικό κώδικα υπέρ του, έχει χυθεί πολύ μελάνι...

Ο «Big Mac» έχει προσαχθεί αρκετές φορές σε δικαστήρια, ανακριτές και εισαγγελείς, δηλώνοντας από «αθώος» μέχρι «πολιτικός κρατούμενος» – πρόθυμος να υποβληθεί ακόμη και στη δοκιμασία του ορού της αλήθειας! Κάποιες φορές έχει φορέσει χειροπέδες, κάποιες άλλες όχι, σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις που καταδικάστηκε, κατόρθωσε να παραμείνει εκτός φυλακής, νομότυπα. 

Χαρακτηριστική είναι η καταδίκη του για την αντιδικία με τον πρώην υπουργό Κώστα Λαλιώτη. Το δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 12 ετών, ο Μάκης Ψωμιάδης εισήχθη στο «Σωτηρία» με αιμόπτυση και παρά τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν απεικονίζοντάς τον να καπνίζει πούρα στους διαδρόμους του νοσοκομείου, οι δικηγόροι του πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής για λόγους υγείας... 

Το περιστατικό της αιμόπτυσης είναι το πιο «διάσημο», ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ενώ ο «Αγαπούλας» -κατά την προσφιλή του έκφραση- κατεζητείτο από τις Αρχές, εμφανιζόταν στα γήπεδα (πάντα με τα αγαπημένα του πούρα) ή παρενέβαινε σε αθλητικές εκπομπές που συκοφαντούσαν τη μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ. Παρ’ όλα αυτά οι Αρχές ουδέποτε επενέβαιναν και ο καταζητούμενος έπινε ανενόχλητος καφέ στα αγαπημένα του στέκια στην Αθήνα.

Και στην πρόσφατη «αναμέτρησή» του με τη Δικαιοσύνη, η ιστορία επαναλήφθηκε. Η ερήμην καταδίκη του από δικαστήριο σε τριετή φυλάκιση, για χρέη ύψους 300.000 ευρώ προς το Δημόσιο, λίγο έλειψε να τον στείλει στη φυλακή.

Ωστόσο οι δικαστές που εξέτασαν την αίτηση αναστολής διέγνωσαν ότι ο διεθνώς καταζητούμενος επί τρίμηνο για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων δεν ήταν πλέον ύποπτος φυγής. Ως εκ τούτου το δικαστήριο του επέβαλε εγγύηση 20.000 ευρώ με περιοριστικούς όρους και τον άφησε ελεύθερο. Οταν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε την προφυλάκισή του για την υπόθεση των ποδοσφαιρικών αγώνων, ήταν αργά.

Στις μέρες που μεσολάβησαν από τη διαφωνία μεταξύ του ανακριτή -ο οποίος επίσης διέγνωσε ότι δεν ήταν ύποπτος φυγής- και της εισαγγελέως, εκείνος είχε ήδη εξαφανιστεί. Οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, οι αστυνομικές αρχές τον ψάχνουν και οι δικηγόροι του -όπως κάθε φορά- δηλώνουν «εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», καθώς και την «πρόθεση του κ. Ψωμιάδη να εμφανιστεί στις Αρχές».

Τα όσα περιγράφονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών εξηγούν γιατί ο κ. Ψωμιάδης είναι «δύσκολος αντίπαλος» για τη Δικαιοσύνη αλλά και για όσους σκεφτούν να διεκδικήσουν αποζημίωση. Γιατί είναι ακτήμων!

Παρά το γεγονός ότι κατά τους δικαστές συνδέεται με τουλάχιστον επτά επιχειρήσεις -από εκτροφείο αλόγων και εστιατόρια μέχρι την ΠΑΕ Καβάλα- δεν έχει απολύτως κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του.  

Χρησιμοποιεί τους συγγενείς του ως «κάλυψη», ενώ αποφεύγει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τακτοποιεί τις χρηματικές του δοσοληψίες χρησιμοποιώντας -όπως λέγεται- πλαστικές σακούλες. Κι έτσι κάνει τη δουλειά του ανενόχλητος...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: