Το Δουβλίνο προσέφυγε στον µηχανισµό στήριξης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ιρλανδία είναι πλέον η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης µετά την Ελλάδα που ζητά οικονοµική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.
Επειτα από ηµέρες πυρετωδών διαβουλεύσεων µεταξύ της ιρλανδικής κυβέρνησης και µελών της τρόικας που βρίσκονται στο Δουβλίνο από την προηγούµενη εβδοµάδα για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διάσωσης, αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μ. Κόουεν ανακοίνωσε αυτό που ψιθυριζόταν εδώ και µέρες στους διαδρόµους της Κοµισιόν: η Ιρλανδία ζήτησε επίσηµα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ πακέτο βοήθειας για να σώσει τις τράπεζες και την οικονοµία της.
Πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας – το ποσό θα οριστικοποιηθεί το αµέσως επόµενο διάστηµα αλλά εκτιµάται σε 80-90 δισ. ευρώ – έδωσαν οι υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης που πραγµατοποίησαν χθες µαραθώνια τηλεδιάσκεψη. Ο επίτροπος για Νοµισµατικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονοµικών χαιρέτισαν το ιρλανδικό αίτηµα για βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. «Η χορήγηση βοήθειας στην Ιρλανδία χρειάζεται για να προστατευθεί η οικονοµική σταθερότητα», είπε ο κ. Ρεν και προσέθεσε ότι η διάρκεια του προγράµµατος θα είναι τριετής και το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί µαζί µε τους λοιπούς όρους του προγράµµατος.
Ο ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν δεν προσδιόρισε ακριβώς το ποσό και περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα ανέρχεται σε «δεκάδες δισεκατοµµύρια», αλλά αρνήθηκε ότι αυτό θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Β. Σόιµπλε µετά την τηλεδιάσκεψη, δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσό το δανείου αφού οι διαπραγµατεύσεις θα συνεχιστούν, αλλά «τώρα το θέµα προχωρά µε υψηλή προτεραιότητα».
Η οριστική συµφωνία – δηλαδή τα µέτρα που πρέπει να λάβει η Ιρλανδία – και το τελικό ποσό αναµένεται να καθοριστούν τις επόµενες ηµέρες, παρότι ο κ. Κόουεν δήλωσε ότι στις σχετικές διαπραγµατεύσεις δεν περιλαµβάνεται η αύξηση του φόρου επιχειρήσεων που σήµερα είναι 12,5%, ο χαµηλότερος στην ευρωζώνη.
Νέα µέτρα
Οι Ιρλανδοί συζητούν να λάβουν σκληρά µέτρα λιτότητας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει περικοπές 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας – περίπου 10% του ΑΕΠ – και θα περιλαµβάνει περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας.
Λεπτοµέρειες για το σχέδιο λιτότητας αναµένεται ότι θα ανακοινωθούν από το Δουβλίνο το αµέσως επόµενο διάστηµα.
Στην επίσηµη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι η βοήθεια θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Οικονοµικής Σταθερότητας (EFSM) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Πιθανή επιπρόσθετη βοήθεια µπορεί να προέλθει από διµερή δάνεια, τα οποία θα χορηγήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Βρετανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιµες να χορηγήσουν τέτοια διµερή δάνεια στην Ιρλανδία, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο αυτές χώρες δεν είναι µέλη της ευρωζώνης και συνεπώς δεν συµµετέχουν στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης των 440 δισ.
Αντιδρούν για την αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις
Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ δαπανά 19 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα εισπράττει από φόρους και έσοδα, αλλά το επιπλέον µεγάλο πρόβληµα που έχει είναι ότι οι τράπεζες της χώρας χρειάζονται ενέσεις δεκάδων δισ. ευρώ (σχεδόν 50 δισ. ευρώ) προκειµένου να επιβιώσουν µετά το κραχ στην αγορά ακινήτων.
Οι ακριβείς όροι χορήγησης της βοήθειας θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείµενο συζητήσεων µεταξύ της ιρλανδικής κυβέρνησης και της τρόικας. Ψηλά στην ατζέντα των σχετικών συνοµιλιών αναµένεται ότι θα είναι το θέµα της φορολόγησης των επιχειρήσεων στη χώρα (σήµερα είναι µόλις 12,5%, ο χαµηλότερος συντελεστής σε ολόκληρη την ευρωζώνη). Γερµανία και Γαλλία πιέζουν το ∆ουβλίνο να δεχθεί και να αυξήσει αυτό τον συντελεστή για λόγους (δικής τους) ανταγωνιστικότητας αλλά και για να συγκεντρωθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα, κάτι που όµως η ιρλανδική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή στηρίζει µεγάλο µέρος της ανάπτυξης στις ξένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο έδαφός της και δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρλανδούς. Είναι ενδεικτικό ότι οι ξένες επενδύσεις στη χώρα ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ και αποτελούν την ατµοµηχανή της οικονοµίας της. Μόνο οι αµερικανικές εταιρείες στο ιρλανδικό έδαφος απασχολούν πλέον των 100.000 εργαζοµένων.
∆εύτερον, επειδή ήδη εταιρείες κολοσσοί όπως η Microsoft, η Hewlett Packard, η Intel και η Bank of America Merrill Lynch προειδοποίησαν εµµέσως πλην σαφώς ότι αν αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής, αυτό θα έχει «ζηµιογόνες επιπτώσεις» στην «ικανότητα (της χώρας) να κερδίζει και να διατηρεί επενδύσεις». Για τους λόγους αυτούς ο κ. Λένιχαν επανέλαβε χθες ότι το ∆ουβλίνο δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων να αυξήσει αυτό τον φορολογικό συντελεστή.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΔΝΤ,
ΙΡΛΑΝΔΙΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου