"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ινδιάνικo φως και σύγχρονα σκοτάδια

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ

Ο εξερευνητης Σαµπλέν από τη Γαλλία έγραφε περιπαικτικά για την ινδιάνικη φυλή των Ιροκέζων. Και τους χαρακτήριζε αφελείς, επειδή δεν σκάµπαζαν από πολιτική. Οι σοφοί πρόγονοί τους είχαν όµως προβλέψει πως ένα µεγάλο λευκό θηρίο θα κατέφθανε από την Ανατολή και θα καταβρόχθιζε τη χώρα τους. Κι είχαν συµβουλέψει τα παιδιά τους να φυτέψουν ένα δέντρο µε τέσσερις ρίζες οι οποίες να διακλαδώνονται στον Βορρά, στον Νότο, στην Ανατολή και στη ∆ύση και να µαζευτούν στον ίσκιο του να κατοικήσουν ενωµένα και µονιασµένα.

Στους θρύλους των Ιροκέζων σκύβουν πάλι οι Αµερικανοί, γράφει ο συγγραφέας Σαντζέι Χάνα στο περιοδικό «Γιες», καθώς το θηρίο κατατρώγει σήµερα τις οικονοµίες τους, τα σπίτια τους, τη χώρα τους. Στην αιώνια σοφία των έξι εθνών της Συνοµοσπονδίας των Ιροκέζων, που άφησε πίσω της µια θαυµαστή κληρονοµιά ειρηνικής συµβίωσης και χρηστής διακυβέρνησης. Ο πολιτισµός των Ιροκέζων επηρέασε βαθιά τον Τζορτζ Ουάσιγκτον και τον Βενιαµίν Φραγκλίνο. Και ψήφισµα του Κογκρέσου αναγνωρίζει τη συµβολή τους στο αµερικανικό Σύνταγµα: «Η συνοµοσπονδία των δεκατριών αρχικών πολιτειών σε µία δηµοκρατία επηρεάστηκε από το πολιτικό σύστηµα που είχε αναπτύξει η Συνοµοσπονδία των Ιροκέζων, όπως και πολλές δηµοκρατικές αρχές που ενσωµατώθηκαν στο Σύνταγµα». Στο βιβλίο του «Η καταγωγή της οικογένειας», ο Ενγκελς αναφερόταν µε θαυµασµό στην κοινωνική οργάνωση των Ιροκέζων, στην οποία «δεν υπάρχει αστυνοµία, ούτε ευγενείς ή βασιλιάδες, δεν υπάρχουν δικαστές ούτε φυλακές ή δίκες κι ωστόσο όλα εκεί λειτουργούν στην εντέλεια».

Ο Ινδιάνος αρχηγός Ορεν Λάιονς, 78 ετών, που ζει στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, είναι σήµερα ο θεµατοφύλακας των παραδόσεων, των θρύλων και των προφητειών των Ιροκέζων. Και διηγείται την προφορική ιστορία του Μεγάλου Ειρηνευτή, πνευµατικού αρχηγού των έξι εθνών των Ιροκέζων. Πριν απόεκατοντάδες χρόνια, ίσως πριν ακόµη φτάσει στην Αµερική ο Κολόµβος, οι ινδιάνικες φυλές πολεµούσαν µεταξύ τους. Οµως, ο Μεγάλος Ειρηνευτής τις παρότρυνε να σταµατήσουν να πολεµούν και ενωθούν σε µια συνοµοσπονδία. «Είπε πως ήταν χρέος µας να προστατεύουµε τις οικογένειές µας και τη χώρα µας» διηγείται ο Ορεν Λάιονς. «Να προστατεύουµε κάθε ζωή, το λουλούδι και το δέντρο, τον άνθρωπο και το ζώο. Ολα όσα πιάνουµε στα χέρια µας, όλη τη ζωή. Αυτό ήταν το χρέος µας». Και είπε πως η Συνοµοσπονδία των Ιροκέζων έπρεπε να στηριχτεί σε αυτές τις τρεις βασικές αρχές: Πρώτα στην ειρήνη και την υγεία. Γιατί δεν µπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς τοάλλο. Υστερα στην ισότητα των ανθρώπων. Γιατί χωρίς ισότητα δεν υπάρχειδικαιοσύνη. Και, τέλος, στη δύναµη και την ενότητα αυτών που σκέφτονται καλά.

Η προγονική σοφία των Ιροκέζων ρίχνει φως στα σύγχρονα σκοτάδια, όπου τίποτα από όλα αυτά δεν είναι σήµερα δεδοµένο. «Εδώ να βάλουµε το δέντρο. Εδώ να µαζευτούµε. Εδώ να ζήσουµε κι εδώ να πεθάνουµε» (από το ινδιάνικο ποίηµα «Στα ίχνη του ανέµου»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: