"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Το μουντιάλ του Αλέξη





Καθόντουσαν όλοι γύρω γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι στο Μέγαρο Μαξίμου: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε παραγγείλει σουβλάκια. Ο πρωθυπουργός είχε ανάψει ένα πούρο, συνήθεια που του έμεινε μετά το τελευταίο του ταξίδι στην Κούβα. Ο Νίκος Παππάς του ζήτησε να του το δώσει να πάρει μια τζούρα και μετά να το δώσει στον επόμενο για να πάρουν όλοι από μια, συνήθεια που του έμεινε από τα φοιτητικά του χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν του έδωσε τίποτα: το πούρο του νικητή της μάχης για το μουντιάλ, θα το κάπνιζε μόνος του, αφού είχε καταφέρει το αδιανόητο, δηλαδή να φέρει το παγκόσμιο κύπελλο του 2030 στην Ελλάδα.



«Εμείς θα το διοργανώσουμε» είπε. 


Η Ολγα Γεροβασίλη τον κοίταξε απορημένη (δηλαδή με το βλέμμα που έχει πάντα). «Μα πως το ξέρεις Αλέξη; Αφού ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση» τον ρώτησε.  


«Είπα στον Ινφαντίνο ότι αν δεν μου το δώσει θα το καταργήσω με ένα νόμο και ένα άρθρο», απάντησε ο Αλέξης. Και όλοι χειροκρότησαν φωνάζοντας «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» και «ΠΑΟ θρησκεία, θύρα 13». Μόνο ο Τσακαλώτος είπε ΠΑΟΚ, αλλά δεν το κατάλαβε κανείς.



Είπα «όλοι»; 


Δεν είναι αλήθεια. Ο Νίκος Φίλης, κουνούσε το κεφάλι του διαρκώς. «Αλέξη» του είπε «πως σου ήρθε να κάνεις αυτή την τρέλα;»


«Κοίτα βρήκα μια παλιά πρόταση του Γιώργου του Καρατζαφέρη, που μου είχε ζητήσει να προτείνω στη FIFA να συνδιοργανώσει η Ελλάδα το μουντιάλ του 2030 με το Ισραήλ και την Κύπρο. Άλλαξα τα ονόματα κι έβαλα τους Βαλκάνιους, δηλαδή τους Σέρβους, τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους. Σιγά το δύσκολο» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας τριφυλλάκια με τον καπνό του πούρου. 


«Μα εμείς Αλέξη είμασταν κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, πως διάβολο θα πούμε στον κόσμο ότι πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να διεκδικήσουμε το μουντιάλ;» αναρωτήθηκε ο Φίλης. 


«Ελα ρε!. Ποιος τα θυμάται αυτά;» είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης και όλοι γέλασαν. 


«Εδώ κανείς δεν θυμάται ότι θα καταργούσαμε τον ΕΝΦΙΑ, θα θυμούνται τι λέγαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;» είπε ο Χρήστος ο Σπίρτζης (που επειδή έρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει το ο, το ιρλανδικό). 


Όλοι συμφώνησαν. Έχουν πει τόσα που κανείς δεν τα θυμάται. «Απατεώνες είμαστε;» ρώτησε η Θεανώ Φωτίου. Κι έπεσε βαθιά σιωπή.



 «Αγόρια, τι είναι το μουντιάλ;» ρώτησε η Αχτσιόγλου σπάζοντας τον πάγο ενώ έτρωγε ένα παγωτό πύραυλο.  




«Και τι μουντιάλ θα διοργανώσουμε;» ρώτησε ο Φίλης που είχε φάει μόνο ένα γιαούρτι το προηγούμενο βράδυ κι είχε τα νεύρα του επειδή κάνει διατροφή.  


«Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να βοηθήσουμε τη διοργάνωση να κάνει ένα βήμα μπροστά» είπε ο Σκουρλέτης. «Θα κάνουμε ένα μουντιάλ δικό μας, βαλκανικό. Θα χρησιμοποιήσουμε τα γήπεδα  των Τρικάλων, της Προοδευτικής, το Μαγουλάς της Νίκης Βόλου που δεν έχει ούτε φώτα. Θα βάλουμε τους Άγγλους να παίξουν στη Ρόδο για να μεθοκοπάνε κάθε βράδυ και τους Γερμανούς να παίξουν στην Κέρκυρα» τόνισε. 


«Go Back κυρία Μέρκελ» φώναξαν όλοι με χαρά. 


Από τις φωνές ξύπνησε ο Πάνος ο Καμμένος που είχε πέσει στον πρωθυπουργικό καναπέ και είχε πάρει ένα υπνάκο. «Να μας πει ο κύριος Κοτζιάς για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών και που πήγαν τα χρήματα που έστειλε ο Σόρος με βαλίτσες» είπε αγουροξυπνημένος.  


«Ο Τόλης Κοτζιάς τέτοια ώρα κάνει εκπομπή» είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης κάνοντας χιούμορ, αλλά δεν γέλασε κανείς.



«Εχεις καμιά ιδέα για την τελετή έναρξης;» ρώτησε τον Παππά ο Γιώργο Σταθάκης που κρατούσε σημειώσεις και ένα μπουκάλι ουίσκι.  


«Να βάλουμε τον Κοτζιά να πει ποιήματα του Χριστιανόπουλου» είπε ο Γαβρόγλου. 


«Σε ποια ομάδα παίζει;» ρώτησε ο Αλέξης, και η ερώτηση έμεινε να αιωρείται όπως ο καπνός του πούρου με τον οποίο προσπαθούσε να φτιάξει το σήμα της ΑΕΚ.  


«Μπορεί να γίνει μια τρομερή τελετή έναρξης: να τραγουδήσουν οι Βούλγαροι, να σουτάρουν τρίποντα οι Σέρβοι και να κλέψουν πορτοφόλια οι Ρουμάνοι» είπε ο Κατρούγκαλος κι όλοι χειροκρότησαν. 


«Κι εμείς τι θα κάνουμε;» ρώτησε ο Τσίπρας ενθουσιασμένος. 


«Μα εμείς θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές» είπε ο Σταθάκης προκαλώντας ένα ξέφρενο ενθουσιασμό!



«Αλέξη είναι καταπληκτική η ιδέα» είπε ο Φλαμπουράρης, «μια ακόμα τέτοια και κερδίζουμε τις εκλογές περίπατο»


«Να πάρουμε και το μουντομπάσκετ;» ρώτησε ο Βασιλειάδης. 


«Σκεφτόμουνα το Euro, να αλλάξουμε την Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα» είπε ο Χουλιαράκης, αλλά οι πιο πολλοί κούνησαν αρνητικά το κεφάλι. 


«Αυτό το κάνει ήδη ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωκοινοβούλιο» του είπε ο Παππάς – ο Χουλιαράκης το είχε ξεχάσει. 


«Σύντροφοι δεν υπάρχει διοργάνωση μεγαλύτερη από το μουντιάλ» είπε ο Βούτσης κι όλοι κοίταξαν πίσω τους να δουν ποιους αποκάλεσε «συντρόφους». «Θα είναι μια μαγική διοργάνωση» συνέχισε. «Και μόνο που θα δούμε την πεζογέφυρα το Πανθεσσαλικού Βραζιλιάνους και Αργεντίνους να κυνηγιούνται» αξίζει τον κόπο δήλωσε.


 Ο Τσακαλώτος δάκρυσε χωρίς να τον δει κανείς. Θυμήθηκε το κύπελλο, τον επόπτη Καλφόγλου, τα παιδιά του ΠΑΟΚ. Κι όμως εκείνη η διοργάνωση ήταν προφητική: μια αληθινή απόδειξη πως αν συνεργαστούν Σέρβοι και Ελληνες μπορούν να καταπλήξουν την ανθρωπότητα. Τώρα μάλιστα που θα χουν μαζί και Ρουμάνους και Βούλγαρους η επιτυχία είναι δεδομένη.



«Και τι μας νοιάζει τι θα γίνει το 2030; Μήπως εμείς θα κυβερνάμε;» ρώτησε ο Φίλης.  


«Γιατί έχεις να κάνεις τίποτα άλλο;» τον αποπήρε ο πρωθυπουργός.  


«Ποιος θα αναλάβει την προετοιμασία της διοργάνωσης;» ρώτησε ο Καμμένος, που σίγουρα κάποιον δικό του είχε στο μυαλό του.  


«Ο Κοτζιάς, ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών» του απάντησε ο Βασιλειάδης, που είχε τρελό κέφι κι έπαιζε με ένα μικρό ατομικό VAR, που έχει στο κινητό του. 


«Προτείνω να κάνουμε για πρώτη φορά ένα μικρό βήμα πίσω στις αρχές μας» είπε ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος ξεράθηκε από τα γέλια. 


«Tell me, please» του είπε γιατί όταν γελάει ξεχνάει τα ελληνικά. 


«Προτείνω μια επιστροφή» είπε.  


«Τον Γιάνη τον Βαρουφάκη;» ρώτησε ο Παππάς γουρλώνοντας τα μάτια. 


«Όχι, ...


την Γιάννα την Αγγελοπούλου» είπε ο πρωθυπουργός.  


Φώναξαν όλοι «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» κι άρχισαν να τρώνε σουβλάκια. 


Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται. Ο χορτασμένος μουντιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: