"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΕΡΙΣΕΣ: Πώς παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες τους υποπτους απάτης; Ιδού μια ιστορία αποκάλυψης "ρομαντικής απάτης" (romance scam) που ξεκίνησε με ένα απλό κείμενο SMS !

 

Του Thomas Brewster / Forbes

Από όλους τους τρόπους εντοπισμού ενός υπόπτου, η αποστολή SMS το οποίο αναφέρει ότι καταζητείται και ότι πρέπει να παραδοθεί, είναι από τους πιο περίεργους. Η πρακτική αυτή, όμως, απέδωσε καρπούς για τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Στη Δυτική Βιρτζίνια τον Απρίλιο, ο Abdul Inusah κατηγορήθηκε για διενέργεια "ρομαντικής απάτης" (romance scam). Συγκεκριμένα, ο Inusah κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε διάφορα ψεύτικα διαδικτυακά προφίλ, με σκοπό να προσεγγίσει ανυποψίαστα άτομα και στη συνέχεια να τα πείσει να του στείλουν χρήματα, εξαπατώντας τα. Σε μια περίπτωση, ο Inusah φέρεται να έπεισε ένα θύμα ότι ήταν γυναίκα, ονόματι Grace, και κατείχε φυτεία κακάο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Έπεισε το θύμα ότι χρειαζόταν χρήματα για να συντηρήσει τη φυτεία, η οποία θα τους έφερνε πολλά χρήματα όταν παντρευόντουσαν, με αποτέλεσμα το θύμα να προβεί σε κάποιες τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Όταν η Μυστική Υπηρεσία, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, αδυνατούσε να βρει τον Inusah, ο επικεφαλής ερευνητής έστειλε ένα μήνυμα σε έναν αριθμό τηλεφώνου που πίστευε ότι ανήκε στον Inusah.  

Το πρώτο μήνυμα ήταν σε ήπιους τόνους και ανέφερε: "Κύριε Inusah, καλέστε με όποτε έχετε την ευκαιρία." 

Το επόμενο μήνυμα ήταν σε πιο έντονο ύφος: "Έχουμε ένταλμα σύλληψης για εσάς από το Huntington, WV και σας καλούμε να παραδοθείτε".

Ο πράκτορας δεν έλαβε καμία απάντηση, έλαβε όμως κλήση από έναν δικηγόρο που ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκε από τον Inusah να τον εκπροσωπήσει. Ο δικηγόρος απέρριψε το αίτημα του  Inusah και τον παρέπεμψε σε έναν συνεργάτη, ο οποίος κάλεσε επίσης τον πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας για να τον ενημερώσει ότι και αυτός αρνήθηκε να εκπροσωπήσει τον ύποπτο.

Αυτό ήταν αρκετό για να πείσει τον πράκτορα ότι το τηλέφωνο, στο οποίο είχε στείλει μήνυμα, ανήκε πράγματι στον Inusah και είχε πρόσφατα χρησιμοποιηθεί από τον ύποπτο. Η ειδοποίηση του iPhone ότι τα μηνύματα είχαν διαβαστεί ήταν ακόμα μία ένδειξη που επιβεβαίωνε το γεγονός.

Λίγο αργότερα, η εταιρεία Verizon έλαβε εντολή να παραδώσει τα δεδομένα τοποθεσίας του τηλεφώνου, αλλά σύμφωνα με το ένταλμα, δεν ήταν αρκετά λεπτομερή. Μετά από δύο εβδομάδες η Μυστική Υπηρεσία χαρακτήρισε τον Inusah φυγά και είχε έντονες υποψίες ότι ο  Inusah ήταν παράνομος μετανάστης που πιθανότατα θα διέφευγε μακριά από τη δικαιοσύνη.

Για να περιορίσει περαιτέρω τη συγκεκριμένη τοποθεσία, η Μυστική Υπηρεσία ζήτησε τα δεδομένα E-911 Phase II. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να εντοπιστεί το άτομο που καλεί, αλλά καθώς πρόκειται για δεδομένα που ελέγχονται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, μπορεί να δοθεί εντολή από τις αρχές για τον εντοπισμό μιας συσκευής.  

Η Μυστική Υπηρεσία ζήτησε, επίσης, από ένα δικαστή να χρησιμοποιηθεί ένα εργαλείο παρακολούθησης γνωστό ως Stingray. Τα Stingrays μιμούνται τους κανονικούς πύργους κυψέλης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να ξεγελάσουν τις κινητές συσκευές να συνδεθούν με αυτά και να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των χρηστών τους. Τα Stingrays, έχουν προκαλέσει έντονες διαμάχες στο παρελθόν, καθώς συλλέγουν  πληροφορίες αθώων και μπορούν να διαταράξουν τις υπηρεσίες κινητών, παρά τις υποσχέσεις της αστυνομίας ότι ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος και ότι διαγράφονται τυχόν δεδομένα που αφορούν μη ύποπτα άτομα. Ο γερουσιαστής Ron Wyden πέρασε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από όλες τις αρχές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο Stingray, να παρέχουν πρώτα ένα ένταλμα που να δείχνει πιθανή αιτία.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου δεν δείχνουν εάν η παρακολούθηση λειτούργησε ή όχι, ωστόσο ο Inusah...

 

 συνελήφθη στις 16 Ιουνίου.  

Δεν έχει ακόμη υποβάλει ένσταση και βρίσκεται έξω μέσω εγγύησης ύψους $10.000. 

Ο συνήγορός του του δεν είχε απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: