"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: O λούμπεν Αλέξης

Του ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ

Από την αρχή της εποχής των Μνημονίων, η ριζοσπαστική αριστερά (δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ) έδειξε ξεκάθαρα την απόφασή της να ακολουθήσει τον δρόμο του ακραίου και άκρατου λαϊκισμού, συνοδευμένου από γιγαντιαία ψεύδη, που αργότερα επέλεξε να αποκαλεί "αυταπάτες".


Μετά τις συντριπτικές ήττες που σημείωσε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, οι οπαδοί της ιδεατής (αλλά ανύπαρκτης στην πραγματική ζωή) αριστεράς, έτρεφαν την ελπίδα πως το πάθημα, θα γινόταν μάθημα. 

Φευ, αυτό δεν συνέβη...

Αντίθετα, ενώ η λογική αλλά και η πολιτική επέβαλαν την αποφυγή εντάσεων, την ειλικρινή συζήτηση, τον εντοπισμό λαθών, την εσωτερική ζύμωση και τελικά την αυτοκριτική είδαμε, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα ώστε να "ξεθυμάνουν" κάπως οι εντυπώσεις από τις εκλογικές φάπες, μια επανάληψη των τακτικών της περιόδου 2011-2015.

Πρόκειται για πραγματικά αξιοπερίεργη στάση. Την ώρα που ακόμη και το κομματικό ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς", μετρά στις έρευνές του διαφορές διψήφιες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η ηγετική ομάδα επιμένει να εφαρμόζει την ίδια, εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη, στρατηγική. Μία στρατηγική στηριγμένη στην θεωρία και την πρακτική του αείμνηστου Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνωφ, γνωστότερου ως Λένιν!

Δημιουργία δυσαρέσκειας με κάθε μέσο, κανένα σεβασμό στις ηθικές αρχές και τη Δημοκρατία όταν πρόκειται για άλλους και τα εντελώς αντίθετα, όταν η περίπτωση αφορά φίλιες δυνάμεις, αλλοίωση της πραγματικότητας ακόμη και πέρα από τα όρια της φαντασίας, αρκεί αυτή να έρθει στα μέτρα της κομματικής γραμμής, αμέτρητες γραμμές παραγωγής fake news και πάει λέγοντας.
Όλα όσα γνωρίσαμε στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Αλλά και όσα απαιτούνται κατά Λένιν για τη δημιουργία "κρίσιμης μάζας λούμπεν προλεταριάτου".  

Μόνο που στην περίπτωση του σύγχρονου Λένιν-Αλέξη (θου Κύριε φυλακείν τω στόματί μου), ο στόχος είναι άλλος: η δημιουργία κρίσιμης μάζας δυσαρεστημένων από την τρέχουσα διακυβέρνηση, ώστε να γίνεται εφικτή η επάνοδος στις καρέκλες.

Η συγκεκριμένη δέσμη στρατηγικών και τακτικών, είναι ο κυριότερος λόγος που βλέπουμε σήμερα π.χ. στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (στελέχη κληρονομικώ δικαιώματι, ειρήσθω εν παρόδω) να κάνουν ξεδιάντροπα, ανήθικα και ρατσιστικά σχόλια προς μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού αλλά την ηγεσία να ποιεί τη… βραδύπου νήσσα. Ή που ακούμε γνωστότατο βουλευτή, "κολλητό" του προέδρου Αλέξη, να καταφέρεται χωρίς λογική και φτύνοντας την ίδια του την επιστήμη, κατά των εμβολίων, ενώ το επίσημο κόμμα και η νομενκλατούρα, υποστηρίζουν τον εμβολιασμό… ψιθυριστά!

Η υποκρισία προσωποποιημένη με το άκρον άωτον της να ενσαρκώνεται στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος "κατηγόρησε" από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας πως "υπήρξαν κολεγιόπαιδες και δεν τους ενδιαφέρουν τα παιδιά του κοσμάκη". Ξεχνώντας πολύ βολικά, "αυταπατώμενος" ή όχι ελάχιστη σημασία έχει, πως και τα παιδιά του ιδίου φοιτούν  στο Κολέγιο Αθηνών!

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν όλη αυτή η παρωδία αντιπολίτευσης συμβαίνει επειδή στην κομματική νομενκλατούρα της Κουμουνδούρου δεν ξέρουν άλλον τρόπο ή επειδή πιστεύουν πραγματικά πως ο σωστός δρόμος επανόδου της αριστεράς στην εξουσία, περνά μέσα από τη δημιουργία ενός "νέου λούμπεν προλεταριάτου".

Το μόνο σίγουρο είναι πως...

 

 ο πολιτικός οργανισμός ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει μία εντονότατη και άκρως αυτοπροσδιοριστική αδυναμία, ν’ αντιληφθεί τα μηνύματα και τις απαιτήσεις των καιρών. 

 Έχοντας επιλέξει να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και να εφαρμόζει απηρχαιωμένες και ήδη βαθιά αποδοκιμασμένες στην κάλπη, πολιτικές στρατηγικές. Στρατηγικές οι οποίες, έχουν σαν μοναδικό αποτέλεσμα! να αναδεικνύουν περίτρανα, πόσο λούμπεν πολιτικός είναι ο Αλέξης Τσίπρας! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: