"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΡΑΓΙΑΔΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Διακόψτε την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και καταδιώξτε το Τσεσμέ


 
Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα για την τουρκική Navtex, για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Cesme, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
 

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική διακοίνωση. Τόνισε, μάλιστα, πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Δεν μας είπε, όμως, πώς πρέπει να αντιδράσουμε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σε περίπτωση που το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ΤΣΕΣΜΕ, εκτελέσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδος.

Εμείς θα σας θυμίσουμε το τι προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας σε περιπτώσεις εκτέλεσης ερευνών χωρίς άδεια σε υφαλοκρηπίδα άλλου κράτους.
 

Τι αναφέρει το άρθρο 77 του Δικαίου της Θάλασσας

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Άρθρο 77. Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα


    Το παράκτιο κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αυτής.
    Τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, είναι αποκλειστικά υπό την έννοια ότι αν το παράκτιο κράτος δεν εξερευνά την υφαλοκρηπίδα ή δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες χωρίς ρητή συναίνεση του παράκτιου κράτους.


Δικαίωμα καταδίωξης σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

Άρθρο 111. Δικαίωμα συνεχούς καταδίωξης


    Η συνεχής καταδίωξη ξένου πλοίου μπορεί να γίνεται όταν οι αρμόδιες αρχές του παράκτιου κράτους έχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι το πλοίο παραβίασε τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους αυτού.
    Το δικαίωμα της συνεχούς καταδίωξης εφαρμόζεται, mutatis mutandis*, για παραβάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένων και των ζωνών ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις της υφαλοκρηπίδας, των νόμων και των κανονισμών του παράκτιου κράτους που εφαρμόζονται σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα, περιλαμβανομένων και των ζωνών ασφαλείας. (*κατά περίπτωση, τηρουμένων των αναλογιών)
    Το δικαίωμα της συνεχούς καταδίωξης παύει μόλις το καταδιωκόμενο πλοίο εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του ή τρίτου κράτους.
    Το δικαίωμα της καταδίωξης μπορεί να ασκηθεί μόνο από πολεμικά πλοία ή στρατιωτικά αεροσκάφη ή άλλα πλοία ή αεροσκάφη με εμφανή διακριτικά στοιχεία ότι ανήκουν σε κρατική υπηρεσία και είναι εξουσιοδοτημένα για το σκοπό αυτό.


Επίσης σας θυμίζουμε τις δηλώσεις του υφυπουργού παιδείας, Άγγελου Συρίγου, επί του θέματος:


 

Αν μπει τουρκικό πλοίο εντός ελληνικής περιοχής, τι κάνουμε; Λέμε ξανά ότι το… έφερε ο αέρας;

Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι τμήμα των ανοιχτών θαλασσών. Εάν, όμως, επιχειρήσει ένα σκάφος έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας, τότε παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ένα κράτος νομιμοποιείται να διακόψει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο μήνυμα έχει δοθεί και προς την τουρκική πλευρά και προς όσους τρίτους έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πορεία που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από εκεί και πέρα θα αντιμετωπισθεί η παραβίαση σε τακτικό επίπεδο από εκείνους που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. Το τι θα περιλαμβάνει, θα είναι αντίστοιχο των μεθόδων που ακολουθούν οι Τούρκοι. Το κρίσιμο είναι η πολιτική απόφαση της Ελλάδος να μη δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.


Τα πράγματα είναι απλά

 

Κάντε αυτό που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας & προτείνει ο Συρίγος. 

 Διακόψτε την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και καταδιώξτε το Τσεσμέ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: