"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Επιλεκτική αναφορά αριθμών & δυσπιστία πολιτών

 

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

 

 Ίσωςσας κουράσω σήμερα με αριθμούς αλλά ελπίζω στο τέλος να με συγχωρήσετε…

     Στην Πατρίδα μας μειώνεται με εντυπωσιακό ρυθμό η πληθυσμιακή μας οντότητα καθώς κάθε χρόνο ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία θανάτων και γεννήσεων της ΕΛΣΤΑΤ.

     Στο χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2019, έχουμε χάσει το αντίστοιχο πληθυσμιακό σύνολο μιας πόλης του μεγέθους της Πάτρας καθώς με 725,969 θανάτους και 541,869 γεννήσεις είχαμε μια απώλεια της τάξης των 184,100 συμπολιτών μας!

     Εάν αναρωτηθείτε γιατί ξεκινώ την αναφορά στο οξύ δημογραφικό μας πρόβλημα από το 2014 ενώ το δημογραφικό είναι παλιό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκα το 1991

 

     Θα απαντήσω άμεσα:

    Το πρωί της 10ης Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι ο 66χρονος προσκυνητής (με υποκείμενα νοσήματα) που επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό,  είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Ρίου στις 2 Μαρτίου και αφού διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου τελικά υπέκυψε.

     Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου είχαμε περιορισμούς και από τις 23 Μαρτίου καραντίνες και lockdowns. Στη συνέχεια είχαμε χαλάρωση, αφίξεις εκατομμυρίων τουριστών, και από τις 7 Νοεμβρίου οι καραντίνες και τα lockdown επανήλθαν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2021.

     Οι σχεδόν παγκόσμιες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κοινωνικών επαφών λέγεται ότι θα έχουν σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στην Ανθρωπότητα και φυσικά και σε εμάς τους Έλληνες και πολύ σοβαρές (κάποιοι λένε καταστροφικές) συνέπειες στην Παγκόσμια και στις Ενικές Οικονομίες όπως και στην δική μας.

     Επιπρόσθετα, οι αναβολές χειρουργείων και θεραπειών για ήδη πάσχοντες από ποικιλία σοβαρών νοσημάτων όπως καρκίνους, καρδιοπάθειες κοκ και η διενέργεια απαραίτητων διαγνωστικών τεστ εικάζεται ότι  ίσως συνδράμουν στο εγγύς μέλλον στην αύξηση θανάτων παγκοσμίως και, φυσικά, και στην Πατρίδα μας.

     Ξεκίνησα την αναφορά μου σε γεννήσεις/θανάτους από το 2014 και εδώ καλώ την προσοχή σας σε Έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο ως «Γρίπη και Εποχική Γρίπη»  https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/

όπου με τίτλο «Η Δραστηριότητα της Γρίπης στην Ελλάδα Περίοδος 2018-2019» στο Διάγραμμα 9 στη σελίδα 22 βλέπουμε ότι:

     Στην χρονική περίοδο 2014-2015 έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα 4161 συμπατριώτες μας από γρίπη Α(Η3Ν2) και Β

     Στην χρονική περίοδο 2016-2017 έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα 3544 συμπατριώτες μας από γρίπη τύπου Α(Η3Ν2).

     Η συγκεκριμένη  Έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνει: «Το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων που αποδίδονται στη γρίπη εκτιμάται ότι συνέβησαν σε ηλικιωμένα άτομα (65 ετών και άνω), και στην πλειοψηφία τους μπορούν να αποδοθούν στον ιό γρίπης Α(Η3Ν2)».

   Και στις δύο περιπτώσεις, καθώς δεν είχαμε κατάσταση πανδημίας, δεν επιβλήθηκαν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας με lockdown, τήρησης αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας.   

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/etisia_ekthesi_gripis_2018_2019.pdf

     Καλώ τώρα την προσοχή σας σε έναν άλλο τύπο αριθμών και αριθμητικών συνόλων και συγκεκριμένα στην καταγραφή περίπου 120,000 θανάτων κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι αναλογικά ΚΑΘΕ μήνα χάνουμε περίπου 10,000 συμπατριώτες μας!.. 

     Δεν απαιτείται πτυχίο μαθηματικών για να υπολογίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι στο χρονικό διάστημα 10 μηνών, και συγκεκριμένα από την 10η Μαρτίου 2020 την ημέρα που έχασε τη ζωή του o πρώτος συμπατριώτης μας από επιπλοκές του covid-19  μέχρι χθες, 10 Ιανουαρίου, 2021 έχουν ήδη πεθάνει στην Ελλάδα περίπου 100,000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από διάφορες αιτίες…

     Σε καθημερινή βάση στα δελτία ενημέρωσης του ΕΟΔΥ έχουμε αναφορές σε αριθμούς που αφορούν σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους.

     Δεν έχουμε αναφορές σε αριθμούς συμπατριωτών μας που καταγράφηκαν «θετικοί» ως κρούσματα του covid-19 αλλά θεραπεύθηκαν, ούτε αναφορές στους λίγο περισσότερο από περίπου 10,000 συμπατριώτες μας που πεθαίνουν κάθε μήνα από διάφορες άλλες αιτίες.

     Αν και είμαι μέλος της «τρίτης ηλικίας» δεν τρομάζω διαβάζοντας τους αριθμούς θανάτων από επιπλοκές του covid-19 έστω και αν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: «Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

https://eody.gov.gr/20210110_briefing_covid19/

     Απλά έχω την άποψη ότι οι αναφορές σε καθημερινούς ή μηνιαίους θανάτους συμπατριωτών μας από όλες τις άλλες αιτίες θα «έβαζαν τα πράγματα σε...

 

 διαφορετικό οπτικό κάδρο εκτίμησης της απειλής της πανδημίας» και θα μας προετοίμαζαν ψυχολογικά για την εξαιτίας των μέτρων πιθανολογούμενη αύξηση θανάτων την επαύριον της πανδημίας. 

     Ίσως να είμαι υπερβολικός…

     Από τις 10 Μαρτίου 2020 μέχρι χθες 10 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είχαμε στην Ελλάδα 5,263 θανάτους από την πανδημία covid-19 και 144,738 κρούσματα. Συνεπώς στην Πατρίδα μας το ποσοστό θνησιμότητας από επιπλοκές κορονοϊού είναι περίπου 3,6%.    

     Μέχρι σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου JohnsHopkins (CoronaVirusResourceCenter) σε Παγκόσμια κλίμακα με 1, 935,613 θανάτους σε 90,298,391 κρούσματα το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 2,1%.

Παραθέτω τα μέχρι σήμερα σε φθίνουσα κλίμακα ποσοστά θνησιμότητας στα μέλη της Ομάδας G-7 (οι περισσότερο αναπτυγμένες βιομηχανικά Οικονομίες του Κόσμου) στις οποίες ο covid-19 ήδη προκάλεσε τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις:

Ιταλία 3,5%,

Μ. Βρετανία 2,7%,

Καναδάς 2,6%,

Ισπανία 2,5%,

Γαλλία 2,4%,

Γερμανία 2,1%,

ΗΠΑ 1,7%, 

(το 1998 έγιναν G-8 με την υποδοχή της Ρωσίας που αποβλήθηκε το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Ρωσία έχει ποσοστό θνησιμότητας 1,8%)

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

     Από τις 10 Μαρτίου του 2020 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021 δεν είχαμε αναφορές από τον ΕΟΔΥ σε θανάτους από τις άλλες μορφές γρίπης (Α και Β τύπων) και πιστεύω ότι ο αριθμός θα είναι μικρός καθώς πολλοί συμπατριώτες έκαναν τα σχετικά εμβόλια, είχαμε μεγάλα χρονικά διαστήματα απομόνωσης με lockdown και γενικευμένη χρήση μάσκας. 

     Κλείνω υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι ΔΕΝ είμαστε αριθμοί και για κάθε συνάνθρωπό μας που πεθαίνει από covid-19 το ποσοστό απώλειας είναι 100% και η θλίψη συγγενών και φίλων δεν επιδέχεται ποσοστώσεις!...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: