"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Το #metoo και η ταμπακιέρα

Toυ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ

Ως προς το όργιο, πλέον, των καταγγελιών από τον κόσμο του θεάματος, για “ηθική” εκτός των άλλων παρενόχληση, η χυδαιότητα της υπόθεσης είναι εκτυφλωτική: 

Πρώτον μιλάμε [επαναλαμβάνω] για τον κόσμο του θεάματος. 

Δεύτερον, οι καταγγέλλοντες, υφίσταντο αγογγύστως την “ηθική” και κάθε άλλη παρενόχληση, έχοντες λαμβάνειν εκ της ανοχής τους. 

Τώρα, το αν καθένας από μας θα ανεχόταν να τον βρίζει / βιάζει / δέρνει το αφεντικό του, σε σημείο να πάθει …θλάση απ’ τα χαστούκια [το διάβασα “με τα ίδια μου μάτια” αυτό] είναι προσωπικό του θέμα. 

Μόνο σύμπτωση πάντως δεν αποτελεί η έκρηξη καταγγελιών τώρα, που...

 

 εν μέσω [ισοπεδωτικής για τον πολιτισμό ιδίως] κρίσης, ο μισθουλάκος που συγκρατούσε την οργή, καθίσταται επισφαλής επί του παρόντος …και του μέλλοντος.
 

Και, εν τέλει, αναζητώντας το …ζητούμενο: δίπλα στην “ηθική δικαίωση” κλπ. υπάρχει περίπτωση να μην εμφιλοχωρεί η προσδοκία οικονομικών επανορθώσεων, εκ μέρους του ωρυόμενου [παρα-]καλλιτεχνικού κυκλώματος;


Δεν υπάρχουν σχόλια: