"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ: Η Ελλάδα των εθνών

www.facebook.com/a.veroutis
www.twitter.com/agissilaos
agissilaos@gmail.com


Η Ελλάδα ως έθνος και κράτος, λίγα χρόνια μετά τις επαναστάσεις της Αμερικής και της Γαλλίας ήταν μια ιδέα, ήταν ένα όνειρo, ένα όραμα στην καρδιά μιας φούχτας ξενιτεμένων εμπόρων, γραφιάδων, καπετάνιων και κρατικών υπαλλήλων που ζούσαν σε ξένους τόπους μιλώντας διαφορετικές γλώσσες στην καθημερινότητά τους.  

Αυτή η ιδέα έγινε σπίθα και μετά φωτιά και τέλος λαίλαπα και συνεπήρε και ένωσε τις καρδιές και τη θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και άλλαξε την πραγματικότητα...

Τέτοια είναι η μοίρα των Ωραίων και Μεγάλων Ιδεών: να πετυχαίνουν να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας!

Η διάδραση μιας ωραίας ιδέας με την πραγματικότητα ξεκινάει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Γι' αυτό, λένε αυτοί που ξέρουν πως η ιδέα είναι ισχυρότερη από τη σφαίρα.

Με συγκίνησαν χθες τα λόγια του Μακρόν, του Μπάιντεν, του Πρίγκιπα Κάρολου, όλων των πρωθυπουργών, προέδρων, διανοούμενων και απλών ανθρώπων που μίλησαν και σκέφτηκαν για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε στην Ελλάδα ΜΑΣ.

Ναι, σωστά το έγραψα η Ιδέα "Ελλάδα" είναι οικουμενική.  Ανήκει σε όλους: στους Αμερικάνους, στους Γάλλους, στους Εγγλέζους, στους Αλβανούς, στους Ρουμάνους, σε όλους όσους πολέμησαν δίπλα μας και όλους όσους δεν πολέμησαν αλλά είχαν στην καρδιά τους την Ιδέα.

Ανήκει ακόμα και σε εκείνους τους σημερινούς Τούρκους που έρχονται τα καλοκαίρια και ανασαίνουν ελευθερία στα νησιά μας μακριά από τον απολυταρχισμό που βιώνουν στην καθημερινότητά τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ανήκει και στους κρυφοχριστιανούς Τούρκους που πάνε κρυφά στα υπόγεια εικονοστάσια κάτω από τα σπίτια τους τα βράδια κι ανάβουν ένα κερί.

Ανήκει και στους Αυστραλούς που χαιρετάνε ελληνικά "kalimera!" στους ελληνικής καταγωγής συμπατριώτες τους, στους Καναδούς που χορεύουν συρτάκι στον δρόμο του Τορόντο το καλοκαίρι, στους Γάλλους που διαβάζουν το "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" γαλλικά και ονειρεύονται, στους Αμερικανούς που απαγγέλουν φωναχτά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που συνέταξε ο Θωμάς Τζέφερσον, διαβάζοντας τα Πολιτικά και τα Ηθικά του Αριστοτέλη στο πρωτότυπο.

Η Ωραία Ιδέα (δηλαδή στην ώρα της) που λέγεται Ελλάδα, για να ριζώνει στην πραγματικότητα, έχει μια προϋπόθεση:  

 

Την ομοψυχία, την ομόνοια, την υπεροχή του "εμείς" απέναντι στο "εγώ" όπως το έγραφε ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του.

Η Ελλάδα ως οικουμενική ιδέα θα υπάρχει για πάντα: είναι η ιδέα της μεγαλοσύνης του ατόμου όταν επιλέγει να ενώνεται με τους άλλους ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν ένα ευγενές όραμα, χωρίς όμως να χάνει την ατομικότητα και την ανθρωποσύνη του.

Η Ελλάδα που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, για να είναι ισάξια της Ιδέας, πρέπει να εμείς να λειτουργήσουμε σαν τα δάχτυλα μιας γροθιάς. Ενωμένοι και όχι χωρισμένοι από μικροσυμφέροντα, ούτε από προνόμια της άπληστης και αδιάφορης για την Ελλάδα ψευδο-ελίτ που μας έτυχε, ούτε από διχαστικά συνθήματα εκείνων που βάζουν τους μικροκομματικούς τους τακτικισμούς πάνω από την κοινωνία.

Χρόνια πολλά Ελλάδα και Έλληνες, ανεξαρτήτως καταγωγής!




Δεν υπάρχουν σχόλια: