ΝΑΤΟ: Θέλουν ειδικό στάτους για την Τουρκία
Απο την ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Η έγκριση του νέου στρατηγικού δόγµατος του ΝΑΤΟ είναι το βασικό διακύβευµα της Συνόδου Κορυφής της Συµµαχίας που αρχίζει απόψε στη Λισαβώνα. Για την Ελλάδα και την Κύπρο όµως, λένε διπλωµατικές πηγές, είναι η προσπάθεια του γενικού γραµµατέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν να χρησιµοποιήσει το δόγµα ως δούρειο ίππο για να αποκτήσει η Τουρκία ειδικό καθεστώς και λόγο στα θέµατα ευρωπαϊκής άµυνας και ασφάλειας.
Οι προτάσεις Ράσµουσεν, οι οποίες έχουν ήδη διατυπωθεί σε Αθήνα και Αγκυρα, ενώ προωθούνται στο παρασκήνιο ήδη από την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αµυνας των χωρών του ΝΑΤΟ που πραγµατοποιήθηκε πριν από εβδοµάδες στις Βρυξέλλες, συνοψίζονται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, σε τρία βασικά σηµεία:
α) σύναψη συµφωνίας ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε την Τουρκία,
β) χορήγηση ειδικού στάτους για τη γειτονική χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Αµυνας (EDA) και
γ) συµµετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. σε θέµατα ασφάλειας και άµυνας, µε αντίστοιχη χορήγηση στην Κύπρο δικαιώµατος συµµετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
Παράκαµψη του βέτο
Επί της ουσίας, λένε οι ίδιες πηγές, µε αυτές τις προτάσεις επιχειρείται να «παρακαµφθεί» το ελληνικό και το κυπριακό βέτο απέναντι στην Τουρκία και να «ξεκολλήσει» η συνεργασία των δύο οργανισµών (Ε.Ε. - ΝΑΤΟ), η οποία µπλοκάρεται από την κόντρα της Αγκυρας µε τη Λευκωσία. Υπενθυµίζεται ότι βασικός πυλώνας του νέου στρατηγικού δόγµατος είναι η περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, η οποία όµως προσκρούει, κατά τους συµµάχους, στις αρνητικές «παρενέργειες» του Κυπριακού.
Κι αυτό διότι η Αγκυρα µπλοκάρει τις ΝΑΤΟϊκές «διευκολύνσεις» στην Ε.Ε. λόγω της Κύπρου – µη τηρώντας τη συµφωνία Berlin Plus, η οποία προβλέπει την παροχή τεχνικής υποδοµής από το ΝΑΤΟ στην Ε.Ε. για ειδικές αποστολές και επιχειρήσεις. Από την πλευρά της, η Λευκωσία κάνει το ίδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προβάλλοντας βέτο στη συνεργασία της Τουρκίας µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Αµυνας.
ΝΑΤΟϊκές πηγές δεν θεωρούν πιθανό να εγκριθεί η συµφωνία µε τη φρασεολογία, την οποία προωθεί ο γραµµατέας της Συµµαχίας. Σηµειώνουν, ωστόσο, ότι αναµένεται να υπάρξει σχετική αναφορά µέσα από το κεφάλαιο για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Ολα θα κριθούν στο τελικό κείµενο, και συγκεκριµένα στην αναφορά για τη στρατηγική σχέση ΝΑΤΟ - Ε.Ε., όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, παίζεται και το παιχνίδι αυτήν τη στιγµή.
∆εν αναµένεται να υπάρξει τόσο συγκεκριµένη αναφορά για συµφωνία συνεργασίας Τουρκίας - Ε.Ε., ωστόσο αναζητείται η φραστική διατύπωση για τις σχέσεις των δύο οργανισµών, η οποία όµως θα «κλείνει το µάτι» στην Τουρκία και θα αφήνει ανοικτή την πιθανότητα µιας τέτοιας συµφωνίας για το µέλλον. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η επίµαχη αναφορά να βρίσκεται στην τελική δήλωση (declaration) της Συνόδου, δηλαδή να παραπέµπεται το θέµα για την επόµενη Σύνοδο Κορυφής.
Σε κάθε περίπτωση, ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτοµέρειες.
Νέες πιέσεις
Αναµένεται έτσι να αυξηθούν οι πιέσεις προς την Αθήνα – η οποία θεωρείται συνυπεύθυνη για την κατάσταση – να συµφωνήσει σε έναν συµβιβασµό.
Η Αγκυρα εµφανίζεται αρνητική στις προτάσεις Ράσµουσεν, επιθυµώντας από τη µια να δείξει πως δεν ενδίδει στο Κυπριακό και από την άλλη να εξασφαλίσει τα µέγιστα οφέλη σε όλα τα επίπεδα, προκειµένου, κατά τη συνήθη πρακτική της, να παρουσιάσει το αυτονόητο ως παραχώρηση. Κι αυτό διότι η Τουρκία θεωρεί, λένε διπλωµατικές πηγές, πως θα έπρεπε ήδη να έχει συνάψει συµφωνία ασφαλείας µε την Ε.Ε. και να έχει ειδικό στάτους στον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Αµυνας. Οπως όλα δείχνουν, το τελικό παιχνίδι θα παιχτεί στο αποψινό δείπνο µε στόχο έναν συµβιβασµό που θα είναι ικανοποιητικός για όλες τις πλευρές.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΝΑΤΟ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου