"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΑΡΙΣΤΕΡΟΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κιμάς γαρίδας και εθνικής υπερηφάνειας


Του Μανόλη Καψή

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, να γιορτάσουμε τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας, της πατρίδας μας, με τα καλά της και τα κακά της. Είχαμε την  ευκαιρία να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ιστορία μας, να σκεφτούμε τι καταφέραμε αυτά τα 200 χρόνια και να νιώσουμε, σε μια ημέρα γιορτής, μαζί με ξένους φίλους, ενωμένοι, τη συγκίνηση του ανήκειν. Και το χρέος μας στους προγόνους μας.

Τι είδε η Αυγή; 

Η Αυγή είδε "χρυσά αναμνηστικά τσαρουχάκια, αξεσουάρ φέσια, έφιππους τσολιάδες και φιλέτα χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες". Ο τίτλος του κύριου άρθρου της Αυγής ήταν ένας κιμάς. Ένας "κιμάς γαρίδας και εθνικής υπερηφάνειας" όπως έγραψε η εφημερίδα του κόμματος.

Σε όλο τον κόσμο, φίλες χώρες, με κοινότητες Ελλήνων που ζουν εκεί και προκόβουν, τίμησαν την Ελληνική Επανάσταση φωτίζοντας με τα εθνικά μας χρώματα τα δικά τους μνημεία, ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο αναφέρθηκαν στην έμπνευση που αποτέλεσε η Επανάσταση του 1821 για τις δικές τους χώρες, αλλά και στο κίνημα του φιλελληνισμού. Η δική μας shoft power.

Η Μυρσίνη Ζορμπά του ΣΥΡΙΖΑ είδε έναν "κενό νοήματος επίσημο εορτασμό, με την ελεήμονα συνδρομή κάτι αγγαρεμένων ξένων επισήμων, στον έρημο δημόσιο χώρο της πονεμένης και σε αποκλεισμό πόλης".

Η Ελλάδα θέλησε να τιμήσει τις ξένες δυνάμεις που συμμετείχαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και έσωσαν την επανάσταση που έπνεε τα λοίσθια, ύστερα από τους εμφυλίους που είχαν ξεσπάσει στις τάξεις των επαναστατών και την αντίδραση των Οθωμανών.  

Η Αυγή είδε "τρεις διεφθαρμένες πολιτικές φατρίες και διάφορους ληστρικούς δανεισμούς". 

Τι συμβαίνει; Βλέπουν οράματα;

Τι είναι αυτό που προκάλεσε αυτήν τη μιζέρια, αυτή την ξινίλα; 

Γιατί τέτοιος κυνισμός, τόση απόσταση από το κοινό, πατριωτικό αίσθημα και τη συγκίνηση όλων ημών των υπολοίπων;  

Πώς να εξηγηθεί ότι το βράδυ της 24ης Μαρτίου, όταν όλοι είχαμε συνδεθεί με την ΕΡΤ για να δούμε τα εγκαίνια της Πινακοθήκης και αργότερα να ακούσουμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους ξένους προσκεκλημένους -στη λιτή δεξίωση στο Προεδρικό-, η μόνη αναφορά της Αυγής ήταν ότι η Περιστέρα Μπαζιάνα θα απουσιάσει από τη δεξίωση;

Η καλή περίπτωση είναι να οφείλεται στην αλλεργία της Αριστεράς με κάθε είδους εθνικισμό και στη μόνιμη σύγχυση των εγχώριων επαναστατών, για τα όρια ανάμεσα στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. Αλλά προφανώς τα αριστερά διεθνιστικά ένστικτα είχαν αποκοιμηθεί, όταν η πρώτη φορά Αριστερά οργάνωνε λαϊκούς χορούς με νταούλια και τσολιάδες, στο τέλος της παρέλασης για την εθνική επέτειο το 2015. Ηταν τότε που ο Λαφαζάνης μας ενημέρωνε ότι η Αριστερά δεν ήταν ποτέ κατά των παρελάσεων. Αρκεί τα λεφούσια να παρελαύνουν μπροστά από τον ηγέτη Τσίπρα και να έχουν εκπαιδευτεί στα βασικά του μαρξισμού-λενινισμού.

Η άλλη καλή περίπτωση είναι να οφείλεται στην υψηλή αισθητική και στο ακριβό γούστο της Αριστεράς, που δεν αντέχει τις βουκολικές αναπαραστάσεις και τις λαϊκότροπες αναφορές στο παρελθόν. Και αυτά τα ένστικτα είχαν αποκοιμηθεί παραδόξως όμως, όταν ο συγκυβερνήτης απέτιε φόρο τιμής στους Σαλαμινομάχους, περιστοιχισμένος από καλλίγραμμες κοπέλες ντυμένες "Ασπασία", ενώ άλλες ντυμένες καραγκούνες ανέμιζαν τις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (sic). Τότε, όταν ο Πάνος Καμμένος περπατούσε με ιερή προσήλωση πάνω στο κόκκινο χαλί που βυθιζόταν στον βούρκο της θάλασσας και ατένιζε εμβριθώς το κενό. Τότε, η Μυρσίνη Ζορμπά δεν ποστάριζε σχόλια. Ήταν απασχολημένη. Με το κενό.

Η δική μου υποψία είναι πάντως άλλη.  

Αυτή η αντίδραση έχει να κάνει με το ενωτικό μήνυμα της επετείου. Αυτό το "όλοι μαζί" είναι που προκαλεί τον πρωτογονισμό της ριζοσπαστικής. Γιατί φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θρέφεται από τη διαίρεση, ποντάρει και καλλιεργεί τον διχασμό και μπορεί να ελπίζει μόνο στην αντιπαράθεση. 

Έτσι εξηγείται και το σχόλιο της Αυγής ότι η παρέλαση "έγινε με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρο που επιβλήθηκε όχι για την πανδημία, αλλά για να μην υπάρξουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας".

Αλήθεια, γιατί να υπάρξουν διαμαρτυρίες την ημέρα της εθνικής επετείου;  

Έπεσαν τα κρούσματα και δεν το πήραμε χαμπάρι; Διαμαρτυρήθηκε στον Καμμένο ο Καραϊσκάκης ότι δεν πήρε κι αυτός βαθμό όπως η Μπουμπουλίνα; Ή ξεκίνησε νέα απεργία ο Κουφοντίνας; Άγνωστο.

Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος. Για τη μίζερη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Γιατί η εγχώρια Αριστερά...

 

 αντιδρά με θυμό και υστερία σε οτιδήποτε μπορεί να εκληφθεί σαν εν δυνάμει πολιτικό όφελος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Ακόμα και ο αυτονόητος εορτασμός της εθνικής επετείου, ακόμα και αυτά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση θα έπρεπε να αναβληθούν, επειδή ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός.

Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση ανήμερα της εθνικής επετείου; 

 "Κανονικά όλη η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι στα τηλέφωνα", απαντά η Αυγή. 

Και να περιμένει πότε θα σηκωθούν τα αεροπλάνα την επομένη το πρωί, θα προσέθετα εγώ…



Δεν υπάρχουν σχόλια: