"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το σενάριο «Αμέρικαν μπαρ»



«Το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι να μάθεις να μετράς» έλεγε ένας μεγάλος αμερικανός πολιτικός, ο Λίντον Τζόνσον.


Να ξεκινήσουμε λοιπόν μετρώντας.


Πρώτον, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος προκύπτει από το ποσοστό του πρώτου κόμματος – ό,τι κι αν πάρει το δεύτερο κόμμα…
Με άλλα λόγια, μια ΝΔ με 38% θα βγάλει ακριβώς τους ίδιους βουλευτές (155-160) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 17% είτε 37%.


Δεύτερον, ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή προσδιορίζει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Με πέντε κόμματα, ας πούμε, στη Βουλή, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα έχουν ευρεία προεδρική και αναθεωρητική πλειοψηφία. Με έξι ή επτά κόμματα, το παιχνίδι λίγο μπερδεύεται.


Τρίτον, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ενισχύει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων που θα μπουν.
Παράδειγμα. Η ΝΔ με 38% και 15% εκτός Βουλής βγάζει πάνω από 160 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ με 8% στις ίδιες συνθήκες θα βγάλει 26-27 βουλευτές.
Με άλλα λόγια, όσο λιγότεροι μπουν στη Βουλή και όσο περισσότεροι μείνουν εκτός Βουλής ενισχύουν τη σταθερότητα του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού.


Μετρήσαμε; Μετρήσαμε.


Πάμε στις ημερομηνίες


 Η κυβέρνηση δουλεύει με ένα σενάριο εκλογών στις 19 Μαΐου – ενδεχομένως μαζί με τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών.


Την επόμενη Κυριακή, 26 Μαΐου, θα έχουμε τις ευρωεκλογές.


Για να γίνουν εκλογές στις 19 Μαΐου, θα πρέπει η Βουλή να διαλυθεί πριν από την Κυριακή των Βαΐων – του χρόνου θα είναι στις 21 Απριλίου…


Επίσης η κυβέρνηση θέλει να έχει κυρώσει έως τότε τη συμφωνία με τα Σκόπια. Διαφορετικά θα πάει στις εκλογές με το Σκοπιανό ανοιχτό και θα μετατραπούν οι εκλογές σε δημοψήφισμα.


Το βασικό πρόσωπο για να το πετύχει αυτό είναι ο Καμμένος – και αυτό εξηγεί (μεταξύ άλλων) την ομηρεία του Τσίπρα


Αν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πριν από την κύρωση, δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία. Αρα η κυβέρνηση θα πέσει ή θα γίνει ρόμπα και δεν θα κυρωθεί η συμφωνία.


Αν ο Καμμένος εκφράσει τη διαφωνία του, καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, τότε θα υπάρχει και κυβέρνηση και πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ρόμπα ο Καμμένος.


Το βέβαιο είναι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε ένα διαρκές αδιέξοδο. Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ακόμη λοιπόν και αν φτάσει με κάποιον μαγικό τρόπο στις 19 Μαΐου, θα βρίσκεται σε κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή.


Ποια περιθώρια ανόρθωσης έχει; Πρακτικά κανένα.


Αν σώσει τις συντάξεις, δεν θα της περισσέψει τίποτα άλλο να μοιράσει. 


Αν δεν τις σώσει, θα περισσέψει κανένα δισ., αλλά τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του.


Μοιάζει με τον απόλυτο εγκλωβισμό.


Ο Πρωθυπουργός ψάχνει θεωρητικά ένα ευνοϊκό «παράθυρο» για να πάει ξαφνικά σε εκλογές, αλλά τα παράθυρα είναι όλο και πιο θεόκλειστα.


Την ίδια στιγμή ξέρει πως, αν πάει σε εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα τον θέσει εκτός παιχνιδιού και για πολύ.


Δεν ξέρω τι μπορεί να σκαρφιστεί για να σώσει την παρτίδα, αλλά δεν βλέπω πολλά περιθώρια.


Η μόνη προοπτική που μένει είναι...



 να κάνει τη χώρα Αμέρικαν μπαρ. Δεν νομίζω ότι θα διστάσει ή ότι θα εμποδιστεί. Αλλά ούτε νομίζω ότι θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα.


Ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να αλλάξει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αλλάξει το κόστος του αποτελέσματος για τον ίδιο.


Ούτως ή άλλως (όπως μετρήσαμε ήδη) καμία σημασία για την έκβαση των εκλογών και την πολιτική σταθερότητα δεν έχει το ποσοστό του δεύτερου κόμματος.
Ποιος θυμάται σήμερα τι πήρε η ΝΔ το 2015; Και είχε πάρει σχεδόν 28%!

«Χυδαία γλώσσα»


Το 1911, υπερασπιζόμενος τη δημοτική στη Βουλή, ο Λορέντζος Μαβίλης είχε πει «δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι».
 


Με την ίδια λογική, δεν υπάρχουν ρατσιστικές, ούτε ξενοφοβικές λέξεις. Υπάρχουν ρατσιστές και ξενόφοβοι άνθρωποι.
 


Η λέξη «λαθρομετανάστης» υπάρχει σε όλα τα λεξικά – και αυτό ελπίζω να επεσήμανε η ΕΛΜΕ Μυτιλήνης. Εννοεί εκείνον που μεταναστεύει παράνομα. Τίποτα περισσότερο.
 


Ακριβώς όπως αποκαλείται λαθροκυνηγός όποιος κυνηγά παράνομα, λαθρεπιβάτης όποιος επιβαίνει παράνομα και λαθρέμπορος όποιος εμπορεύεται παράνομα.
 


Μόνο η λέξη «λαθρορατσιστές» που επινόησε η «Αυγή» δεν υπάρχει.
 


Δεν ξέρω λοιπόν τις γλωσσολογικές ευαισθησίες της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αλλά ελπίζω να αντιλαμβάνεται ότι η γλώσσα στη δημοκρατία δεν είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης.
Ευτυχώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: