"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ: Τί (να) κάνουμε?

 

Toυ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ

Ενδεικτικό της κακοήθειας που τους χαρακτηρίζει, και του πόσο επικίνδυνο είναι για οποιονδήποτε να τους εμπιστευτεί: οι άνθρωποι που κάνουν [πολιτική, δημοσιογραφική κτλ.] καριέρα με σημαία τον σεβασμό στη διαφορετικότητα * είναι διαπρύσιοι κήρυκες της λογοκρισίας [= έκφρασης μη σεβασμού σ’ αυτήν]. Και πλέον, τώρα, της με συνοπτικές διαδικασίες εξαφάνισης όποιου διαφωνεί μαζί τους.

Ως λογική συνέπεια, η ανταλλαγή ιδεών εκτός επίσημου αφηγήματος θα συνεχιστεί στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου, στο σκηνικό του οποίου, υποτίθεται, υπήρχε χώρος για όλους.  

Το πρόβλημα έγκειται στο “δεδομένο” της διαδικτυακής επικοινωνίας ως μονόδρομου. “Όλα θα εξαρτηθούν” απ’ το αν το Parler θα βρει αλλού την τεχνική υποστήριξη που του παρείχαν οι Google, Amazon. Το ότι …η ίδια η φύση του μέσου εγγυάται ότι η δι’ αυτού επικοινωνία είναι συνώνυμη της λογοκρισίας και της παρακολούθησης, αποτελεί “λεπτομέρεια” προς αντιμετώπιση …στο μέλλον. “Λεπτομέρεια” αποτελεί και το ότι το διαδίκτυο προάγει εξ αρχής ως “επικοινωνία” ένα σόου με μάσκες, στο πλαίσιο του οποίου συντελείται η εξαφάνιση των προαπαιτούμενων για την ίδια τη δυνατότητα σχηματισμού άποψης : ειλικρίνεια, χρόνος για σκέψη, στοιχειώδης νηφαλιότητα.
 

Κάποιοι έχουν υπνωτίσει τον πληθυσμό του πλανήτη, υποβάλλοντάς του την ιδέα ενός “θαυμαστού καινούργιου κόσμου” φανταστικού κι όμως, με κάποιο τρόπο, “υπαρκτού”, υποκατάστατου της πραγματικότητας. 

Χάρη στην προπαγάνδα τους, κατάφεραν να εγκλωβίσουν δισεκατομμύρια ανθρώπων. 

Κάποια στιγμή, με ανάμικτα συναισθήματα, αντιληφθήκαμε ότι οι πόρτες είναι κλειστές, κι ότι έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει. Όχι μόνο αυτό, αλλά κι ότι δικαίωμα ύπαρξης εδώ έχουν μόνο οι συμμορφούμενοι με το επίσημο αφήγημα. Οι υπόλοιποι, καλούμαστε να συνεχίσουμε να ζούμε ως κλινικά νεκροί, μια και …ζωή χωρίς “επικοινωνία” δεν νοείται.
 

Η ανάκτηση επαφής με την πραγματικότητα θα ξεκινήσει, αν ξεκινήσει, με μια απλή συνειδητοποίηση:  

 

Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα διαφημιστικής ύπνωσης – ένα όνειρο. 

Κατόπιν έρχεται η “ανάμνηση” του ότι …η ανθρωπότητα ξεκίνησε απ’ το τίποτα, έχτισε πολιτισμούς, αξίες, κάθε είδους δεσμούς και σχέσεις, χωρίς καμιά βοήθεια από κανένα διαδίκτυο.

* …μεταξύ άλλων, εκείνη του Μουσουλμάνου που υποστηρίζει την κλειτοριδεκτομή σε 3χρονα κορίτσια, ή του “liberal” που ισχυρίζεται ότι ένας 12χρονος μπορεί να αποφασίζει για την αλλαγή του φύλου του. Με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης συντάσσεται ο …president elect αυτοπροσώπως.



Δεν υπάρχουν σχόλια: