"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι Τούρκοι το τρέχουν, εμείς το... συζητάμε

Του ΜΙΧΑΛΗ ΓΕΛΑΝΤΑΛΗ

Επισπεύδουν οι Τούρκοι τη διαδικασία παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο τη στιγμή που στην Αθήνα δεν έχει ακόμη αποφασισθεί η μορφή που θα λάβει ο δημόσιος φορέας έρευνας.

Εως αύριο, 10 Αυγούστου, ισχύει η προθεσμία του διεθνούς διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει η Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi/ ΤΡΑΟ για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων σε θαλάσσια περιοχή 1.100 χλμ.2, μεγάλο μέρος της οποίας φέρεται να καλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη/ ΑΟΖ του Καστελόριζου. Η κρατικών συμφερόντων ΤΡΑΟ δημοσίευσε αρχές Ιουλίου τη σχετική προκήρυξη και μέσα σε ένα μήνα ολοκληρώνει τη σχετική διαδικασία για τη σεισμική χαρτογράφηση του βυθού τάχιστα, επιβεβαιώνοντας τη σπουδή και τη μεθοδικότητα με την οποία εργάζονται οι γείτονες σε αυτά τα θέματα. Επιχειρηματικοί κύκλοι του κλάδου διύλισης εκτιμούν πως εάν τηρηθεί η συνήθης διεθνής διαδικασία, σε ορίζοντα ενός χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση και η τελική προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να υπολογίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2011.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη ποια μορφή θα λάβει ο φορέας, όπου θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων. Το... κουβάρι της υπόθεσης ξεμπλέχτηκε μόλις πρόσφατα, καθώς τα δικαιώματα άντλησης ανήκαν στα Ελληνικά Πετρέλαια (είχαν περάσει μετά την απορρόφηση της Πετρόλα από τα ΕΛΛ.ΠΕ. και τη σταδιακή ενδυνάμωση της μετοχικής θέσης της Paneuropean Oil & Industrial Holdings). Ομως ακόμη και τώρα και παρά τη σπουδή που δείχνουν οι γείτονες, η ελληνική πλευρά κινείται ράθυμα σε... θερινούς ρυθμούς δείχνοντας ολιγωρία σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Οι ίδιες επιχειρηματικές πηγές αποδίδουν τη σπουδή της Αγκυρας στην επιδίωξή της «...να κατοχυρώσει δικαιώματα πριν από την ένταξη στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της ΑΟΖ».

Στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους, ενώ σε σχετικό ερώτημα της «Οικονομίας» για τη στάση της Ελλάδας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Τουλάχιστον όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα για το ενδεχόμενο ανάλογης προκήρυξης διαγωνισμού παραχώρησης, την πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνει η ΤΡΑΟ την ερχόμενη Τρίτη. Και αν για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου η τύχη της όλης διαδικασίας παραπέμπεται στο υπουργείο Εξωτερικών, που μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, το υπουργείο Ενέργειας δεν φαίνεται να βιάζεται για έρευνες ούτε για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πελοπόννησος, Ηπειρος) ούτε για τα Επτάνησα.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική ΤΡΑΟ (μία από τις σημαντικότερες κρατικές επιχειρήσεις με τζίρο 3,5 δισ. δολάρια το 2006), δραστηριοποιείται και σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ, και αλλού. 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: