"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χρυσές δουλειές το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Καθαρά, καλογυαλισμένα πατώματα και μαρμάρινες σκάλες. Επιπλα και γραφεία από ξύλο και ευγενικοί, εξυπηρετικοί υπάλληλοι. Ο χώρος όλος θυμίζει φουαγέ προσεγμένου ξενοδοχείου. Οι πελάτες του, όμως, που διαρκώς μπαινοβγαίνουν από τη μεγάλη, σιδερένια πόρτα του, δεν είναι εκεί για να πάρουν το κλειδί του δωματίου τους, αλλά για ν' αφήσουν κάτι: χρυσαφικά, οικογενειακά κειμήλια, ασημένια σκεύη... Ν' αφήσουν κάτι από τις αναμνήσεις τους για να πάρουν ρευστό, ώστε να πληρώσουν τις τρέχουσες, καθημερινές ανάγκες τους.

Το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο λειτουργεί στην οδό Πεσμαζόγλου, στο κέντρο της Αθήνας, υπό τη σκέπη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Από την ίδρυσή του το 1933, ρόλος του είναι να παρέχει στους πελάτες του χαμηλότοκα δάνεια με ενέχυρο αντικειμένων. Σήμερα, μετά την «εισβολή» του Μνημονίου στην καθημερινότητά μας και της χειροπιαστής οικονομικής κρίσης, το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο βλέπει τους πελάτες του ν' αυξάνονται. Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν είναι πλέον μόνο χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι και εργάτες, αλλά και καλοντυμένοι μεσήλικοι ή νεαρά ζευγάρια.

Στις τακτικά τοποθετημένες καρέκλες της αναμονής μπροστά στα γκισέ, αρκετοί περιμένουν τη σειρά τους. Μεταξύ αυτών, ένας κοστουμαρισμένος πενηντάρης με χαρτοφύλακα, ένας νεαρός που διαβάζει αθλητική εφημερίδα και μια κοκέτα γιαγιά, με αέρα αριστοκράτισσας, που κρατάει τσάντα επώνυμου οίκου-απομίμηση;

«Εσείς έχετε φέρει κάτι για ενέχυρο;», ρωτάμε.

«Ε... ναι... Κάτι παλιοβράχιολα, καλέ, που δεν τα θέλουν ούτε τα εγγόνια μου», απαντά με προσποιητή ανεμελιά. «Δύο χρυσές βέργες. Να τις δώσω, ίσα για να λέω ότι δεν πήγαν χαμένες», συμπληρώνει.

Τα χρήματα που θα πάρει κάποιος, πάντως, για αντικείμενα που άφησε ενέχυρο, ανταποκρίνονται στο ένα δέκατο ή ένα όγδοο της αξίας της αρχικής αγοράς. «Μια γνωστή μου αφήνοντας μια χρυσή αλυσίδα με τον βαφτιστικό της σταυρό και ένα χρυσό μπρελόκ πήρε 150 ευρώ από δω, ενώ μια άλλη άφησε χρυσό δαχτυλίδι 18 καρατίων και πήρε 200 ευρώ », λέει σιγανά μια κυρία που περίμενε πιο δίπλα.

Τα χρέη στις τράπεζες, η σύνταξη που δεν αρκεί, η χασούρα του τζόγου αλλά και αιφνίδια προβλήματα υγείας αναγκάζουν κάποιους να «καταθέτουν» κομμάτια της περιουσίας τους -χρυσές λίρες, σταυρούς, παλιά γαμπριάτικα δαχτυλίδια, ασημένια αντικείμενα- για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Και επιλέγουν τη διαδικασία της ενεχυρίασης με την ελπίδα πως κάποτε θ' αλλάξει η κατάσταση και ίσως μπορέσουν να τ' αποκτήσουν ξανά.

Η διαδικασία
Οι εκτιμητές του Ενεχυροδανειστηρίου, εμπειρογνώμονες χρυσοχόοι, αναλαμβάνουν να εκτιμήσουν την αξία τού προς ενεχυρίαση αντικειμένου με βάση την αξία του υλικού κατασκευής. Ενεχυριάσιμα είδη μπορεί να είναι «χρυσά κοσμήματα, χρυσαφικά με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας, κουρδιστά και αυτόματα», όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα (www.ttbank.gr). 

Ο πελάτης παραδίδει τα αντικείμενα στον εκτιμητή, επιδεικνύει αστυνομική ταυτότητα και εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορία και υπογράφει τη σχετική αίτηση. Λαμβάνει «ενεχυροαπόδειξη» με αναλυτική καταγραφή των ενεχυριαζόμενων αντικειμένων και εισπράττει το ποσό που έχει συμφωνηθεί. Τα αντικείμενα, αφού συσκευαστούν, φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τα ποσά
Τα ποσά δανειοδότησης κυμαίνονται ανάλογα με την εκτιμηθείσα αξία των αντικειμένων και σε κάθε περίπτωση το ανώτατο ποσόν που δίνεται είναι 5.000 ευρώ . Ζυγίζεται και εκτιμάται, δε, μόνο η καθαρή αξία του χρυσού (και όχι η επωνυμία του κοσμήματος ή η περίτεχνη κατασκευή ενός αντικεμένου). Το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού είναι 6%, ενώ ο οφειλέτης επιβαρύνεται με έξοδα φύλαξης (4% επί του ποσοστού εκτίμησης) και επιπλέον ΦΠΑ επί του ποσού των εξόδων.

Τα δάνεια με ενέχυρο συνάπτονται για τρεις μήνες και ο δανειζόμενος μπορεί, με την παρέλευσή του, είτε να εξοφλήσει το δάνειό του και να παραλάβει τα ενεχυριασθέντα αντικείμενα είτε να το ανανεώσει για ένα ακόμη τρίμηνο.

Πλειστηριασμοί
Εξι μήνες μετά την αρχική σύναψη του δανείου και εφόσον ο δανειζόμενος δεν έχει εμφανιστεί, το δάνειο θεωρείται ληξιπρόθεσμο και τα ενεχυριασθέντα αντικείμενα εκποιούνται σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: