"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ατακτη υποχώρηση - Αν πιστεύεις στην ορθότητα των απόψεών σου τις υπερασπίζεσαι όσο έντονες επιθέσεις και αν δέχεσαι ακόμα κι από "ισχυρά" σούργελα τύπου ΠτΔ διαφορετικά είσαι άξιος της τύχης σου και μόνιμο πελατάκι των ξεφτιλισμένων δικαιωματιστών...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ 

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

 

Τελικά το «συνέδριο για τη γονιμότητα» ματαιώθηκε, καθώς οι διοργανωτές του υποχώρησαν ατάκτως. Αιτιολόγησαν την απόφασή τους «λόγω της αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και «παρερμηνείας του τηλεοπτικού μηνύματος»

 

Και λοιπόν; 

 

Κάθε φορά που διαμαρτύρονται οργανωμένες ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα ματαιώνονται οι εκδηλώσεις στις οποίες αντιτίθενται; Πολύ δε περισσότερο, όταν οι διαμαρτυρόμενοι εκπροσωπούν ευάριθμες συλλογικότητες ή μεμονωμένες περσόνες, που διαθέτουν όμως επικοινωνιακή ισχύ αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους τους; 

 

Στις φιλελεύθερες κοινωνίες διεξάγεται μια πάλη ιδεών. Τόσο οι διοργανωτές του συνεδρίου όσο και οι αντιτιθέμενοι σε αυτό είχαν σαφέστατο ιδεολογικό προσανατολισμό. Και αυτό δεν είναι μεμπτό. Απεναντίας, επιβάλλεται αυτή η αντιπαράθεση, όσο έντονη και αν είναι.  

 

Στην προκειμένη περίπτωση, οι διοργανωτές του συνεδρίου ηττήθηκαν κατά κράτος.

Είναι φανερό πως δεν περίμεναν και δεν ήταν προετοιμασμένοι για το κύμα επιθέσεων που θα δέχονταν από τους δικαιωματιστές και τα κινήματα κοινωνικής κριτικής, παρότι η σύνθεση του συνεδρίου ήταν ιδεολογικά μονόπλευρη και θα προκαλούσε. Πίστευαν, και έχω την εντύπωση ότι εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι υπάρχουν ουδέτερες ιδεολογικά προσεγγίσεις στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι το δημογραφικό. 

 

Εσφαλαν και υφίστανται τις συνέπειες αυτής της λανθασμένης εκτίμησης. 

 

 Η άλλη πλευρά, πλήρως συνειδητοποιημένη για τις απόψεις της και μαχητική στην υπεράσπιση και προβολή τους, κινητοποιήθηκε συγκροτημένα, στοχευμένα και επικράτησε.  

Βασική στόχευση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία απέσυρε τη στήριξή της στο συνέδριο, υπό την πίεση πολύ συγκεκριμένων διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Επειτα από αυτό το γεγονός το πουλόβερ ξηλώθηκε αστραπιαία και οι διοργανωτές έμειναν γυμνοί.

Το πολιτικό δίδαγμα είναι πως τελικά δεν υπάρχουν ουδέτερες ιδεολογικά προσεγγίσεις στα μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Και η αντίληψη να ελληνοποιήσουμε μετανάστες για να λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας είναι βαθύτατα ιδεολογικοποιημένη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιλήψεις που υπάρχουν για τον ρόλο της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες.  

 

Οταν κοινωνικά δίκτυα, φορείς και οργανώσεις αναλαμβάνουν τη δημόσια εξέταση παρεμφερών ζητημάτων, καλό θα ήταν οι εκπρόσωποί τους να είναι προετοιμασμένοι για μάχες ιδεολογικές.

  

Αν πιστεύεις στην ορθότητα των απόψεών σου τις υπερασπίζεσαι, όσο έντονες επιθέσεις και αν δέχεσαι, και...


 δεν υποχωρείς με τις πρώτες τουφεκιές. 

Οι διοργανωτές του συνεδρίου υπέστησαν μιαν ήττα ιδεολογική, που ας αποτελέσει μάθημα για τους επόμενους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: