"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Το «γεω» μπροστά από την «πολιτική»



«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται πως είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, πιστός ακόλουθος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εάν είναι έτσι, μπορεί όταν πηγαίνει για ύπνο κάθε βράδυ να λέει την προσευχή του και να ρωτάει τον Θεό: “Γιατί δεν έπλαθες μερικά βουνά στην Ουκρανία;”». Με αυτές τις αράδες ξεκινά ο Tim Marshall το βιβλίο του «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας» (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα). Είναι προφανές πως αν η γη της Ρωσίας είχε κάποια βουνά στα δυτικά της, θα είχε γλιτώσει και εκείνη και η Ουκρανία από αχρείαστες πολεμικές επιθέσεις που ευνοούνται από τις ανοχύρωτες, απέραντες πεδιάδες.


Ο Marshall, ως διπλωματικός συντάκτης, ξεδιπλώνει με δημοσιογραφικό και ταυτόχρονα επιστημονικό τρόπο τη σημασία της γεωγραφίας όχι μόνο για την Ιστορία που ξέρουμε αλλά και για την Ιστορία που γράφεται τώρα


Σε 10 κεφάλαια, από τη Ρωσία μέχρι την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική τη Μέση Ανατολή, την Ινδία με το Πακιστάν, την Κορέα με την Ιαπωνία, τη Λατινική Αμερική και την Αρκτική, ο συγγραφέας αναλύει τους λόγους για τους οποίους ένας ποταμός ή μια αμμοθύελλα αποδεικνύονται πιο δυνατά από τους δορυφόρους και το Ιντερνετ.


Το Μακεδονικό, η διαμάχη της Ελλάδας με την Τουρκία πάνω από το Αιγαίο, οι αναταραχές στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το τείχος που θέλει να ορθώσει ο Τραμπ στο Μεξικό, ο πόλεμος Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όλες τέλος πάντων οι μεγάλες, ιστορικές διαμάχες αυτού του πλανήτη έχουν κάτι κοινό: Τη γεωγραφία.  


Στη γειτονιά μας το ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ευλογία και κατάρα μαζί, ήταν αυτή που ανέκαθεν καθόριζε τις εξελίξεις, ή τουλάχιστον τις συνδιαμόρφωνε μαζί με τις αποφάσεις των ηγετών της και τις ευρύτερες οικονομικοπολιτικές ισορροπίες.


Αν, λοιπόν, προσθέσουμε το «γεω» μπροστά από την πολιτική, τότε έχουμε τη γεωπολιτική και αλίμονο στο λαό ή τον πολιτικό που θα επιλέξει να την αγνοήσει


Διότι...


  όπως υπενθυμίζει ο Marsall, πρέπει «η γεωγραφία να πει την τελευταία της λέξη


Οι επιταγές της γεωγραφίας, τις οποίες ο Αννίβας, ο Σουν Τσου και ο Μέγας Αλέξανδρος γνώριζαν τόσο καλά, εξακολουθούν να ισχύουν και για τις σημερινές ηγεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: