Χθες έθεσα στα social media ένα ερώτημα:
"Στην Ιταλία, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, εφαρμόζουν στις βαρειές περιπτώσεις πρωτόκολλο επιλογής ασθενών. Δηλαδή οι γιατροί αποφασίζουν ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και αυτόν βάζουν στη ΜΕΘ. Ο άλλος πεθαίνει. Το ίδιο ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και στη Γαλλία. Αν, χτύπα ξύλο, χρειαστεί να το κάνουμε κι εμείς, κι η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν 65άρη Έλληνα που πληρώνει μια ζωή ασφαλιστικές εισφορές και σε έναν 30άρη Σομαλό που εισέβαλε στη χώρα χθες, τι προβλέπεται από το πρωτόκολλο κύριε Μηταράκη; Ήρεμα ρωτάω."
Βέβαια ο Έλληνας έχει συνηθίσει να εθελοτυφλεί. Οπότε, για να μη δώσει απάντηση, καταγγέλλει το ερώτημα! Και τι δεν μου έσυραν οι συριζογαλαζαίοι! Απάντηση όμως, κανένας. Είναι πολύ βολικός ο ανθρωπισμός των ευχών, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει στην πραγματική ζωή.
Γιατί έθεσα το ερώτημα;
70 χρόνια ειρήνης μάς έκαναν να πιστεύουμε ότι είμαστε αθάνατοι. Κι έρχεται ένας τόσος δα κορονοϊός να μας θυμίσει ότι στη ζωή υπάρχουν και τραγικά διλήμματα.
Θα δώσω λοιπόν εδώ, σαφή απάντηση στο ερώτημά μου:
Θέση στη ΜΕΘ έχει ο 65χρονος Έλληνας. Αυτός που κατά τεκμήριο πληρώνει το σύστημα υγείας.
Το ίδιο ακριβώς θα αποφασίσει και ο στρατιωτικός γιατρός εάν στο πεδίο της μάχης κληθεί να περιθάλψει δύο τραυματίες με τα ίδια σοβαρά τραύματα και τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης: εσένα (ή τον γιο σου) και έναν στρατιώτη του εχθρού. Αν χρειάζονται και οι δύο αίμα αλλά οι μπουκάλες που έχει φτάνουν μόνο για τον έναν, θα τις δώσει στον "δικό μας".
Το ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα είναι πρόβλημα και εις βάρος όλων, γιατί δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο κομμουνιστής γιατρός αν έχει να επιλέξει ανάμεσα στον ταξικό εχθρό και στον εισαγόμενο προλετάριο.
Δυστυχώς ο πραγματικός κόσμος έχει ΠΑΝΤΑ πεπερασμένους πόρους.
ΣΗΜ: Μια πολύ σοβαρή προσέγγιση στα δύσκολα διλήμματα της Ιατρικής των Καταστροφών μπορείτε να βρείτε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου