Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς (και ταυτοχρόνως ακριβή) «διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία» επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να δικαιολογήσει την αύξηση της αποζημίωσης χρήσης των ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας, διότι δεν την κατέθεσε ποτέ στον δημόσιο διάλογο. Είπε, όμως, «με βάση αυτή το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη» (Στ. Πέτσας 26.3.2020).
Η ελληνική εμπειρία, όμως, τουλάχιστον από τα κρατικά νοσοκομεία, άλλα δείχνει.
Σε πανεπιστημιακή μελέτη για το νοσοκομείο Ιωαννίνων το μέσο συνολικό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας ήταν 883,2 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου το κόστους μισθοδοσίας ιατρών και νοσηλευτών (ΕΑΠ, Οκτώβριος 2016).
Στη διδακτορική της διατριβή η κ. Δήμητρα Γ. Καραμπάτσου για την πανεπιστημιακή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Οι Αγιοι Ανάργυροι» το έτος 2011 βρήκε το κόστος λειτουργίας σε 573,18 ευρώ.
Η έρευνα που έγινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, για την τετραετία 2014-2017, έδειξε ότι το μέσο κόστος ήταν 464,84 ευρώ ανά ημέρα νοσηλείας (ΕΑΠ, Σεπτέμβριος 2019).
Γενικώς υπάρχουν –όλως παραδόξως– πολλές έρευνες για το κόστος νοσηλείας σε ΜΕΘ και καμιά δεν πλησιάζει τις 2.000 ευρώ που διατυμπάνισε –με βάση «διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία»– η κυβέρνηση.
Βεβαίως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ειδικώς σε ό,τι αφορά τα πολύπλοκα οικονομικά της Υγείας. Τα παραπάνω στοιχεία είναι του παρελθόντος και πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει· στις έρευνες που γίνονται στο Δημόσιο δεν προσμετρούνται το κόστος αποσβέσεων και πιθανώς άλλα κόστη.
Δεν πρέπει να καταλήξουμε γρήγορα σε συμπεράσματα.
Το πρόβλημα είναι πως ούτε η αντιπολίτευση μας διαφωτίζει. Ο κ. Παύλος Πολάκης σκούζει για την αύξηση του νοσηλίου από 800 σε 1.600 ευρώ, διά της μεθόδου του κρεοπωλείου: είναι 3 κιλά και 200 γραμμάρια, να το αφήσω;
Ο τέως αναπλ. υπουργός Υγείας προτείνει να συζητηθεί, αν κρίνεται απαραίτητο, «μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20%-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους» (fb 24.3.2020).
Γιατί μια μικρή και όχι μεγάλη αύξηση; Γιατί 20%-25% και όχι 10%; Ενας Θεός ξέρει...
Το ζήτημα είναι ότι...
για μία ακόμη φορά ο δημόσιος διάλογος γίνεται με κραυγές και χωρίς στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσουν οι ΜΕΘ, απλώς καλούμαστε, βάσει των κομματικών προκαταλήψεων, να πιστέψουμε είτε τον έναν είτε τον άλλον.
Φοβόμαστε, δε, ότι δεν θα μάθουμε ποτέ.
Απλώς θα τις πληρώσουμε.
ΥΓ. Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν: Και οι δημοσιογράφοι τι κάνουν; Η αλήθεια είναι πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι ειδήμονες για να δίνουν απαντήσεις επί παντός επιστητού. Δουλειά τους είναι να ρωτούν και των κυβερνώντων να απαντούν με συγκεκριμένα στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου