"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: H σκοτεινή ιστορία των μυστικών προγραμμάτων της CIA για τον έλεγχο της σκέψης

Στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου η CIA είχε πειστεί ότι οι κομμουνιστές είχαν ανακαλύψει ένα φάρμακο ή μια τεχνική που τους επέτρεπε να ελέγχουν την ανθρώπινη σκέψη.
 

Έτσι η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, που πειραματιζόταν με διάφορες μεθόδους -ακόμη και εκπαιδεύοντας ζώα για μυστικές αποστολές- ξεκίνησε ένα ανάλογο δικό της, απόρρητο πρόγραμμα με αφετηρία το Φορτ Ντέτρικ, μια ελάχιστα γνωστή βάση των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοτεινό παρελθόν, για να νικήσει τους Σοβιετικούς.

 


Δημιουργός και επικεφαλής του προγράμματος αυτού της CIA ήταν ένας χημικός ονόματι Σίντνεϊ Γκότλιμπ. Ορισμένα από τα πειράματά του χρηματοδοτούσαν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Στίβεν Κίνζερ, που ερεύνησε επί χρόνια το θέμα, άλλα διεξάγονταν σε αμερικανικές φυλακές και κέντρα κράτησης στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες με τα ανθρώπινα πειραματόζωα να υποβάλλονται σε απίστευτα ψυχολογικά βασανιστήρια και ηλεκτροσόκ, ενώ τους χορηγούνταν και μεγάλες δόσεις LSD.

«Ο Γκότλιμπ ήθελε να βρει έναν τρόπο να ελέγχει τα μυαλά των ανθρώπων και διεπίστωσε ότι η διαδικασία αυτή αποτελείτο από δύο στάδια. Πρώτα έπρεπε να “σβήσεις” τον εγκέφαλο και στη συνέχεια να βρεις τρόπο να καλύψεις το κενό με ένα νέο μυαλό. Δεν τα κατάφερε αναφορικά με το δεύτερο στάδιο, αλλά έκανε πολλή δουλειά στο πρώτο»,λέει ο Κίνζερ. «Πόσα ακριβώς ήταν τα θύματα αυτών των πειραμάτων δεν γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα ήταν πολλά και πολλές ζωές καταστράφηκαν», συμπληρώνει στο βιβλίο του με τίτλο “Poisoner in Chief” (σε ελεύθερη μετάφραση «ο αρχιδηλητηριαστής»).

 

Πώς η CIA έφερε το LSD στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της έρευνας για φαρμακευτικές ουσίες που θα επέτρεπαν τον έλεγχο της σκέψης οι επιστήμονες της CIA ανακάλυψαν την ύπαρξη του LSD, που έγινε έμμονη ιδέα σε πολλούς από τους πρώτους διευθυντές του MK-ULTRA.


Ο Γκότλιμπ θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλιστα ο άνθρωπος που έφερε το LSD στις ΗΠΑ. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ζήτησε από τη CIA να αγοράσει έναντι 240.000 δολαρίων όλα τα διαθέσιμα αποθέματα LSD του πλανήτη. Τα έφερε στην Αμερική κι άρχισε να τα διανέμει σε νοσοκομεία, κλινικές και φυλακές ζητώντας τους -μέσω εικονικών ιδρυμάτων- να κάνουν έρευνες για να διαπιστώσουν πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στη χορήγηση του LSD και αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό ως εργαλείο για τον έλεγχο της σκέψης. Πολλοί από αυτούς που μετείχαν σε αυτά τα εθελοντικά πειράματα της CIA κι άρχισαν να παίρνουν LSD -ανάμεσά τους ο συγγραφέας του «Στη Φωλιά του Κούκου» Κεν Κέισι, ο στιχουργός των Grateful Dead, Ρόμπερτ Χάντερ και ο ποιητής και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς των μπητ, Άλεν Γκίνσμπεργκ- ενθουσιάστηκαν με την ουσία κι άρχισαν να μιλούν στους φίλους τους γι’ αυτήν, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοσή της…
 

Τα πειράματα με τους φυλακισμένους:


Ένας από τους φυλακισμένους που συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα, νομίζοντας ότι πρόκειται, όπως του είπαν για ένα πείραμα με στόχο την θεραπεία της σχιζοφρένειας, ήταν ο διαβόητος γκάνγκστερ της Βοστώνης Ουάιτι Μπάλτζερ, που βρέθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο νεκρός στο κελί του .


 

O Σίντνεϊ Γκότλιμπ ενέκρινε μ’ αυτή την επιστολή που φέρει ημερομηνία 9 Ιουνίου 1953 το υποπρόγραμμα του MK-ULTRA για τη χρήση του LSD / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
 

Στο πλαίσιο του πειράματος του έδιναν καθημερινά για πάνω από έναν χρόνο LSD. Όπως ανακάλυψε αργότερα, ήταν απλώς ένα πειραματόζωο στα χέρια των ανθρώπων της CIA, που ερευνούσαν τις μακροπρόθεσμες αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στην ουσία, αν δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να χάσει το μυαλό του παίρνοντας LSD επί μεγάλο διάστημα. Ο Μπάλτζερ έγραψε αργότερα για τις τρομακτικές εμπειρίες του και προς το τέλος της ζωής του είχε ορκιστεί σε φίλους του ότι θα βρει εκείνον τον γιατρό στην Ατλάντα που ήταν επικεφαλής του προγράμματος και θα τον σκότωνε.
Η CIA προσέλαβε γιατρούς των Ναζί και Ιάπωνες βασανιστές για να διδαχθεί από τις μεθόδους τους

Το MK-ULTRA της CIA αποτελούσε ουσιαστικά τη συνέχεια πειραμάτων που είχαν ξεκινήσει οι Ιάπωνες και οι Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όχι μόνον βασίστηκε σε εκείνα τα πειράματα, αλλά η CIA προσέλαβε και τους ζωοτόμους και τους βασανιστές που είχαν εργαστεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να εξηγήσουν τι είχαν ανακαλύψει, ώστε να αξιοποιηθούν τα πορίσματά τους στη νέα έρευνα. Επί παραδείγματι γιατροί των Ναζί είχαν κάνει πειράματα με μεσκαλίνη στο Νταχάου και η CIA καιγόταν να μάθει αν η αυτή η παραισθησιογόνος ουσία αποτελούσε το κλειδί για τον έλεγχο της σκέψης. Έτσι προσέλαβαν τους Γερμανούς γιατρούς που είχαν μετάσχει στα πειράματα αυτά για να τους δώσουν τα «φώτα» τους.

Φορτ Ντέτρικ – η βάση των μυστικών προγραμμάτων της CIA για τον έλεγχο της σκέψης
Γιατροί των Ναζί έδωσαν πληροφορίες και για δηλητηριώδη αέρια εξηγώντας π.χ. σε αξιωματούχους της CIA πόσην ώρα χρειάζεται για να πεθάνει ένας άνθρωπος από την έκθεση του στο σαρίν.
 

Το κτίριο υπ’ αριθμ. 470 στο Φορτ Ντέτρικ, τη βάση των μυστικών προγραμμάτων της CIA για τον έλεγχο της σκέψης στο Μέριλαντ σε μια φωτογραφία του 2003 / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/Timothy Jacobsen
 

Οι γιατροί αυτοί των Ναζί, πήγαν μάλιστα στο Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ, που ήταν επί κάποιες δεκαετίες το επιτελικό κέντρο του MK-ULTRA. Την ίδια αυτή βάση είχαν επιλέξει το 1946 οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επειδή βρισκόταν σε μια απομονωμένη περιοχή, περίπου 80 χιλιόμετρα από την Ουάσιγκτον, και θα μπορούσαν εκεί να αναπτύξουν ανενόχλητες τα άκρως απόρρητα σχέδιά τους για τη διεξαγωγή βιολογικού πολέμου. Σήμερα το Φορτ Ντέτρικ με τα 600 κτίρια σε μια έκταση 52.000 στρεμμάτων είναι ένα από τα καλύτερα κέντρα έρευνας του πλανήτη για τοξίνες και αντιτοξίνες, το μέρος όπου αναπτύσσονται άμυνες για όλες σχεδόν τις λοιμώδεις νόσους.


Οι μυστικές φυλακές της CIA στο εξωτερικό
 

Ο Γκότλιμπ και η CIA δημιούργησαν μυστικά κέντρα κράτησης για τα πειράματά τους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και την ανατολική Ασία, ειδικά στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, που τελούσαν σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των Αμερικανών στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ως εκ τούτου ήταν μικρός ο φόβος για μπλεξίματα με το νόμο. Όπως αποκαλύπτει ο Κίνζερ, πράκτορες της CIA αιχμαλώτιζαν πράκτορες του εχθρού και άτομα ύποπτα ή που τα θεωρούσαν «αναλώσιμα». Άρπαζαν τα θύματά τους και τα έριχναν σε κελιά και μετά άρχιζαν τα πειράματα με τη χορήγηση φαρμάκων, με εμφυτεύσεις ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο και με ύπνωση και βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, αισθητηριακή απώλεια και έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες , ενώ τα βομβάρδιζαν ταυτόχρονα με ερωτήσεις στην ανάκριση για να δουν αν μπορούν να κάμψουν την αντίστασή τους, να τα λυγίσουν, να τα μετατρέψουν σε πειθήνια όργανα.


Το τέλος της καριέρας του «αρχιδηλητηριαστή»
 
Το τέλος της καριέρας του Γκότλιμπ σήμανε το 1972, όταν ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον απέπεμψε τον προστάτη του, διευθυντή της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς. Από τη στιγμή που καρατομήθηκε ο Χελμς – ο μόνος μέσα στη CIA που γνώριζε τις λεπτομέρειες του MK-ULTRA- ήταν θέμα χρόνου να εκδιωχθεί και ο Γκότλιμπ κι έτσι οι δυο τους αποφάσισαν να καταστρέψουν όλα τα αρχεία για το απόρρητο πρόγραμμα. Ο Γκότλιμπ πήγε μάλιστα στην αρχειοθήκη της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και διέταξε να καταστραφούν όλες οι κούτες με τους φακέλους για το MK-ULTRA. Όπως αποδείχθηκε, όμως, υπήρχαν και κάποιοι που φυλάσσονταν σε άλλα σημεία κι έτσι βγήκε στο φως ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά της CIA…

 

Πηγή: iefimerida.gr 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: