Φοιτητές του Αριστοτελείου, στη Θεσσαλονίκη, θέλουν να προαχθούν στο επόμενο έτος χωρίς εξετάσεις και με αυτό το ευγενές αίτημα έκαναν χθες παράσταση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. (Παρεμπιπτόντως, ιδού επιτέλους κάτι στο οποίο μπορεί να είναι περιστασιακά χρήσιμο αυτό το άχρηστο υπουργείο: να διαμαρτύρονται εκεί απ’ έξω οι ευήθεις, ώστε να μένουν με την ικανοποίηση ότι κάτι έκαναν...)
Μιλούμε, ασφαλώς, για ελάχιστους φοιτητές και το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι σχετικές φωτογραφίες: ίσα ίσα όσα άτομα χρειάζονται για να κρατούν δύο ψωραλέα πανό, δηλαδή λιγότερα από δέκα. Σε ένα από αυτά, μάλιστα, διακρίνεται και το hashtag της ομάδας τους στα κοινωνικά δίκτυα: «foitites enantia stin exetastiki». Θέλει, όμως, κάτι πολύ ιδιαίτερο για να μπορείς να προωθείς ένα τέτοιο αίτημα με το πρόσωπό σου χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και περιττές ντροπές, χωρίς καν να αισθάνεσαι την ανάγκη να δικαιολογηθείς στον εαυτό σου για τον κυνισμό σου.
Τι ζητούν τα παιδιά;
Από μια άλλη πλευρά, μπορείς να το δεις και ως κουτοπόνηρο σόφισμα, που έχει τον σκοπό να απαλλάξει και την πλευρά των πανεπιστημιακών αρχών από την ευθύνη, διότι οι φοιτητές δεν απευθύνονται στους καθηγητές για να τους πουν «περάστε μας χωρίς εξετάσεις»· ζητούν απλώς τα μαθήματα αυτά, κάπως, βρε αδελφέ, «να περαστούν».
Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι οι ίδιοι φοιτητές που αφηνιάζουν όταν ακούν για σύνδεση της ανωτάτης παιδείας με την οικονομία και τις αγορές. Προφανέστατα, είναι επίσης οι φοιτητές που δεν τους απασχολεί καθόλου η ανταγωνιστικότητα του πτυχίου τους, διότι περιμένουν ότι αυτή την εγγυάται το κράτος. Αυτοί πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο όχι για να αποκτήσουν για τον εαυτό τους έναν τρόπο σκέψης και ανάλυσης της πραγματικότητας, αλλά για να πάρουν κάποια στιγμή ένα χαρτί που θα τους δίνει δικαιώματα απασχόλησης στο Δημόσιο. Είναι οι κατεξοχήν άχρηστοι και η σκληρότερη ειρωνεία εις βάρος τους είναι ότι αυτοί οι φουκαράδες πιστεύουν κιόλας ότι έτσι πολεμούν τον καπιταλισμό!
Πού βασίζουν, όμως, αυτό που θεωρούν δίκιο τους και το διεκδικούν;
Τα παράπονά τους περιλαμβάνουν τα πάντα: καθυστερήσεις στην παραλαβή των συγγραμμάτων, αλλά και δυσκολίες πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως και έλλειψη τεχνικών μέσων (υπολογιστές και πρόσβαση στο Διαδίκτυο), παρά την ευκολία πρόσβασης που διαθέτουν στα κοινωνικά δίκτυα και στον κάθε είδους χαβαλέ που προσφέρει το Ιντερνετ, όταν οι ίδιοι προβάλλουν το hashtag της ομάδας τους.
Ολα τα παραπάνω είναι τα καθιερωμένα και αναμενόμενα, αλλά το καλύτερο, το «foitites enantia stin exetastiki», το κρατάνε για το τέλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου