"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: 10 χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλον τον κόσμο


 
Καταλονία: Tió de Nadal
Αρχίζοντας στις 8 Δεκεμβρίου, στη Γιορτή της Άμωμου Σύλληψης, η οικογένεια αρχίζει να «στολίζει» ένα κούτσουρο κάθε βράδυ. Η παράδοση υπαγορεύει ότι τα παιδιά πρέπει να φροντίζουν το κούτσουρο, να το ταΐζουν και να το κρατούν ζεστό, έτσι ώστε την ημέρα των Χριστουγέννων να φέρει τα δώρα. Την Ημέρα των Χριστουγέννων (ή μερικές φορές την Παραμονή των Χριστουγέννων) η οικογένεια βάζει το κούτσουρο στη φωτιά και το διατάζει να βγάλει τα δώρα, χτυπώντας το με ένα ραβδί. Τρυφερά πράματα…


Ουγγαρία: Szaloncukor
Είναι ένα είδους γλυκού με σοκολάτα, το szaloncukor συνδέεται παραδοσιακά με τα Χριστούγεννα της Ουγγαρίας. Συχνά στολίζει χριστουγεννιάτικα δέντρα και δίνεται στα παιδιά.

 
Φιλιππίνες: Φεστιβάλ γιγάντιων φανών
Το ετήσιο φεστιβάλ πραγματοποιείται στην πόλη Σαν Φερνάντο το Σάββατο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων. Γίνεται και διαγωνισμός για τον καλύτερο και εντυπωσιακότερο φανό.


Σουηδία: Gävle Goat
Στη σουηδική πόλη Gävle, οι κάτοικοι στήνουν μια γιγαντιαία εκδοχή της ενδημικής σουηδικής κατσίκας Yule φτιαγμένης από άχυρο στην Πλατεία του Κάστρου, στα σουηδικά Slottstorget.



Αυστρία: Krampuslauf Wiener Neustadt
Σε πολλές αυστριακές πόλεις, οι άνδρες ντύνονται Krampus, ένα τέρας δηλαδή με κέρατα που τιμωρεί τα ζωηρά και άτακτα μικρά παιδιά, και παρελαύνουν στους δρόμους.


Νορβηγία: Κρύβοντας τη σκούπα
Σύμφωνα με τις παραδόσεις της Νορβηγίας, την Παραμονή των Χριστουγέννων καταφθάνουν τα κακά πνεύματα, οπότε για να εμποδίσουν την άφιξή τους οι νοικοκυρές πρέπει να κρύψουν τις σκούπες.



Κολομβία: Η Ημέρα των...


 Μικρών Κεριών
Στις 7 και στις 8 Δεκεμβρίου, οι Κολομβιανοί γιορτάζουν την Ημέρα των Μικρών Κεριών ή αλλιώς Día de las Velitas. Για να σηματοδοτήσουν την έναρξη των Χριστουγέννων και να τιμήσουν την Παναγία και την Άμωμη Σύλληψη, οι Κολομβιανοί βάζουν κεριά στα παράθυρα και τις αυλές των σπιτιών τους.

 
Ιαπωνία: Γεύμα στα KFC
Υπολογίζεται ότι 3.6 εκατομμύρια Ιαπώνων «χαϊδεύουν» τον εαυτό τους χριστουγεννιάτικα χαρίζοντάς τους ένα γεύμα στα KFC. Σύμφωνα με το BBC, λίγο μετά το άνοιγμα του πρώτου εστιατορίου το 1970, ο διευθυντής Takeshi Okawara αποφάσισε να πουλήσει «πάρτι βαρέλια» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Σύντομα, το χριστουγεννιάτικο γεύμα στα KFC έγινε παράδοση…


Γερμανία: Τα παπούτσια έξω
Τα παιδιά αφήνουν έξω από το σπίτι τα παπούτσια τους γεμάτα με καρότα και σανό, ώστε να τα φάει το άλογο του Αγίου Νικολάου. Το πρωί, αν τα παιδιά ήταν καλά, θα βρουν τα παπούτσια τους γεμάτα γλυκά.


Ιρλανδία: Καρυδόπιτα κι ένα πάιντ Guinness
Τα παιδιά στην Ιρλανδία αφήνουν έξω μια καρυδόπιτα και ένα πάιντ μπίρα Guinness για τον Αγιοβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: