"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ασπρίζοντας» τους βουλευτές

Tου Κωνσταντινου Ζουλα

Διακόσιοι είκοσι τέσσερις χιλιάδες τριακόσιοι ένας άνθρωποι. Ξύπνησαν την Κυριακή, ντύθηκαν, μπήκαν στο Ι.Χ. τους, έφτασαν στο εκλογικό τους τμήμα, περίμεναν ίσως και σε ουρές, και μόλις βρέθηκαν στο παραβάν, πέταξαν συνειδητά στα σκουπίδια όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους και έβαλαν στον φάκελο ένα λευκό χαρτί. Συνειδητοποιείτε τον αριθμό; 224.301 άνθρωποι!

Μόνο στην Αττική, οι πολίτες που εξεδήλωσαν δι’ αυτής της οδού την αγανάκτησή τους ήταν 63.986. Δηλαδή ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο ή, για να καταδείξουμε το ιστορικό αυτό ρεκόρ στην εκλογική του διάσταση, ήταν ακριβώς όσοι ψήφισαν τον Νικήτα Κακλαμάνη και περισσότεροι από εκείνους που στήριξαν τον Γρ. Ψαριανό.

Τι μήνυμα επιδίωξαν να στείλουν αυτοί οι 224.301 πολίτες –εν αντιθέσει με τους απέχοντες– είναι απολύτως ευκρινές. Θέλησαν να καταδείξουν ότι κανείς από τους διεκδικούντες την ψήφο τους δεν την αξίζει. Και ότι μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος που θα τους πείσει να του εμπιστευθούν το ύψιστο πολιτικό τους δικαίωμα, προτιμούν να ψηφίσουν τον Κανέναν. Να μείνουν δηλαδή κάποιες έδρες λευκές. Αδειες. Το ξαναεπισημαίνω. Διατράνωσαν αυτήν την πολιτική τους βούληση πηγαίνοντας στις κάλπες, όχι από τον καναπέ.

Κατόπιν τούτου επανέρχονται, νομίζω, αμείλικτα κάποια ερωτήματα: Είναι ή δεν είναι έγκυρη ψήφος η λευκή; Πρέπει ή δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στο εκλογικό αποτέλεσμα; Και αν δεν είναι έγκυρα τα λευκά ψηφοδέλτια, γιατί μας τα μοιράζουν οι διοικούντες; Απλώς για να τα μετρούν και να σφυρίζουν αδιάφορα; 

Την απάντηση έχει φροντίσει, βέβαια, να δώσει ο καθηγητής Πρ. Παυλόπουλος ήδη από το 2006, όταν διεφάνη η απειλή στρέβλωσης της δύναμης των κομμάτων από τους αυξανόμενους «λευκούς» ψηφοφόρους. «Κατά την κατανομή των εδρών και τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα» αποφάσισε και επικροτήθηκε διακομματικώς…

Καθώς, ωστόσο, επίκειται και πάλι αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς αρέσκονται σε ριζικές τομές, γιατί δεν το αποτολμούν; Οσες λευκές ψήφοι, άλλα τόσα άδεια βουλευτικά έδρανα. Αν οι «λευκοί» λάβουν, π.χ., το 3,8% στην επικράτεια –τόσο μετρήθηκαν την Κυριακή– να έχουμε 11 λιγότερους βουλευτές. Χάθηκε ο κόσμος αν εκπροσωπούμαστε από 289 αντί για 300;

Ξέρετε γιατί δεν θα το πράξουν; Γιατί ανησυχούν ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, στους 224.301 «λευκούς» θα προστεθούν μαζικώς και χιλιάδες από τους ενσυνείδητους 318.444(!) πολίτες που έριξαν την Κυριακή άκυρες ψήφους. 

Γιατί χαρακτηρίζω συνειδητή και αυτήν την επιλογή; 

Γιατί μία ψήφος δεν ακυρώνεται αν κάποιος βάλει 5 αντί 3 σταυρούς, παρά μόνον αν πάνω της γραφεί ένα ποίημα ή ό,τι τέλος πάντων αισθάνονται για το κομματικό μας σύστημα –αποδεδειγμένα πλέον– περισσότεροι από 500.000 ενεργοί πολίτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: