"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο Μητροπολίτης ΓΟΧ Θεσσαλονίκης κ.Ευθύμιος κάλεσε το ποίμνιό του να παραστεί στο συλλαλητήριο.


Του Θωμά Αναστασιάδη
   

Σήμερα (προχθες)  οι απανταχού ομόδοξοι Χριστιανοί, που  ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο, γιορτάζουν την μεγάλη Δεσποτική  εορτή των Θεοφανίων. Έτσι, κατ' αυτάς, ο Παναγιώτατος  Μητροπολίτης ΓΟΧ Θεσσαλονίκης κ.κ.Ευθύμιος χοροστάτησε  το πρωϊ σε πανηγυρική  Θ.Λειτουργία στον Ι.Ν.της Γεννήσεως του Χριστού, της οδού Δελφών, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων και ιερομονάχων. 


Αν και ημέρα εργάσιμη η σημερινή,  εν τούτοις παρέστη μέγα εκκλησίασμα, ενοριτών και λοιπών προσκυνητών. Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας,  ο κ.Ευθύμιος με συλλειτουργό και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Περιστεράς κ.Μακάριο, τέλεσε τον Μέγα αγιασμό στην εξέδρα του Ναού.


 
Ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς τη νέα παραλία, προπορευομένης της φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν νέοι με τοπικές ενδυμασίες, τα λάβαρα, η μεγάλη εικόνα της Βαπτίσεως, οι χοροί των ιεροψαλτών, μονάζουσες, το ιερατείο και το πλήθος των ευλαβών πιστών.
  
    

Στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, απ' όπου έγινε η ρίψη του τιμίου Σταυρού, παρέστη, πέραν των Αρχιερέων, των ιερέων, των ιεροψαλτών και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας με την συνοδεία του, για τον καθαγιασμό των υδάτων του Θερμαϊκού.
 
   
Στα παλικάρια που έπιασαν τον σταυρό, ο κ.Ευθύμιος  προσέφερε σταυρουδάκια, και σε σύντομη προσλαλιά του, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο, την Αστυνομία, την Τροχαία και λοιπές Αρχές, ο φιλόπατρις Παναγιώτατος προέτρεψε το ποίμνιό του, επί παρουσία και του κ.Περιφερειάρχη, να παραστεί σύσσωμο με τις οικογένειές τους στο  συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης,  ώστε: 
 
  "...να διατρανώσουμε μαζί με όλους τους Συνέλληνες, να μη προδόσουν οι κρατούντες και άρχοντες της
  Ελλάδος το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας, ούτε να το παραδώσουν  στους επίβουλους γείτονές μας."




Δεν υπάρχουν σχόλια: