"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το «πάρτι» με τη σίτιση των οπλιτών

Του Δήμου Βερύκιου

Ετήσιο «πάρτι» 156 εκατομμυρίων ευρώ για την σίτιση και τον ιματισμό των οπλιτών του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με καταγγελίες  κυρίως στις περιφέρειες που υπάρχουν μεγάλες μονάδες και κέντρα εκπαίδευσης λειτουργεί συγκεκριμένο κύκλωμα με απόστρατους και επιτήδειους έμπορους οι οποίοι σε συνεργασία με εν ενεργεία στελέχη λυμαίνονται τον χώρο της σίτισης των οπλιτών, όπου με διάφορα τεχνάσματα θησαυρίζουν.

Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα που λειτουργεί μέσω ΕΚΕΜΣ το οποίο εγκρίνει τους τιμοκαταλόγους ανά είδος προϊόντος (π.χ κατεψυγμένα ψάρια ή λαχανικά) και εν συνεχεία η κάθε μονάδα επιλέγει τους συγκεκριμένους κωδικούς για τροφοδοσία. 

Σύμφωνα με καταγγελίες , το κόλπο στήνεται ως εξής: Ανά είδος εγκρίνονται δύο, έως και τρεις κωδικοί οι οποίοι στην τιμή έχουν απόκλιση έως και 60% (π.χ χταπόδι Ισπανίας Τ2 9 ευρώ, χταπόδι Ισπανίας Τ5 8 ευρώ, χταπόδι Ινδιών 4 ευρώ). Κατά την διαδικασία ανάθεσης του διαγωνισμού, το ΕΚΕΜΣ κάνει σύγκριση με την φθηνότερη τιμή, ώστε να απορρίπτονται οι προμηθευτές που δεν είναι στο «κόλπο».

Στην πορεία, όμως, οι μονάδες ενεργώντας αυτόνομα και ανεξέλεγκτα επιλέγουν τα προϊόντα με τους κωδικούς που έχουν την υψηλότερη τιμή! Συνήθως η εταιρεία προφασίζεται ότι έχει έλλειψη του προϊόντος του κωδικού με την φθηνή τιμή και ο σιτιστής της μονάδας που πρέπει να ταΐσει το προσωπικό, με μεγάλη ευκολία επιλέγει τον κωδικό με την ακριβότερη τιμή καθ’ ότι δεν τον ενδιαφέρει το κόστος αφού δεν πληρώνει ο ίδιος.

Μάλιστα με την ίδια ευκολία η υπηρεσία πληρώνει χταπόδι Ισπανίας Τ2 προς 9 ευρώ το κιλό και στην μονάδα έχει παραδοθεί χταπόδι Ινδιών προς 4 ευρώ το κιλό.

Το κέρδος για τον προμηθευτή ξεπερνάει το 60% από το οποίο ένα μέρος εν συνεχεία πάει στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος?

Ειδικότερα στα καταψυγμένα ψάρια το «παιχνίδι» κερδοσκοπίας είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κυκλοφορούν εικονικά και «υπέρβαρα» τιμολόγια. Είναι σύνηθες φαινόμενο η μονάδα να προμηθεύεται εντελώς διαφορετικό είδος από εκείνο που τελικώς πληρώνει η υπηρεσία. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι να προμηθεύεται η μονάδα καλαμάρι με την πιο χαμηλή τιμή και το ΕΚΕΜΣ να το πληρώνει ως ακριβό χταπόδι!

Σε μεγάλες μονάδες και κέντρα εκπαίδευσης πολλές φορές σερβίρεται καλαμάρι με κοφτό μακαρονάκι ως χταπόδι με μακαρονάκι! Η απόκλιση της τιμής μεγάλη και το κέρδος μεγαλύτερο για τους επιτήδειους.

Τιμολόγια και... πάγος
Εν τω μεταξύ, στα κατεψυγμένα προϊόντα συνήθως κόβονται τιμολόγια για ένα τόνο και στην ουσία παραδίδονται 500 κιλά. Επίσης γίνεται και κλασικό κόλπο με το επίπαγο. Ο νόμος επιτρέπει για λόγους υγιεινής την ύπαρξη πάγου μέχρι 10% για τα ολόκληρα ψάρια και 15% για τα κομμένα (φέτες) ψάρια.

Ωστόσο τις περισσότερες φορές κατά την παράδοση των προϊόντων ο πάγος ξεπερνάει το 30%! Ολα τα παραπάνω τεχνάσματα γίνονται ευκολότερα για τους δράστες του συγκεκριμένου κυκλώματος καθώς έχουν το περιθώριο να παίζουν με τους αδειούχους και τους εξοδούχους που έχει η κάθε μονάδα. Το ΓΕΣ χορηγεί από τον προϋπολογισμό του ημερησίως 3,6 για την σίτιση του κάθε οπλίτη. Συνολικά χορηγούνται 65 εκατομμύρια ευρώ από τον κωδικό «1411» για προμήθεια υλικών διατροφής και άλλα 91 εκατομμύρια ευρώ στον κωδικό 1400 για προμήθεια ειδών διατροφής, ιματισμού και άθλησης. Στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνεται και η βελτίωση συσσιτίου που ποικίλει αναλόγως ασκήσεων και εκπαίδευσης.

Το «παιχνίδι» που παίζεται με τις διοικήσεις των μονάδων έχει να κάνει πότε εμφανίζουν ότι δαπανούν τα κονδύλια για την βελτίωση συσσιτίου. Συνήθως τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα που χρεώνουν τους αδειούχους και τους εξοδούχους οι οποίοι εμφανίζονται ότι τρώνε στην μονάδα, ενώ στην πραγματικότητα είναι εκτός.

* Ο αρακάς, τα φασολάκια, οι μπάμιες, τα ανάμεικτα λαχανικά, το χταπόδι και τα καλαμαράκια συμπεριλαμβάνονται στο μενού της καθημερινής σίτισης των οπλιτών. Ολα τα παραπάνω προϊόντα είναι κατεψυγμένα και οι τιμές αποκλίνουν έως και 60% από κωδικό σε κωδικό, με αποτέλεσμα να γίνεται «πάρτι κερδοσκοπίας».

Τα κυκλώματα που ελέγχουν την σίτιση των οπλιτών και που επί χρόνια θησαυρίζουν είναι γνωστά και έχουν ονοματεπώνυμο. Επομένως εάν υπάρχει πολιτική βούληση εύκολα μπορεί να τα εντοπίσει και να τα εξαρθρώσει η κυβέρνηση. Ενας απλός έλεγχος αρκεί για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Ποιοι κερδίζουν τους διαγωνισμούς και από πού κρατάει η «σκούφια» τους; Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ή δεν έχουν σχέση με στρατιωτικούς -εν ενεργεία ή απόστρατους- του χώρου της τροφοδοσίας;

Ας γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος στα τιμολόγια κατεψυγμένων ειδών από μία ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή. Μέσω των τιμολογίων οι μονάδες εμφανίζονται ότι προμηθεύονται προϊόντα με την υψηλότερη τιμή;

Ας γίνουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι κατά την παράδοση των προϊόντων και ας γίνει σύγκριση με τα τιμολόγια.

Και επειδή όπως λέει ο λαός μας «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι έντιμη αλλά πρέπει και να το δείχνει» ας γίνει ένας οικονομικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ σε όλους τους εμπλεκόμενους και τότε ίσως αποκαλυφθούν οι βίλες και τα κότερα που έχουν γίνει από το συσσίτιο του «άγνωστου στρατιώτη».

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: