Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 15 επιχειρήσεις, καθώς και ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει και γηροκομείο –από τα πλέον γνωστά της Λέσβου– κατηγορούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι εμπλέκονται σε «καρτέλ» σε ό,τι αφορά την κατασκευή ταφικών μνημείων. Μάλιστα, η διερεύνηση της υπόθεσης αφορά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2007 έως το 2021. Επί της εισήγησης, η οποία τάσσεται υπέρ της επιβολής προστίμων στους εμπλεκόμενους, θα αποφανθεί η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα συνεδριάσει γι’ αυτή την υπόθεση στις 27 Σεπτεμβρίου 2021.
Από την αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε η ανεξάρτητη αρχή προέκυψε ότι οι 15 επιχειρήσεις, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά κατασκευής μαρμάρινων μνημείων εντός του Α΄ και Β΄ Κοιμητηρίου Μυτιλήνης, είχαν συστήσει «καρτέλ» και ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική τιμών, καθορίζοντας προφανώς σχεδόν ίδιες υψηλές τιμές, έτσι ώστε οι πελάτες να μην έχουν στην ουσία εναλλακτική επιλογή. Επιπλέον, κατένειμαν και την πελατεία για την ανάληψη έργων και την κατασκευή ταφικών μνημείων.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην υπόθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εμπλέκεται το ίδρυμα με την επωνυμία Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Το ίδρυμα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και σκοπός του είναι η διοίκηση και συντήρηση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων ατόμων «O Αγιος Γεώργιος Μυτιλήνης», η διοίκηση και διαχείριση σειράς κληροδοτημάτων και η χορήγηση υποτροφιών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Το ίδρυμα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο πάντα τον εκάστοτε μητροπολίτη Μυτιλήνης και μέλη εκπροσώπους των επιστημονικών και παραγωγικών τάξεων (από τον ιατρικό σύλλογο, τα επιμελητήρια κ.λπ.), ενώ το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για τον διορισμό δύο ευυπόληπτων μελών της τοπικής κοινωνίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Στην Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι...
αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού με υποθέσεις εναρμονισμένης πρακτικής από επιχειρήσεις – κατασκευαστές ταφικών μνημείων.
Είχε διερευνηθεί ανάλογη υπόθεση πριν από αρκετά χρόνια για επιχειρήσεις σε κοιμητήριο της πρωτεύουσας. Κατά καιρούς δε, έχουν υπάρξει καταγγελίες για την πρακτική που εφαρμόζουν δημοτικές επιχειρήσεις με αυτό το αντικείμενο, οι οποίες υποχρέωναν ουσιαστικά τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά τις δικές τους υπηρεσίες για την κατασκευή ταφικών μνημείων για κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που βρίσκεται στο οικείο νεκροταφείο και να μην απευθυνθούν σε άλλη επιχείρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου