"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΑίικος ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Δεν είναι καθόλου καλά οι άνθρωποι. Από πότε είναι κακό να αγαπάς την ιδιαίτερη πατρίδα σου; - Η ψυχολογία των συναισθημάτων

Δρ. φιλοσοφίας και Ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών.


Από ό,τι μας έμαθε ο μακαρίτης ο Sigmund Freud, στον πυρήνα του ανθρώπινου ψυχισμού υπάρχουν και τα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, οργή, ευχαρίστηση, δυσαρέσκεια κτλ.), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Πολύ συχνά, καθορίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και οριοθετούν τις αξίες μιας κοινωνίας ή ενός ολόκληρου λαού. 


Από ό,τι γνωρίζω, επίσης, μία σημαντική έκφραση των συναισθημάτων είναι και το τραγούδι, καθώς και ο χορός, εκδηλώσεις που εκφράζουν και νοηματοδοτούν την ίδια τη ζωή μας.  Τα ίδια τα εθνικο-λαϊκά τραγούδια συνδέονται άμεσα με παραδόσεις εθνικο-πατριωτικές, με γλέντια, με γιορτές και με χορούς (όπως π.χ. ο καλαματιανός, ο τσάμικος, το πεντοζάλη κτλ.). Όλα αυτά τα στοιχεία  συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε "εθνική ταυτότητα" του πολίτη, ο οποίος αισθάνεται την ανάγκη να ανήκει σε μια ομάδα και σε έναν λαό και να αυτο-προσδιορίζεται ως προς την εθνικότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία κτλ.  Ακόμη και τα ζώα περιχαρακώνουν τον δικό τους βιότοπο, που είναι απαραίτητος για να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Μετά από αυτά τα εισαγωγικά θα μου επιστρέψετε τώρα να μπω στο κυρίως θέμα:  


Όπως μαθαίνω,  εφαρμόζεται, ήδη, το "δόγμα" της προληπτικής προσαγωγής, για ενδεχόμενες ενέργειες που θα μπορούσε κάποιος να τις σκεφτεί στο μυαλό του


Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης "πριν τελέσει…", συνέλαβαν τις προάλλες μία 90χρονη γριά από τη Θεσσαλονίκη, "επιχειρηματία" τερλικιών για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή. Της πήραν, μάλιστα, και δακτυλικά αποτυπώματα για την "κακουργηματική" αυτή πράξη. Εύγε! Την άλλη μέρα τιμώρησαν έναν στρατιώτη αλεξιπτωτιστή, γιατί τραγούδησε στον αέρα το άσμα "Μακεδονία ξακουστή…", το οποίο το απαγόρευσαν να ακούγεται στις παρελάσεις. Ένας ορειβάτης ανέβηκε στον Ψηλορείτη και από εκεί τραγούδησε το "Μακεδονία ξακουστή". Μήπως και αυτός πρέπει να συλληφθεί προληπτικά και να απαγορευτεί η ορειβασία, σε όσους μερακλώνονται και τραγουδούν πατριωτικά άσματα; 


Τώρα επειδή εγώ κατάγομαι από τη Μακεδονία, θέλω να θέσω ορισμένα ερωτήματα πρακτικού χαρακτήρα:


Αν με πιάσει το εθνικό και πατριωτικό μου συναίσθημα, μπορώ να τραγουδήσω στο μπάνιο μου το "Μακεδονία ξακουστή..;" Ή μήπως επειδή το σκέφτομαι και μόνον θα με συλλάβουν προληπτικά;  


Υπάρχουν και πολλά άλλα τραγούδια εθνικο-λαϊκά, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως, για παράδειγμα, το "δυο πόρτες έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα", και το "νυχτερίδες και αράχνες γλυκιά μου", του αείμνηστου Καζαντζίδη. Αν μερακλωθώ, βρε αδερφέ, μου επιτρέπεται, άραγε, να τα τραγουδήσω; Και, εν πάση περιπτώσει, ποιον ενδιαφέρει τι θα τραγουδώ εγώ στο μπάνιο μου; 


 Προφανώς, μπήκαμε σε μία περίοδο αριστερής αποκαθήλωσης όλων των εθνικών συμβόλων και  αναφορών στη ιστορία του ελληνικού έθνους και του ελληνικού πολιτισμού.  


Θα έπρεπε να το περιμένουμε. Μερικοί από αυτή την "παρέα" που μας κυβερνά, δεν υπηρέτησαν ούτε στον ελληνικό στρατό και το γεγονός ότι συνεργάστηκαν επί τέσσερα χρόνια με ένα κομμάτι της εθνο-λαϊκιστικής δεξιάς, το έκαναν μόνο και μόνο για να παραμείνουν "άλλα τρία λεπτά" στην εξουσία.


Έζησα οκτώ δεκαετίες μέχρι σήμερα και μόλις τώρα μαθαίνω (με καθυστέρηση ογδόντα ετών), ότι η ελληνική Μακεδονία δεν υπήρχε και όταν οι άνθρωποι έλεγαν "Μακεδονία", εννοούσαν τη Μακεδονία των Σκοπίων.  


Εύγε! κύριε υπουργέ. Συνεπώς, εγώ τώρα θα πρέπει να πολιτογραφηθώ εξαρχής ως πολίτης της "Μακεδονίας του Παππά". 


Σε μία εποχή που η Ελλάδα πλήττεται από την οικονομική κρίση, που ο μισός και παραπάνω πληθυσμός βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, που τα  πολεμικά σύννεφα από γύρω -γύρω (κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας) απειλούν τη χώρα, αυτοί κάθονται τώρα και προπαγανδίζουν καινούργιες θεωρίες για το Αιγαίο και το Καστελόριζο. 


Δεν είναι καθόλου καλά οι άνθρωποι. Από πότε είναι κακό να αγαπάς την ιδιαίτερη πατρίδα σου; 


Και ένα τελευταίο: Η ιστορία και ο πολιτισμός κάθε λαού...


 έχει μία συνέχεια και μία συνοχή.


 Αυτοί που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να ανακόψουν την πορεία της ιστορίας και την δυναμική της, παραχαράσσοντας τα ιστορικά γεγονότα, κάποτε η ίδια η ιστορία θα τους γράψει στις μαύρες σελίδες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: