"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


(ΣΥΡΙΖΑίικο) ΚΡΑΤΟΣ - ("Συριζώνυμη") ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Δεσπότη μου, την πάτησες...

 

Είτε δεν έχει λογική ο εγκλωβισμός του αρχιεπίσκοπου από τον Τσίπρα, είτε έχει συμφωνήσει σε όλα ο Δεσπότης ώστε να καταργήσει την παρέμβαση του κλήρου σε μέρος της κοινωνίας που ακόμα εμπιστεύεται τα λόγια των κοινωνικών φιλοσόφων, των ιερέων.

 
Και εξηγούμαστε. Όλα γίνονται για το παγκάρι και ποιος θα το πληρώσει. Οι 10.000 ιερείς είναι πάρα πολλοί και περιττοί για τον Τσίπρα και τους "αριστερούς". Η μισθοδοσία τους έχει συμφωνηθεί να γίνεται από το δημόσιο,το οποίο και μόνο διατηρεί ως αντίκρισμα μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας που θα την αξιοποιήσουν με κοινό ταμείο ώστε να βγαίνει το  κόστος της μισθοδοσίας και της λειτουργίας του οργανισμού, που αν δεν κάνω λάθος, μαζί με του ιερείς που υπάγονται στο Πατριάρχειο και την εκκλησία της Κρήτης, ξεπερνά τα 220 εκατ. € τον χρόνο.

 
Μιλάμε μόνο για τα λειτουργικά που έχουν να κάνουν με μισθούς, ασφάλιση των ιερέων και τα λίγα έξοδα του οργανισμού. Το φιλανθρωπικό έργο και γενικά η συντήρηση ιδρυμάτων και φορέων όπως τα συσσίτια Μητροπόλεων και Ναών δεν υπολογίζονται, γιατί βγαίνουν από άλλες πηγές. Τα ζητήματα είναι πολλά και τα προβλήματα ακόμα περισσότερα.

 
Ο οργανισμός της εκκλησίας έχει απίστευτα γκρίζα σημεία. Αυτά είναι τα αδήλωτα εισοδήματα από παγκάρι και μυστήρια γάμου, βάφτισης κλπ. Επίσης τα σπίτια και τα ακίνητα που οι πιστοί που φεύγουν από την ζωή και τα παραχωρούν είτε σε Μητροπόλεις είτε σε φιλόπτωχα και ιερείς ώστε να τα διαχειρίζονται εις μνήμην τους. Πραγματικά είναι άγνωστο τα πόσα είναι και τι γίνονται τα έσοδα, από την εκμετάλλευση. Που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά;  


Επίσης τεράστιο κενό στα οικονομικά της εκκλησίας, είναι η μοναστηριακή περιουσία. Που καταλήγουν τα χρήματα της, άγνωστο και αυτό. Τι γίνεται με τα τάματα και το παγκάρι από σοβαρά προσκυνήματα; Δίνει λόγο κανείς; Έχουμε απολογισμό; Μήπως φτάνουν και περισσεύουν τα χρήματα για την συντήρηση των ιερέων;

 
Πραγματικά αν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος να πείσει την κοινωνία, πιστούς, άπιστους και πολιτικούς, θα έπρεπε να ανοίξει το θέμα μιλώντας ανοιχτά για τα οικονομικά, έσοδα-έξοδα και απολογισμός για το έργο της φιλανθρωπίας.  


Επίσης ο Δεσπότης για να μην αφήσει καμία σκιά και να μην γίνει έρμαιο στα όσα ένας παραλίγο κομουνιστής πρωθυπουργός του φέρνει ως τετελεσμένα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του οργανισμού της Εκκλησίας, θα του απαντούσε ότι αν αυτοί οι ιερείς δεν ήταν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αν δεν μάζευαν τα αμάζευτα και αν δεν προσέφεραν συμπόνια και συμπαράσταση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τότε οι δομές του κράτους θα είχαν καταρρεύσει. 


Επίσης αν ήμουν Αρχιεπίσκοπος, θα έλεγα σε αυτό το κακομαθημένο παιδί που παριστάνει τον πρωθυπουργό να αφήσει τις επισκέψεις σε Άγιο Όρος, ναούς και τελετές Πάσχα, Χριστούγεννα, να σταματήσει το εμπαιγμό των πιστών και να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΣΚΑΪ και τους συμπολίτες μας που μέσα από το Όλοι μαζί μπορούμε, προσφέρουν με διαχειριστή την εκκλησία, ότι δεν μπορούν οι "αριστεροί" ανθρωπιστές να προσφέρουν. Τρόφιμα, φάρμακα και συμπαράσταση.

 
Αντί λοιπόν ο αρχιερέας να βάλει τον "νεοχριστιανό" Τσίπρα σε μια θέση και να του πει ότι εμείς θέλουμε να φύγουμε από το μισθολόγιο αλλά πρώτα, κάλυψε με την εκμετάλλευση της περιουσίας τα κόστη λειτουργίας, δίνει στον λαϊκισμό μέσω του Τσίπρα ένα ακόμη αβάντο. Θα φύγουν ιερείς και θα προσλάβουμε γιατρούς και δασκάλους.  


Δεσπότη μου την πάτησες ή συμφώνησες με τον  ηθοποιό που παριστάνει τον πολιτικό, για την πλήρη απαξίωση του ρόλου της εκκλησίας...

 
Ελπίζω να καταλάβεις τι άνοιξες και ότι...
 
 αν επικρατήσει η φιλελεύθερη ώριμη σκέψη της αντιπολίτευσης, τότε θα δεις ότι πραγματικά θα συμφέρει ο διαχωρισμούς κράτους εκκλησίας αλλά με σεβασμό και από τις δύο πλευρές και όχι λαϊκισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: