Συνταξιούχος επαναστάτης ο Φιντέλ
ΑΒΑΝΑ Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας χωρίς τον Φιντέλ Κάστρο; Και όμως χθες έγινε γνωστό ότι αυτό είναι πλέον πραγματικότητα. Ο ιστορικός ηγέτης του μικρού νησιού της Καραϊβικής δήλωσε ότι προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να εκχωρήσει (και) τις εξουσίες που είχε ως επικεφαλής του ΚΚ. Ηταν το μοναδικό αξίωμα το οποίο είχε διατηρήσει μετά το 2006.
«Αρρώστησα και έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω:εκχώρησα τις εξουσίες μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι στο οποίο δεν είμαι σε θέση να αφοσιωθώ πλήρως» αποκάλυψε ο 84χρονος «κομαντάντε» Φιντέλ μιλώντας σε φοιτητές που τον επισκέφθηκαν.
«Δεν είμαι κοντά σας ως πρώτος γραμματέας του κόμματος» τους είπε. Και δήλωσε «ευτυχής» για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Κούβα υπό την ηγεσία του αδελφού του, του νυν προέδρου της χώρας Ραούλ Κάστρο: «Κινείται προς τα εμπρός παρά τις προκλήσεις».
Το 2006, έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα, ο Φιντέλ μεταβίβασε προσωρινώς την εξουσία στον νεότερο αδελφό του. Επισήμως παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Στην προεδρία τον διαδέχθηκε ο 79χρονος σήμερα Ραούλ. Ωστόσο τυπικά ο Φιντέλ είχε παραμείνει επικεφαλής του ΚΚ, το οποίο είναι το μοναδικό νόμιμο πολιτικό κόμμα στην Κούβα. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων ήταν δημόσιοι υπάλληλοι επί δεκαετίες, η κυβέρνηση πρόσφατα έλαβε την πρωτοφανή απόφαση να απολυθούν τουλάχιστον 500.000 από αυτούς (κατ΄ άλλους θα φθάσουν στο ένα εκατομμύριο) και να τους δοθούν κίνητρα να αναζητήσουν απασχόληση ως ιδιώτες.
Ο 84χρονος Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα επί 49 χρόνια αφότου κατέλαβε την εξουσία με την επανάσταση του 1959. Η αποχώρησή του από επικεφαλής του ΚΚ έχει μάλλον συμβολική παρά ουσιαστική σημασία. Η ασθένεια και η μακρά ανάρρωση τον ανάγκασαν να μείνει εκτός ενεργού πολιτικής δράσης, στην κυβέρνηση και στο κόμμα, επί τέσσερα χρόνια, ως τη δυναμική επανεμφάνισή του στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο. Από τότε έχει κάνει σειρά δημοσίων εμφανίσεων και έχει εκφωνήσει ομιλίες, αν και όχι τόσο μακροσκελείς όσο στο παρελθόν, κυρίως για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ/Ισραήλ και σε Ιράν.
Νέες κατευθύνσεις για το (οικονομικό) μέλλον
Το 6ο Συνέδριο του ΚΚ τον Απρίλιο αναμένεται να εγκρίνει «νέες κατευθύνσεις για την κοινωνικοοικονομική πολιτική», σύμφωνα με ένα 32σέλιδο φυλλάδιο το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Αναλυτές διερωτώνται αν οι αδελφοί Κάστρο ετοιμάζονται να οδηγήσουν την Κούβα προς μια μεικτή οικονομία ανάλογη με εκείνη της Κίνας ή αν οι μεταρρυθμίσεις σκοπεύουν να δώσουν απλώς μια πρόσκαιρη απάντηση στη μεγάλη έλλειψη ρευστού.
Οι περισσότεροι ερμηνεύουν τις αλλαγές σαν μια απόπειρα της κομμουνιστικής ηγεσίας να νομιμοποιήσει την εκτεταμένη μαύρη οικονομία από τις παράνομες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι Κουβανοί που εργάζονται για τον εαυτό τους θα πρέπει να πληρώνουν φόρους, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 25% ως 50%. Το άνοιγμα όμως στις πραγματικά ιδιωτικές επιχειρήσεις προϋποθέτει μια σειρά άλλων αλλαγών, που δεν είναι βέβαιον ότι τις έχει αποφασίσει η γηραιά ηγεσία.
BHMA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΚΟΥΒΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου